Tror jag drar streck nu….

…..och förklarar odlingssäsongen avslutad. Jag kan inte påstå att jag tagit “häran” för en del blev nog oskördat och kvar på åkern. Det är främst purjon som blev kvar mest av den orsaken att den blev så sent skördemogen på grund av den svala sommaren. Skörden drog ut på tiden så vi hann inte få den under tak innan säsongpersonalens anställningsavtal tog slut i månadsskiftet oktober-november. Att då börja skola upp ny personal då man inte visste om det skulle bli skördeväder bedömdes inte vettigt. Åretruntpersonalen har haft fullt upp med tvätt, förpackning och leveranser men några dagar hann vi i alla fall ut och skörda, söndag tredje december blev ändå den sista skördedagen i egentlig mening.

En del palsternackor har vi också ute och dom kunde man i och för sig ännu skörda, åtminstone  för hand, för marken är nästan ofrusen. Det kunde jag konstatera i samband med dagens jordprovstagning. Det blir högst antagligen att försöka ta dem till våren om dom klarar vintern vilket dom borde göra om det nu inte blir alltför kallt på snöfri åker. Kommer snö tillräckligt klarar dom även hårdare köld om snöskotrarna håller sig borta.

Några hektar har jag oplöjt och det vore möjligt att vända lite till men osäkerheten inför nästa säsong gör att jag nog sparar det till våren. Så jag passade ikväll på att tvätta plogen medan det ännu var plusgrader. Den får nu torka över natten för  att smörjas och oljas in inför vinterförvaringen.

Avslutar odlingssäsongen 2017

Det är annars mörka tider så lite snö skulle vara välkommet, ännu vid 10-tiden idag var det så mörkt att jag undrade om det överhuvudtaget skulle bli någon dag idag. Nå, om en halvannan vecka börjar vi åter gå mot ljusare tider.

I väntan på snö, kyla, skogs-  och skidföre kan man ju om man får “leidon” av att tvätta maskiner sätta sig vid datorn och drömma sig bort med att se på youtubevideon med jordbruksanknytning. Har förundrat mig över hur mycket det finns, att någon har tid med allt videoarbete. Stötte igår på några irländare som sysslar med gräshantering. Det slog mig hur roligt dom verkade ha, kanske går det bättre där på den gröna ön eller så är det några pint Guinness som spelar in 🙂

Enjoy 🙂

och här har vi en seg rackare 🙂

det handlar mycket om gräs på den gröna ön 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

10 reaktioner till “Tror jag drar streck nu….”

  1. Speciellt videor med lite äldre maskineri, -70 till -90 tal, brukar vara intressant att sitta och se på. Tycker pannlampan hänger med nästan dygnet runt nu för tillfället, är faktiskt mörkt!

  2. Det börjar röra på sig.

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005485501.html

    För min del hoppas jag det kommer ut på börsen och att över 51% förblir i finnläsk ägo. Någon privat soloägandet är det värsta alternativet för inhemska bönder.
    Hoppas alla bevakare är alerta och det blir rent spel den här gången. Tänker dra av aktierna till 100 % och inte till 38 eller 96%.

    Youtub kommentar. Genuskommentar uteblir, men fiaten ryker på tok för mycket när det snart står 2018 i almanackan. Tur att “vi” i Finland har två motorfabrik(internationella) som är uppdaterade.
    Ett gammal hederlig kontrollerad plansilo är en fröjd för ögat jämfört med dagens överåriga vita strutsägg som övervintrar och till sist lämnar i någon skogskant. Undantag finns.

  3. Ja brännvin går ju alltid åt men vi får hoppas att dom som sätter sig vid bordet är nyktra och att det inte blir nån ny “Yara” affär.
    I dagens läge är det kanske bäst att undvika genusdiskussioner, men det verkar som om dom har flera damer vid ratten när man sett igenom Grassmans videor.
    Nåå, det är ju lite 80-tals teknik (eller kanske rent av 70-tals) över Fiaten så vi ska inte jämföra med dagens motorer men visst ryker den lite väl mycket, men kanske är det en inställningssak. Min som gått över 10000h ryker inte nämnvärt i alla fall. Turbon gav en nätt effekthöjning verkar det som, faktiskt mera än vad jag förväntat mig av en fabriksinstallation.
    8L Kumminmotor med över 3000Nm vrid och 41% vridmomentsreserv, undrar hur mycket dom skruvat där då den gav 700Nm mera än fabriken uppgett.
    Jag är ju ingen gräsbonde men jag antar att plansilorna kommer igen speciellt på större gårdar. Då jag besökte Wisconsin var det nog till största delen plansilolagring av majsensilaget. Minns inte att jag skulle ha sett ett enda traktorägg där, däremot ett och annat silotorn.

  4. Visst, så är det. Roligt att ta sig tillbaka till tider då man inledde yrkesbanan.
    Man har ju undrat nu som då hur man klarade sig utan pannlampa tidigare. Men man drar ju sig till minnes hur man höll strålkastaren i munnen för att få händerna fria, ibland triggade det kräkreflexerna och ibland så blev man så öm i käkmusklerna att man hade svårt att äta efteråt 🙂

