Fredag 13:e….

är det ju inte idag utan lördag 14:e och den verkar vara en större otursdag än fredagen den här gången i alla fall.

Skörden fortsätter.

Purjoskörden börjar vara på slutrakan, det återstår 2 rader eller 4 lådor eller ca 500kg beroende hur man nu väljer att se på saken.

Det är inte längre många rader kvar vilket tydligen gläder skördepersonalen :)
Det är inte längre många rader kvar vilket tydligen gläder skördepersonalen 🙂

Lite vått och blött efter nattens regn men vi fick i alla fall ett lass på 8 lådor skördade under eftermiddagen. Dagarna är korta så här års så mörkret avbröt arbetet men det kommer väl en dag i morgon också. Tog i alla fall hem maskineriet eller så var det tänkt men ödet ville annat. Den olycksaliga lyftarmen behagade ge upp för tredje gången så på hemvägen i en gupp damp maskin i backen. Bara att koppla ur och ta hem traktorn för reparation. Till all lycka var hastigheten låg så brottet ledde inte till några övriga haverier.

Tredje gången lyftarmen brister, blir nog dags att investera i en ny nu innan nån värre olycka inträffar.
Tredje gången lyftarmen brister, blir nog dags att investera i en ny nu innan nån värre olycka inträffar.

Plöjningen inledd.

I torsdags tyckte jag att jag bra kunde utnyttja kvällarna till att plöja lite. Traktorn har hyffsad belysning så det går relativt bra att plöja trots att det är mörkt. Har en del insått med bland annat kummin och råg så det är 17 åkrar som skall plöjas i höst. Så några kvällar får jag räkna med att sitta på traktorn. Nu utlovas också lite svalare väder så för att inte behöva stressa med plöjningen var det bra att komma igång.

Skogens konung som också gillar broccoli fick bråttom att sätta sig det dom hann med innan jag vände ner "maten". Älgkvigorna på bild blängde ilsket varje gång jag körde förbi.
Skogens konung som också gillar broccoli fick bråttom att sätta i sig det dom hann med innan jag vände ner “maten”. Älgkvigorna på bild blängde ilsket varje gång jag körde förbi.

Jag kände inte riktigt för att reparera lyftarmen ikväll utan plöjningen kändes mer lockande så jag satte igång med plöjning av den fjärde åkern. Det gick riktigt bra att plöja nu när jorden blivit lämpligt fuktig och jag var väldigt nöjd med resultatet. Jag är nämligen lite kinkig vad gäller plöjningen 🙂 Men säg den lycka som varar för evigt…… vid en vändning damp plogen i backen. Som sagt inte fredag den 13:e men jag fick nog och gick hem, klockan 21:30 är det mörkt och jag kände inte för reparationer idag! I morgon får jag försöka lyfta plogen och peta in axeln samt knacka in en ny rörsprint, det är lite precisionskrävande så det går säkert bättre om det är ljust.

Rörsprinten som håller axeln för bärhjulet har gått av så plogen damp i backen.
Rörsprinten som håller axeln för bärhjulet har gått av så plogen damp i backen.

Även här hade jag tur i oturen, jag råkade just växla färdriktning så jag stod stilla när det hände. Det hade inte varit nåt vidare om det hänt under vägtransport med plogen i fjärilsläge. Någon tycks gilla en i alla fall trots att det nu inte riktigt ville sig idag.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

8 reaktioner till “Fredag 13:e….”

  1. Det är bra att du kan ta motgångar så där bra! Det kunde ju nästan alltid ha gått värre. Jag måste erkänna att jag inte Visste att man skördar frilandsgrönsaker så här sent på året. På sätt o vis är det ju bra att skördeperioden är lång så ni hinner med. Men hur gör ni om vintern kommer snabbare. Följer ni med väderleken och helt enkelt skördar i snabbare takt?

  2. Hej Johnny, vi har en del grönsaker som tål lite måttlig frost typ brysselkål och grönkål vilka vi oftast skördar direkt från fältet så länge det går då de oftast har bästa kvalitet på så vis. Inför hotande vinter så tar vi in dem på lager. Lite likadant är det med purjon, den tål också lite frost. Nu råkar jag ha en begagnad purjoupptagare på prov så jag ville testa om den fungerar även under lite besvärligare förhållanden.
    Förövrigt så är 29.12. det senaste vi skördat här. 2011 skördade vi sista kålrötterna den dagen. Följande dag var det vinter så det gick jämnt ut. Bra väderrapporter är mycket värdefulla så här års 🙂
    Vinterskörd v t.ex. morötter har blivit vanligare i södra Sverige och Danmark för att undvika dyra lagerkostnader. Man täcker in odlingarna med plast och ett tjockt halmlager för att förhindra tjälen att gå ner i marken.

  3. I Sverige hade de en björn som åt spillsäd på en åker utanför Eskilstuna. Men det blev kaos när det kom alltför mycket folk, så de fick snabbt plöja åkern, så att det inte fanns någon mat längre.

    För den som odlar hemma, så kan ju jordärtskocka, palsternacka och svartrot övervintras på friland, men de måste hittas och skördas innan de börjar växa på våren.

  4. Hej Kurt. Det är väl ungefär som om man bongar en sällsynt fågel…. bäst att hålla tyst om man inte vill ha gården full med folk. I alla fall tills man hunnit förbereda med besöksavgifter och servering 🙂

    Palsternackor skördade vi på våren för en ca 5 år sen då det inte lyckades med skörd på hösten. Det kan gå likadant i år då blasten frös på palsternackorna under den kalla veckan i början av oktober. Vi är nu tvungna att skörda för hand och det är drygt vi hinner nätt och jämnt få upp anefter vi säljer av dem.

  5. Trevligt att läsa om andras maskinhaverier så man inser att man inte är ensam. Mera sådant.

  6. Nåjaa Mickel, kanske borde vi hålla oss till de saker som går bra men då det är så sällan 🙂
    Hur som…. nu är lyftarmen svetsad och plogen fem före i skick, en 120mm lång och 16mm grov rörsprint fattas….. det var liksom söndag idag 🙁
    Lite varmare än tidigare utlovat väder ger hopp om att kunna ta igen det som förlorats under veckoslutet men det verkar som om “föreningslivet” aktiveras inför vintern så dit far säkert de vackraste dagarna……….

  7. Så verkar det joo. Syns en lite brottyta från tidigare också…… testade svetsningen idag med skörd av återstående purjo och så här lång höll det, men som sagt så fort jag får tid att söka fram ny lyftarm får jag nog göra det.

Kommentarer är stängda.