Varför så extremt?

Dit det far så dit far det! Så verkar det mesta vara nu förtiden, orden “normalt”, “måttligt” och “passligt” verkar helt out. Det ska vara extremt om det ska vara något alls. Som nu sommarens väder, och varför inte också senaste vinters dito, för att ta ett exempel.

– Vintern extremt varm

– Vårbruket extremt tidigt

– Försommaren extremt kall

– Högsommaren extremt varm

– Våren och sommaren extremt torr

Och nu kan jag efter idag också tillägga ett extremt åskväder med extrema regnmängder till listan.

Bönhörd eller så inte.

Jo jag vet att jag bett om regn i flera veckors tid och borde väl vara glad åt de 50-60mm som föll idag och jovisst skulle regnet ha gjort gott om det nu inte skulle ha fallit på en några timmar och i kombination med sällan skådade åskbyar. Sånt kan ställa till en hel massa bekymmer. Låter några bilder förmedla dagens upplevelser.

Efter en varm natt steg temperaturen snabbt och det blev mer eller mindre olidligt  ute på åkern. En våt handduk under hatten förhindrade ändå att de sista hjärncellerna kokade bort.
Efter en varm natt steg temperaturen snabbt och det blev mer eller mindre olidligt ute på åkern. En våt handduk under hatten förhindrade ändå att de sista hjärncellerna kokade bort.
+34,6°C i skuggan på åkern är nog utav de högsta noteringar jag någonsin gjort. Måste erkänna att dagens arbetspass blev något förkortat. Sallaten hotar bli stekt redan på åkern :(
+34,6°C i skuggan på åkern är nog utav de högsta noteringar jag någonsin gjort. Måste erkänna att dagens arbetspass blev något förkortat. Sallaten hotar bli stekt redan på åkern 🙁

 

Satte istället en del av personalen att städa ur kanalerna under golvtorken. Den skall just tas i bruk för torkning av kumminskörden.
Satte istället en del av personalen att städa ur kanalerna under golvtorken. Den skall just tas i bruk för torkning av kumminskörden.

Vid det här laget (15-tiden) började det komma någon regndroppe i Långmossen och det såg mörkt och lovande ut neråt kyrkbyn där jag har det törstande lökfältet. En grå vägg av regn skönjdes på en kilometers håll så det såg ut att komma lite mera regn åt det hållet. Någon vindpust kändes av men inte kunde jag ana att det på endast ett par kilometers avstånd förekom åskbyar som knäckte träd och kastade lekstugor omkring sig. Lite senare ringde jag min mor som bor nere i byn för att höra om det regnat tillräckligt eller om jag borde komma ner och försöka bevattna lite till. Hon berättade då att det varit ett oväder utan dess like. Så småningom bar det av för att med egna ögon se vad som skett, och det var ingen munter syn.

Ajöken med löken? När blasten bryts på detta vis brukar tillväxten ha svårt att komma igång igen. Så jag är illa rädd att årets lökskörd blir halverad och lökarna av liten storlek. Torkan och bristen på bevattningsvatten har begränsat tillväxten men ännu hade det funnits några veckors tid att få ytterligare några millimeters lökdiameter och några tons skörd.
Ajöken med löken? När blasten bryts på detta vis brukar tillväxten ha svårt att komma igång igen. Så jag är illa rädd att årets lökskörd blir halverad och lökarna av liten storlek. Torkan och bristen på bevattningsvatten har begränsat tillväxten men ännu hade det funnits några veckors tid att få ytterligare några millimeters lökdiameter och några tons skörd.
Också grannens vete, som Nisse bedömde som helt gångbart vid bloggarträffen, har övergått i vågrätt läge som om fältet vältats.
Också grannens vete, som Nisse bedömde som helt gångbart vid bloggarträffen, har övergått i vågrätt läge som om fältet vältats.
Det är väl knappast aktuellt med bevattning på en tid och jag vet ännu inte hur stora skador som rampen orsakats. Att den kastats omkull och knycklats ihop berättar ändå något om kraften i åskbyarna.
Det är väl knappast aktuellt med bevattning på en tid och jag vet ännu inte hur stora skador som rampen orsakats. Att den kastats omkull och knycklats ihop berättar ändå något om kraften i åskbyarna. Den väger ändå nåt hundratal kilon.
Regnet förorsakade också ett flertal jordskred längs "älven". Tur i oturen var ändå att bevattningspump och traktor stod på andra sidan.
Regnet förorsakade också ett flertal jordskred längs “älven”. Tur i oturen var ändå att bevattningspump och traktor stod på andra sidan.

 

Oförnöjda bönder.