  5. På tal om turbon så är det ju en ganska fantastisk manick. Hovmekanikern installerade en Garrett i gamla 390:n. Vattenkylning, wastegate och hela baletten. Samtidigt höjdes spridaratrycken ca 30% och givetvis mera mat. Effekt okänd men som på RR tillräcklig! Är det mörkt och man drar på för fullt slår det eld ur
    avloppsändan. Den lilla kröken i ändan på avgasröret (rostfritt) har fått regnbågens alla färger. Underligt nog minskade bränsleförbrukningen/h när den lallar på i skogen med griplastaren. Tror det beror på att tack vare wastegaten ligger laddtrycket på 0,2 bar redan vid 1200 varv på obelastad maskin, eller det finns luft mer än tillräckligt så allt brinner upp. Vid maxbelastning är laddtrycket högst 0,95 bar ca, även det vid
    måttliga varvtal. Betyder att den har ett fruktansvärt vridmoment redan från strax över tomgång. Har inte bänkat den, men det vore intressant. Iaf finns det ingen backe häromkring som får varvräknaren att röra sig ens en aning neråt med 15 ton i kroken. Tror inte det är riktigt nyttigt att ta ut fullt längre stunder men
    deet är bra med effektreserv när det behövs. MF 4355:an med den nyare Quadramseriens motor på 105 hk
    hänger inte alls med, varken i grundvridet eller effekt. Från fabrik med turbo men 3,9 liters slagvolym mot gamlingens 4,2. Där tar nog järnvägsviadukten ut sin rätt och ibland får man gå ner t.om två växlar med samma 15 ton. 110 hk:s Case brukar vilja växlas ner tre steg. Å andra sidan har 390:an i mitt tycke världens bästa låda, Speedshift med 18 växlar i en spak. Idealisk transportlåda som tydligen även tar lite effekt. På tal om pers balar, så anser jag plastade rundbalar vara en tillbakagång. Inte fasiken säckar vi spannmålen nu för tiden heller! Och varen gossar så säkra, gossar, Altia kommer att säljas bort det också precis som alla andra vettiga företag försvunnit i utländsk ägo. All industri är ju snart utsåld so why not Altia. Haken är ju bara att vinsten går ju då också utomlands! Räddningen kan ju vara att Koskenkorvan
    är så rotad i den finska folksjälen!

  6. Min erfarenhet av Ferguson begränsas till 65:an och “månlandaren” (var det en MF188 eller nåt sånt?) på Korsholms skolor. På “Månlandaren” var nog kylsystemet lite underdimensionerat för vid tyngre jobb var det bäst att hålla ett öga på temperaturmätaren. Kan väl vara lite samma sak på din 390 om den nu drar så där bra.
    Jag är väl inte överhövan förtjust i starkvaror men har svårt att tro att Koskenkorvan skulle kunna släppas iväg till utlandet, men vem vet det är så konstiga funderingar numera. Och det har ju jordbruksanknytning vilket nu inte anses vara värt att värna om då det finns ett överflöd av bra och billiga varor på världsmarknaden……

  7. Känt fenomen det där med värmen på MF 100-serien men inte numera. Hade väntat mig värmeslag men konstigt nog inte. Harvar man tre växlar högre mot tidigare men på 1500 varv = samma fart, så kan nålen börja stiga ngt, men löser sig bara man ökar varvtalet. Dessutom är det bara fyra blad i fläkten men finns rum för två till.

  8. Pratade med en Hartwall häromdagen och han resonerade ungefär så här: Drycker har alltid varit och kommer alltid att vara intressanta. Alltid har vi druckit och alltid kommer vi att dricka. Tex fax video ja, tjugo trettio år och sen var det slut.

    Nu får man en liter mjölk för 65cent och en halv liter mineralvatten går över två€ i butiken. Nu borde man få in det här i maten. Mat har vi haft för lite men nu är den gratis(nästan)

    Förr sådde man spannmål men nu odlar vi säd.
    Förr var det brist på utsäde men nu finns det för lite frö.
    Reportrarna kan knapp tala bondespråk mera.

    I dag skildes agnarna från vetet i riksdagen. Kapitalister mot moralister.

  9. Jag har svårt att tro att vi lika som med olika tekniska rackerier skulle klara oss utan mat och dryck även om det nu som då skrivs om att vi i framtiden tar ett piller istället för att äta.
    Inte är vokabulären bland bönder så allmänt känd längre även om det finns reportrar med god insikt i vad vi håller på med. Jag har numera om möjlighet finns begärt att få läsa igenom intervjutexterna innan publicering för att vara säker på att dom förstått mig rätt.
    Så är det men väldigt vad intressant det verkar vara att diskutera just detta ärende. Antagligen för att det är mera greppbart bland gemene man än ämnen typ SOTE reformen, vad gäller den senare så har inte heller jag fått grepp om hur det är tänkt att det ska fungera. Men kanske är det så enkelt att det inte fungerar heller?

  10. Här i storstan har man börjat testa promillehöjningen i maktens korridorer och det har varit ett pådrag utan like. Här råder allt annat en sommartorka på redaktionerna. Det verkar vara ett väldigt stort steg att alla ska hållas på benen. Sågägarn ser ännu skillnad på kvinnor och män men inte blev det nån bonuspoäng inte trots alla metoo kampanjer.

    Angående sotereformen står hundra kanske tusentals företag i alla dess former i startgroparna och vi har inte sett dess like sedan guldrushen i klondike. Här måste man nog säga vet vi vad vi gör.
    http://www.vobam.com/layout_bestall.php?nummer=41762&land=Kanada,%20USA&region=Nordamerika

    Jag och mina kollegier från världens alla länder har en app där man kan fråga i princip vad som helst. Min kolega från nippons rike frågade var i Helsingfors får tag i en viss sorts fisk som de brukar ha till julen. Det tog 15 minuter så kom tio olika alternativ. Färsk,frusen eller direkt beställd enligt önskemål. Kan nog bara konstatera att nog har världen blivit liten. Allt är möjligt kosta vad det kosta vill. Ett österbottniskt transportbolag är erkänt duktigt att ta fisk och skaldjur från Nordnorge tex.

Kommentarer är stängda.