På Kurs med Kurt..

…sägs det att man brukar vara. Alltså har jag nog varit det nu. Fast eftersom kursen var placerad i Yli-Härmä var det nog mera troligt att jag var på kurs med Kurtti.

Alltnog. Jag tar hälsar våren med ny såmaskin. Såmaskinen har en liten dator som skall sköta det mesta av funktionerna, såsom radmarkörer, sprutspår och arealmätning.  Jag är bra på datorer. Trodde jag.

Dock var denna ett undantag för när jag för några veckor sedan kopplade ihop dator, traktor och såmaskin så hände nog saker, men egentligen ingenting såsom jag önskade att det skulle ske. Radmarkörerna levde ett eget liv och i displayen till styrenheten stod det mest “stop”, så jag gav upp och åkte på kurs till Härmä. Numera är det ju nästan kutym att man skall sitta av en kursdag när någonting nytt har inköpts, och behovet för detta står nog helt klart i dagens datoriserade värld.

Den lilla datorn som skall bo i traktorhytten heter i Simultas värld “Wizard” vilket jag tror betyder “liten irriterande låda” på något utländskt språk.

Ett annat problem med inhemska maskiner är manualen. Man vill ju av princip ha en svenskspråkig manual, och det brukar man få, men ofta – även i detta fall brukar det sluta med att man får ringa fabriken och be dom sända en finsk handbok för att man skall fatta vad det riktigt är tänkt att stå i densamma. Här finns läge till förbättring.

Även Junkkari i Yli-Härmä hade en  kille som behärskade svenska och som höll kursen för en liten men ivrig grupp nybörjarsånoviser. Största delen av förmiddagen gick åt till att titta på Wizarden och så småningom började det nog klarna lite hur det var tänkt. Däremot är det nog ingen dator som sköter sig själv detdär, utan det handlar nog om ett samarbete mellan förare och dator där det nog fortfarande ställs krav på användaren, och vackert så, maskiner som tänker åt en gillar jag inte, men hjälpa till får dom gärna göra.

Andra delen av kursen gick åt till att titta på en maskin i verkligheten (IRL tror jag det heter) och även det gav endel matnyttigt trots att jag kört med Simulta i 22 av mina 22 säsonger så kom nog ett och annat litet nyttigt tips fram i dagen.

Vi var väl ca 7 svenskspråkiga deltagare och under dagen kom jag nog fram till att det inte bara var jag som hade frågor. Även andra i sällskapet hade nog funderat över ungfär samma saker som jag. Vi fick svar på våra frågor och i bästa fall kommer nog detta att gå bra i vår också.

Innan dagen var slut åkte jag hemåt från  Yli-Härma med något sorts hopp om sådd i år också. Tyvärr träffade jag några dagar senare en granne som skrattade hjärtligt åt mina sprutspårsambitioner och menade att underhållningen var tryggad på skiftena i sommar. Tyvärr tror jag nog att han kan ha lite rätt, det verkar inte helt enkelt att få sprutspåren där dom skall vara. Men jag har en plan, om det går riktigt illa kan jag väl alltid sälja grillkorv åt folk som kommer körandes längre ifrån för att titta på mina tveksamma övningar på åkern. Kommer tid kommer råd.

Fotnot: Sprutspår är alltså osådda rader som används sedan när det är tid för växtskydd, dels för att kunna följa dessa och köra rakt, men också för att inte behöva köra omkull växt i onödan. Det krävs dock att dom finns på exakt sätt ställe i biologin, annars blir det bara dumt.

DSC_0407

Den ser inte mycket ut för världen, men ändå överlistar den en normalbegåvad bonde!

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!