Sakta men säkert…..

…..får man väl räkna med att även denna säsong tar slut. Vädergudarna har ändå varit givmilda här på slutrakan och bjudit på för årstiden milt väder. Färdigt har jag ändå inte även om jag ett tag närde en förhoppning om att ha klart tills farsdag. Knappast fås allt under tak heller ty det återstår en hel del purjo och palsternackor. Palsternackorna kan i och för sig skördas till våren om vintern är någorlunda normal och vi får lite skyddande snö innan vintern och tjälen griper tag om jorden men det är ju bra att ha nåt att sälja under vintermånaderna också så ett eller ett par lass till vore bra att få bort från åkern.

I medlet av förra veckan var det ändå riktigt hyffsade förhållanden då vi hade 7-8 plusgrader och friska vindar hade torkat upp jorden efter snöfallet för två veckor sen. Tyvärr så kom det lite regn igen under veckoslutet och nu har vi lite minusgrader så att marken håller på att ta ihop men en stund på eftermiddagen har det ändå varit möjligt att skörda och så lär det förbli den här veckan ut om  prognoserna håller streck.

Lagren börjar ändå vara fulla och det återstår inte många tomma lagerlådor men i och med att vi packar bort lite de tider då det inte går att skörda så frigörs utrymme. Tyvärr är dagarna korta nu och det känns heller inte så muntert att efter att ha hållit på med skördandet sen midsommar förlänga dagen med att jobba i pannlampans sken. Det bästa krutet har nog bränts vid det här laget och de säsonganställda har också tagit sitt pick och pack. Det lönar sig ändå inte att i det här skedet när man inte vet hur morgondagen ser ut att börja skola upp nytt folk.

Har inte hunnit få ordning på min telefon så det får bli några lånade foton här till sist.

Svenska dagen firades med att tömma morotsåkern på de sista rötterna. (foto Eivor Finne)
8.11.2017. Skörd av palsternackor i för årstiden hyffsade förhållanden. (foto Rosmarie Finne)
Så pass grannlaga arbete är det ändå att skörda så här sent att jag måste köra stående för att ha full koll på maskineriet. (foto Rosmarie Finne)
11.11.2017 Lite purjo finns också kvar. (foto Eivor Finne)

Hitintills har vi enbart handskördat purjo anefter vi har sålt så det är enbart några dagars förbrukning i lager men skall göra ett försök att maskinskörda mot veckoslutet om vädret tillåter.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

16 reaktioner till “Sakta men säkert…..”

  1. Det går också bra med lånade foton !

    Var har du fått alla “lärjungar” ifrån som rekommenderar din blogginlägg ? Det är ett hoisit antal.

    Hörde av SUPO hur bönder betraktas i finland men det kan jag inte skriv ut. Men intressant att höra en del om sig själv från andra sidan så att säga.

    Tyckte jag läste någonstans att skördetvång skall införas igen! Hur går det då att övervintra ?

  2. Kanske man är populär? 😀 Nää, jag tror det beror på att jag nu som då länkar mina blogginlägg till FinneFarms fb-sida då jag inte hunnit skriva nåt där. De gånger jag gjort det så blir det lite mera aktivitet i bloggen.

    Det var visst så att det specialutbildades en styrka för att ta hand om bönder med “franskt” blod i ådrorna då när vi gick med i EG?

    Jag ska kolla upp det där med skördetiden, tror inte det är ett problem.

  3. Tydligen hade ni bättre väder i Österbotten. Här var det en så eländig blöta att ännu i går vågade man knappt köra med traktorn för det blir djupa spår. Man börjar snart längta efter frost. Men det blir tvärtom varmare i slutet på veckan. Nästa vecka lär det bli kallare – om man nu kan lita på prognosen.

  4. De två senaste nätterna har varit tillräckligt kalla för att sätta punkt för skördandet med maskin i alla fall. Imorgon blir det antagligen lite regn men tror inte det hinner tina tillräckligt innan det fryser till igen. Kommer det ingen skyddande snö så är antagligen skördandet över för säsongen. Påbörjade höstplöjningen igår eftermiddag.

  5. Lärt sig på kurs

    Moderna bilar ringar själv nödcentralen ( ej nisses)
    Kommer ett larm till nödcentralen 250 bilar har krockat i Hangö.
    Orsak: Ett biltransportfartyg smäller lite för hårt i kajen.

    Gubben bestämmer sig för att åka in till hesa. Gumman lyssnar på radion som varnar att en bil kör i motkommande fil på motorvägen.
    Gumman ringer gubben för att varna för en bil kommer i fel riktning varav gubben svarar: en bil, alla bilar kommer i fel riktning !

    Här i storstan går inte en vecka utan att någon tutar, blinkar i helljus eller visar långfingret, till eller från jobbet. Man klara sig bäst att inte bry sig.

    När ni nu kör runt på landet och inte ser eller möter någon så skall ni njuta. Här kostar det 4€ i timmen att parkera för normalt folk om man inte har bostads eller firma parkering.

  6. Det blir nog intressant den dagen då it systemet säckar ihop. Då kan det vara bra att hålla till här ute i skogen. Arbetsgivaren ska ju göra alla möjliga räddnings- och åtgärdsplaner numera så man borde kanske tillägga en plan över hur man tryggar de anställda i händelse av dylikt också. En investering i egen generator är väl närmast det som saknas i nuläget i övrigt borde vi klara oss några veckor i motti här.