Bristen på bevattningsvatten har jag påtalat vid ett flertal tillfällen och nu finns det vatten i ån, vilket antagligen ställer till med problem inför morgondagens reparation av åbron. En reparation som är av nöden för att jag ska våga låta ta tröskan över till andra sidan för tröskning av det skördeklara kumminet…….. om det nu finns nåt kummin kvar att tröska efter dagens oväder………..

Det är som synes inte helt lätt för vädrets makter att hålla oss bönder nöjda, och det har dom inte gjort denna säsong även om det tidvis sett lovande ut. Men först när skörden är bärgad eller egentligen först när skörden är såld och pengarna på kontot kan man slutligen säga hur säsongen blev. Ändå förundras jag över hur väl Kalles profetia om en usel sommar slog in…… mycket sämre kan väl sommarvädret inte ha varit, eller? 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

7 reaktioner till “Varför så extremt?”

  1. OJ ! Det var vilt. Jag kommer ihåg de fina odlingarna från besöket i juli bar för ett par veckor sedan. Även om det var brist på vatten så såg skörden ut att bli bra eller åtminstone hyfsad. Också här i Hindersby retar prognoserna om fina skördar gallfeber på bönderna som fått lära sej att att inte ta ut nånting i förskott.

    Inte har vi haft SÅ extremt väder här fastän de senaste veckornas hetta varit hemsk. Men då jag tänker på saken så har vi haft ovanligt litet åska den här sommaren (peppar, peppar …). Det verkar som om det extremaste vädret varit litet västerut. Sverige har också haft både hetta och åskregn. Men det hinner ännu bli problem här också. Då hettan bryts och det blir kallare så blir det lätt åska. Tills vidare verkar extremhettan och torkan fortsätta här i tiodygnsprognosen.

  2. Det är den tredje längsta värmeböljan sedan meteorologiska institutets statistik börjar år 1959. Den längsta värmeböljan uppmättes år 1973 då hettan varade i 38 dagar. År 1988 varade hettan i 33 dagar. Men 38 dagar blir det nog inte i år, var nu gränsen för “värmebölja” går?

  3. Appropå Kalles prognås vill jag förstå att det var en annorlunda sommar som han väntade. P.g.av att han envisades med att inte så vete som han skulle få torka i 30 timmar. I detta nu ser det ut som att det är den bästa grödan i år. För övrigt så är det den Amerikanska vädertjänsten WSI som har mest rätt i sin långtidsprognos som vanligt. Med hopp om en någorlunda skörd trotts att inte här kommit mer än 85 mm regn sen sådden.

  4. Eftersom jag har släkt och vänner lite runtom i Finland brukar det ibland gå åt lite tid att sitta och titta på regnradaren. Jag gillar att följa lite med var regnen drar fram och tycker det är intressant. Så såg jag här om dagen ett regnområde som rördes i era trakter, tänkte att men nu ska väl Christer och Eivor äntligen få lite vatten. Va roligt! Men nu… Oj du söta grymma öde. Man får vara glad åt det lilla, vattnet gör nytta någonstans, men lika gärna skulle det ju fått komma i måttlig fart så skulle allt som så suktat efter vatten fått lite lagom. Men det är precis som du säger. Vädret skenar ända ut till kanterna för vad människan klarar av. Men till lika, det är väl det som det pratats om att det kommer att göra mer och mer. Mer extremväder. Till lika kan jag tycka det är lite roligt att när det pratas om extremväder så sägs det, såhär varmt har det inte varit sedan 1900-nånting. Eller, blötaste hösten sedan 1900-nånting. Men då, 1900-nånting, då var det ju tydligen också lika vått, varmt, kallt eller vad det sen än må vara. Men, grejen är väl att det kommer oftare och oftare.

  5. Jodå, visst har jag märkt att mina prognoser med facit på hand hör hemma i skamvrån. Tyvärr brukar det också vara så, även om jag vid midsommartid i år faktiskt trodde att jag skulle få rätt. Såhär fel har jag aldrig haft tror jag. Nu är jag bara så rädd att när regnet väl kommer (här kom det inte en droppe igår) så regnar det oavbrutet i sex veckor. Vetet är fortfarande ett oskrivet blad, eftersom regn nu bara gör illa åt den grödan. (alltså stora mängder)
    Ingenting är klart före spannmålen är i silon. Jo, en sak; Jag hade fel!

  6. Om man ser på de stora svängningarna i vädret så är jag rädd för att vi får en mycket kall och regnig höst. Och så blir medeltalet det “normala” …

    Föra bisin förklaara kva “medeltal” va: “Åm du staar me eina beine opa vidahelln å ana i fryysbåxn så haar du i “medeltal” braa ti va”

  7. “He djämnar ut se när man siter sa föra bisin tå an sjeit i byksona”.
    Men skämt åsido.

Kommentarer är stängda.