Puh, det står fortfarande.

I morse när jag efter att ha diskuterat bland annat vädret med en sallatsodlande kollega utanför huvudstaden intog förmiddagskaffet mulnade det till och himlen öppnade sig. Jag hade då just berättat att vi har det ganska bra här, fuktigt joo men inte för vått. Skulle mitt “kaverande” straffa sig genast?

Spannmålen är nu inne i ett kritiskt skede vad gäller att hålla sig upprätt vid blåst och hårda regn så det är det sista man vill ha. Strået är bladigt, vätskefyllt och ganska mjukt samtidigt som axet börjar svälla till och få tyngd. Om ett par veckor börjar strået torka upp och blir både lättare och styvare samtidigt som bladmassan minskar så därefter tål det regnskurar bättre. För att få strået att bättre tåla oväder brukar man behandla stråsvaga frodiga bestånd med stråförstärkningsmedel. Så har jag också gjort på de flesta åkrar och dagens regnskur satte nu behandlingen på prov.

Liggsäd försämrar inte bara kvaliteten utan försvårar också tröskningen samt för att nu inte tala om hur svårt det är att göra den nu aktuella flyghavregranskningen i spannmål som lagt sig. Så det var med stor spänning som jag efter att regnet och blåsten bedarrat gränslade cykeln för att granska odlingarna.

17.07.2016. 8mm regn med åskbyar på en kvart timme
17.07.2016. 8mm regn med åskbyar under en kvart timmes tid.

Väl framme vid spannmålsåkrarna kunde jag pusta ut, det stod fortfarande. Endast lite tillstymmelse till liggsäd på en av de åkrar jag kontrollerade.

Här var det nära att foderkornet lagt sig.
Här var det nära att foderkornet lagt sig.

Till och med den manshöga rågen som jag inte hann stråförkorta i våras då värmen fick den att utvecklas så snabbt stod upprätt. Grannen till rågåkern ringde och berättade att den lutade betänkligt och skulle det regnat en liten stund till hade den nog lagt sig, tursamt nog slutade regnet i tid. Rågen har nu nått det stadium då strået styvnar till så förhoppningsvis hålls den upprätt fram till tröskningen. Om vi nu bara klarar oss undan väderfenomen likt dagens.

Hybridrågen 17.07.2016
Hybridrågen 17.07.2016

Ibland är vi bönder utelämnade åt vädrets nycker men det är nu bara så det är. Det enda man kan göra är att odlingstekniskt bjuda till för att hålla grödorna friska och växande fram till mognad och skörd. För spannmålens del går det nu efter axgång inte mera att göra något åt stråstyvheten i alla fall det är bara att hoppas på tur med vädret.

18.07.2016 kl6:00. Visst är det vackert så här i morgonljuset. :)
18.07.2016 kl6:00. Visst är det vackert så här i morgonljuset. 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Puh, det står fortfarande.”

  1. Man har inte sett så mycket liggsäd i år fastän det finns mycket frodiga åkrar. Har själv gödslat mer än vanligt och stråstärkt mer än vanligt. Man måste nog konstatera att det är känsligt när man gör det. Både pga tillfälliga brännskador men också för att få den önskade effekten. Tycker att det verkar som att stråstärkning fungerar bättre ju tidigare man sprutar den. Även då man lägger stråstärkning 2 ggr så verkar speciellt andra gången vara knepig att få önskad effekt. Eller är det bara att mängden är för liten. Har andra upplevt samma sak?

    Du ser ut att ha fina spannmålsåkrar!

  2. Uppdaterade med ytterligare en bild från imorgon med tanke på din senaste mening. Återkommer till spannmålsodlingen i övrigt inom kort.

  3. Hej Christer.

    Tror nog att allt du sysslar med har vind i seglen… för sååå snygga växter har du, liksom dina grönsaker, man kan bara beundra,, du om nån är bonden med stort B. För många är det inte så hur man än anstränger sej så kan det slå slint .. Men ett ska vi komma ihåg.. inget är ännu skördat o under tak,, för vi bönder vet aldrig hur det blir, med vädret som är det viktigaste (nästan) för bonden.. Regn har vi fått mer än vad som är “passligt” men när är det passligt? Här i våra trakter ser det rätt så bra ut efter riklig nederbörd.. fast visst finns det åkrar som är bedrövliga,, liggsäd såg vi i västra nyland det var som om välten hade varit framme..
    Nu får vi hoppas på en bra fortsättning på säsongen för bönderna o semesterfirarna, för det sjungs ju om “sommaren är kort det mesta regnar bort” kanske inte ändå… roligt o följa med era skriverier,, hälsningar från öst-nyland.. av oss båda.

  4. Hej de va snällt sagt men nu blev det lite för mycket vind i seglen (se kvällens inlägg). Som synes så kan det bli lite miss även för “bonden med stort B”.
    Man gör sitt bästa och mycket går på känn, man lever med sina växter och det blir liksom lite som när man lärt sig spela ett instrument man behöver inte längre fundera på hur man skall göra man följer bara de andra i orkestern. Besvärligt blir det först när man inte riktigt hinner med. Tyvärr så är just tiden en bristfaktor för lyckosam odling.
    Statistikcentralen har redan meddelat vad vi kommer att skörda så det är inte så mycket att göra åt den saken, undantagsvis så meddelade de faktiskt i år att vädret kan påverka skördeutfallet. Man ska som bekant inte ropa hep innan skörden är bärgad………

Kommentarer är stängda.