    Verkar som om timdebiteringen för parkering ligger i nivå med bondens timpenning men den kanske inte innefattar bonden då du skriver “vanligt” folk? 🙂

  7. Inom systemteorin finns begreppet “robust” som betyder att systemet klarar av alla sorters störningar och fel. Tyvärr är de flesta system inte alls robusta. Jag anser att man borde testa alla system så de klarar av de viktigaste funktionerna fastän man stänger av hela nätet. Det klarar sällan dagens system så vi är riktigt illa ute om nån lyckas krascha Internet. Till all tur är Internet uppbyggt så det tål nästan vad som helst. Problemet är i stället att systemen inte klarar illasinnade attacker. Nu senast är det ett helsikes liv i England då ryssarna har en stor central som skickar ut massor med falska twitter till exempel ifråga om Brexit. De förtalade också Clinton för att hjälpa Trumpen.

    Och mobiltelefonerna är ganska oskyddade för angrepp så det är lätt att stänga hela telefonnätet. Jag har kvar det gamla telefonnumret ännu men kopplat till fibernätet (som är svårt att störa).

  8. Är det dåligt med isbergssallad i år, då det inte tycks gå att hitta inhemska huvuden i affärerna? Såg dem tidigare, men det tog snabb slut. Nu har jag bara sett spanska här i närpes i alla fall.

  9. Joo det är märkligt att folk har så lite att göra att dom måste hitta på nåt som att sabotera samhällsfunktionerna samt förorsaka onödiga kostnader för hederligt folk.

    Råkade ut för en störning som jag själv delvis rådde för men som kunde få katastrofala följder….. ska ta upp det i ett inlägg när det lugnar ner sig lite på åkern.

  10. Tyvärr Anders så har vi inte sommar året om, den inhemska isbergssallatssäsongen tog mer eller mindre slut för 3-4 veckor sen då kylan kom. Årets säsong höll dock ut ganska länge, själv hade jag dock en plantering som inte hann bli klar för skörd då allt gick så långsamt under sensommaren. Det hade behövts några varma dagar till för att de skulle ha uppnått tillräcklig storlek för att duga i handeln. Vi får nog vänta fram till medlet av juni nästa år innan frilandsproducerad isberg återfinns i butikerna i Närpes. Men det finns fullgoda alternativ som olika kålväxter att konsumera under tiden vi väntar 🙂 Så låt den spanska ligga kvar i butikshyllan, jag köper den inte i alla fall….

  11. Det verkar allt mer som om det inte mer är skolelever utan vi börjar befinna oss i ett cyberkrig där stormakterna har stora institutioner med tusentals anställda vars uppgift är att ställa till problem med el-, mat- och produktionskommunikationerna hos fienden. Det kan gå så att de enda som fungerar är gammaldags bönder som inte använder elektronik alls …

  12. Kan man inte fylla i stödansökan har man inga pengar att köpa någonting för !

    Jag meddelade för ett halvt år sedan vi börjat fylla på nödlagret (mat, vatten och batterier mm)

    Torde finnas en förberedd (tyst )plan i de flesta distrikt vem som odlar vad i händelse av ofred eller dyl. Är i något skede insända till myndigheter på hög nivå. Odlarna själva är omedvetna om vem som finns med.

    Alla telefoner(utom en) är opålitliga och desto mera appar desto mera avslöjas.

    Det kommer någon gång en tid när maten är värt sitt riktiga värde(och mer därtill) men hur många av oss finns då kvar !!!

  13. Hade möjlighet att se hur det fungerar men inte tid så det blev inget besök. Men automatiseringen ställer stora krav på oss producenter att anpassa emballage och staplingen av lådor och säckar, det duger inte med sneda pallar när robotarna hanterar varuflödet. Så terminalen i fråga må spara pengar för handeln men förorsakar större kostnader för oss producenter.

  14. När man kuckat in på bondbloggen och inget händer får man lätt den känslan att bönderna gått i ide.

    Så jag filosoferar fritt om framtiden. När de kloka flyttar bort från landsbygden (oftast flickor). Hamnar ganska ofta i åbo men också hesa, lund uppsala eller umeå. För att återanknyta till åbo så är nog den humanistiska gröna vågen enligt mig väldig kraftig. Så ställer jag mig frågan vad som sker när de här skapar en familj och hem i framtiden. Vad kommer att finnas på borden? Nu har också P-kandidat Sauli gått ut med att han bara äter kött en gång i veckan. Är det bara inför valet eller menar han fortsätta på den linjen. En president är förebild för väldigt många. Nu lever vi i ett fritt land men nog anas ugglor i mossen, i synnerhet för mig som försöker spå framtiden. Skall man överleva skall man vara steget före eller jobba dubbelt så hårt.
    När jag hälsade på flickorna så tänkte jag köpa revbensspjäll, men då sade den ena vid vårt bord äter vi inte kött ! Där stod man då vad man lärt dem! Man skall ta seden dit man kommer. Smög till sist in lite skinka i en smörgås men nog kändes det som en domänförlust.

    Nu fungerar det nordiska samarbetet ! Svenskar och danskar har hand om maskinhandeln norrmännen gödsel och olja och finändarna odlar halvgratis och ger bort om det blir någonting kvar!

  15. Vi har faktiskt litet annat att göra än att skriva i Bondbloggen. På morgonen måste man fundera ut vad som är viktigast: Att skriva eller arbeta medan det är litet ljus. På kvällen då man kommer in trött efter dagens arbeten och ätit litet så gäller det att välja mellan att skriva eller lägga sej (eller gå ut i verkstaden och reparera maskiner). Bondbloggen är i mångt och mycket värdefull så många gånger har jag lämnat viktiga arbeten ogjorda bara för att skriva men det går inte att bara skriva. Det är inte så lätt att kombinera bondearbetet med skrivandet. Jag har en lång lista på arbeten som borde ha gjorts för länge sedan.

    Fast idag tog jag mej tid att skriva fastän jag borde ha plöjt.

Kommentarer är stängda.