Ytterligare planttäckning.

Jag skrev igår på facebook under vävbilden i gårdagens inlägg att “allt är inte snö som lyser vitt i kvällsmörkret” och lade lite senare till  “……. som information ifall nån efter en glad kväll tror att det blivit vinter 🙂 ” Men nu i morgon är det nog snön som lyser vit för så här mycket har jag inte planterat och täckt över.

Fader Frost tyckte antagligen att min täckning var otillräcklig för under natten lade han på en cm snö som ytterligare frostskydd.
Fader Frost tyckte antagligen att min täckning var otillräcklig för under natten lade han på en cm snö som ytterligare frostskydd.

Plantorna under “täcket” såg vid morgonens kontroll ut att må bra så här långt……. men det lär bli ytterligare frostnätter framöver…..

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Ytterligare planttäckning.”

  1. Uj uj uj… På bilden från igår såg det ut att vara någon form av sallad ni planterat? Eller såg jag fel? Vackert var det i alla fall 🙂 Här nere är nypotatisbönderna uppe om nätterna och frostvattnar sina potatisland, men det är väl/ju/kanske någonting som inte alls du sysslar med? De små plantorna blir det väl bara mos av om man börjar dundra på med vatten?

  2. Jag hoppas att det inte blivit sallad av sallaten redan. Det tvistas ibland om begreppen, men vad jag lärt och förstått så är det sallat man odlar nedan det är sallad som man har på tallriken. Kanske borde jag be Reuter eller någon annan språkvetare på Yle reda ut saken.

    Efter en hel del tvekande beslöt jag sätta ut plantorna trots det kyliga vädret. Det är tillsvidare frågan om isbergssallat och en del specialsallat som avhärdats ute på gården i en veckas tid så dom tål nog någon minusgrad redan blott dom får rota sig lite. Frostskyddsbevattning brukar jag också använda på verkligt frostömma växter men nu är det redan ont om vatten så det är tveksamt om det skulle räcka till för en hel natts frostskyddsbevattning. I vår är det ingen tjäle som kyler underifrån så täckning med väv eller som i det här fallet med två lager väv plus en centimeter snö isolerar alldeles tillräckligt för en några graders kyla.

  3. 🙂 skrattar så jag kiknar 🙂 Du skulle bara veta hur mycket vi diskuterat sallat och sallad, vad som är vad och vad det blir om man lagar sallad på annat än sallat. Mommo brukade laga en rödbetssallat, som hon uttalade med t, sallat. Och, ja, diskussionerna har varit många. Jag har gått in för att säga salla då jag aldrig lär mej och blir klok på hur det skall vara, men, så tänkte jag, så kan man ju inte skriva på bondbloggen, till lika ville jag ju fråga och drog till med sallad, och dit for det 🙂 Vad är egentligen det mest frostömma? Sålänge man har alla sina grönsaker under en och samma täckduk på 2×3 meter spelar det liksom ingen roll… 🙂

  4. Skillnaden är väl hårfin men ibland ser man en hel del sallat som av omild behandling och annat blivit sallad redan i butiken 🙂 Förövrigt så är du nog inte den enda som har svårt med valet, många förpackningar skyltar ju felaktigt också för att inte tala om översättningar.

    Gurkväxter som pumpa, squash och dylikt fryser direkt det blir nollgrader. Basilikan är väl annars den mest frostömma vi odlar, den fryser ju redan av att man pratar om frost 🙂

  5. Det är nog många hemodlare som varit i gång och förodlat alltför tidigt i år! Även om man täcker de mest köldkänsliga växterna och skyddar dem från direkt frost, så stannar t ex tomat och squash i växten om de är ute i temperaturer under 10 grader någon längre tid.

  6. En del växter har svårt att komma igång igen om dom länge stått i “tråbelin” (gått i stå) på grund av till exempel kallt väder eller långvarig torka. Sen finns det också de som lätt “går i stock” (går i blom) om de utsätts för otjänliga förhållanden.
    Själv tycker jag att jag får snabbare etablering om jag odlar plantorna lite kortare tid vid lite högre temperatur så att de bibehåller tillväxtfarten än att så alltför tidigt och bromsa tillväxten med att hålla torrt och svalt. En kort avhärdning innan plantering är ändå viktig för att ge plantorna lite “skinn på näsan”. Att starta plantdrivningen sent kan förstås leda till att man inte har plantorna färdiga ifall att våren som i år kommer tidigare än vanligt.

Kommentarer är stängda.