Alternativ gps

I avsaknad av mackapärer likt dem i mitt förra inlägg så får man söka andra alternativ för att positionera sig på åkern.

I radodlingarna har man inte så stor nytta av gps utrustning efter det att bäddarna körts upp och de säsongvisa körspåren anlagts. I anläggningsskedet kunde det dock sitta fint med gps då man i så fall kunde börja fräsa upp planterings- och såbäddar var som helst på åkern, är man utan så är det enklast att börja vid någon av åkerns kanter eller göra famnstaksmätningar och markering med käppar eller pinnar.

I kumminodlingen där jag sår med kombimaskin på harvad åker är det däremot svårt att veta var man ska köra i de fall man vill göra en ogräsbekämpning innan uppkomst. Ogräsbekämpningen i specialväxtodlingarna är också ett precisionsarbete då man inte vill göra varken mistor eller dubbelkörningar då de leder till att ogräsen tar överhanden eller att odlingsväxten dör ut på grund av för hög dos vid dubbelkörning. Och en bekämpning innan uppkomst är nog att rekommendera om man nu inte råkar ha väldigt från ogräsfrön rena åkrar.

Körspårsmarkeringen har jag löst så att jag monterat ett par  S-pinnar, vars spetsar jag svänger ner vid markering, i efterharven. Lite extra i och urstigning i samband med sådden blir det men det lär ju vara bra att röra på sig och ingen frågar hur länge det tagit att så utan hur man burit sig åt för att få lyckat resultat 🙂

2 extra S-pinnar monterade i efterharven får fungera som spårmarkering.
Så värst tydligt syns inte spåren men ljusa sommarnätter underlättar 🙂 …..
…… och efter en första överfart är det lättare att se var spåren ligger.

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

10 reaktioner till “Alternativ gps”

  1. Det går fint då du har en så snygg yta. Men då jag skall försöka hitta i stubben så börjar man nästan fundera på GPS. Problemet är bara att de som är tillräckligt noggranna är obarmhärtigt dyra. De S-pinnar jag monterade på såmaskinen (de starkaste jag hittade) ger nog ett synligt körspår men det liknar ibland ett mindre dike och syns ännu efter sådd. Sådden i våras blev inte så bra för vi borde ha kört mer om vartannat för de nya pinnarna flyytade körspåret en aning.

    Ibland har jag funderat på att köra ned en kabel i åkern (under plöjningsdjup) för då skulle man få en precis markering …

  2. Det borde finnas optiska positioneringssystem ev med laser som alternativ till GPS, men billigare kanske de inte blir!

  3. Behöver man positioneringen enbart för besprutning så är kanske skummarkörer eller de billigare varianterna av GPS tillräckligt. Men vill man ha centimeter precision så är det dyrt om ens möjligt, där kunde dina kablar vara ett alternativ.
    Jag var i början av 90-talet intresserad av förarlösa system för styrning av planterings-, så- och växtskyddsutrustning så jag var i kontakt med Matti Sampo som höll på att utveckla sitt Modulaire-koncept men då var det inte möjligt att få större precision utan att installera sändare på åkern. Jag ville ju ner till precision på en par cm. Tyvärr förolyckades Sampo så försöket rann ut i sanden. I mina odlingar skulle en “flotta” av små, lätta förarlösa “traktorer” med liten markpackning passat bra då mina arbeten oftast görs med hastigheter från 50 meter till 8 kilometer i timmen. Vi var kanske lite för tidigt ute då men nu verkar robottankegångarna intressera utvecklarna igen och tack vare modernare och noggrannare GPS-teknik.
    Laserteknik kunde säkert också fungera speciellt om man anlade mer eller mindre fasta anläggningar på åkrarna, det alternativet minns jag inte att vi skulle ha övervägt i samband med diskussionerna kring utvecklande av Modulairetekniken.

  4. Jag har skummarkör på sprutan men den är oduglig för skumbollarna försvinner ner i brodden och syns inte just alls.

    Jag tänkte närmast på sådden. Om sådden är precis så får jag bra sprutspår. Noggrannheten för sådden borde var +-5cm (max 10cm) för att det skall bli bra. Det betyder dyr GPS – åtminstone tillsvidare. Jag tror nog priserna kommer ner men man måste ännu vänta.

  5. GPS blir väl mer eller mindre en standardutrustning på nya traktorer kan man anta anefter som elektroniska tjänster och applikationer blir vanligare. På så vis kan leverantörerna begära årskostnader för användningen och håva in mera pengar via mjukvaran vilket kanske leder till att hårdvaran blir billigare (kan man ju alltid hoppas på).

  6. Jag sökte på nätet och hittade en relativt billig GPS RTK. RTK betyder att man måste ha en extra basstation uppställd men då får man också 4 cm noggrannhet ! Priserna börjar från 400 dollar men då får man ingen RTK-station. Den kan köpas till senare och då blir totala priset 1100 dollar (litet mindre i euro beroende på dagens kurs). Senast jag kollade så var priserna kring 10 000 euro så det är relativt billigt. Man måste bara kolla om det krävs mera utrustning innan man kan börja köra. Firman heter eFarmer och finns i Holland. Det lönar sej att titta på How to choose farm GPS receiver som förklarar skillnaden mellan absolut och relativ noggrannhet. Vi behöver alltså relativ noggrannhet.

  7. ok, tack Nisse! Ska googla lite nån regnvädersdag 🙂 Nu just är det bråttom, har inte hunnit nyttja madrassen på 2 nätter utan har förlitat mig på nån “powernap” nu som då. Får försöka ta igen mig när det börjar regna.

  8. Det är ju just därför du skall ha GPS, så att du kan sova bakom ratten

Kommentarer är stängda.