Ny dator.

Det blev en ofrivillig paus i bloggandet då min trotjänare till dator behagade säga upp kontraktet. Det tog närapå en vecka innan jag fick igång en ny maskin. Tur i oturen var att den gick sönder nu och inte just innan skattedeklaration ska inlämnas. Maskin började bli till åren för en 10 år gammal maskin i datorvärlden räknas nog som gammal men jag hade ändå tänkt mig att nöta på den ett år till eller så i och med att jag nyligen också investerat i ny smarttelefon.I det här fallet var det moderkortet som gav upp då en del kondensatorer började “jäsa”. Hårdskivan var intakt så dess information kunde således flyttas över till den nya maskinen och inget verkar förlorat.

Ny teknik blir svårare att ta ibruk med åren men hittills tycker jag att övergången från 7:ans till 10:ans version av Windows gått lättare än när jag gick över från XP till 7:an. Lite program har jag ännu att sätta in och jag stod i valet och kvalet vilket text och kalkylprogram jag skulle välja. Det blev i alla fall en nyare version av Open office då det var bekant från tidigare och jag inte ville utmana ödet med allting nytt. Några vänner föreslog att jag skulle ta office 365 ibruk då det så kallade molnet kan nås överallt men jag lämnade det nu i alla fall tills senare.

Programmet för fjärrstyrningen av ventilations- och kylinstallation får jag inte att fungera så det blir antagligen att kontakta leverantören i Holland och be om lite assistans via fjärrhjälpen.

Får ändå så här efter ett halvdussin 100 lappars utgift konstatera att tekniken går framåt för nu är det betydligt tystare på kontoret då fläktarna snurrar på nya lager och bannorna från användaren tystnat då kursorn på skärmen inte låser sig längre. Verkar ändå som om behovet av förnyandet av datorer lite stannat av för de senaste har jag haft betydligt längre än de första maskinerna vars kapacitet snabbt blev för liten för att klara av programmen. Det här är nu min sjätte egna dator sen 1994.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

17 reaktioner till “Ny dator.”

  1. Ja det blir generellt mera användarvänligt med nya datorer, de nya säkerhetssystemen för Bios kan dock ställa till det lite när man skall kasta ut Windows och installera Linux.

  2. Akta dej för molnet ! Det är otroligt farligt. Folk fattar inte alls hur illa det är att sätta ut all data på nätet. Troligen behövs det en del ordentliga katastrofer och skandaler innan det går fram.

    Det går bättre att ha lokala “moln”. Jag använder en s.k. NAS (yttre hårdskiva) för lagring. De har numera en mängd andra funktioner också. Bland annat har vi byns fotoarkiv där. Men allt är inom vårt lokala nät.

    I maj träder EU:s nya datadirektiv i kraft och då kommer en mängd stora datamonopol såsom Google och Facebook att få allvarliga problem – med all rätt. Det var visst Taxell som i Husis menade att Orwells hemska vision om övervakningssamhället är rena barnsagan i jämförelse med hur illa det är redan nu …

  3. En väntad kommentar Nisse 🙂 Och visst har du rätt även om jag nu inte tycker mig ha sparade uppgifter som kunde utnyttjas av någon med onda avsikter. Backup hårddisken som jag har i en skild byggnad ifall av olyckor som brand har NAS funktion men jag har inte tagit den i bruk för fjärrsynsanvändning utan enbart i hemnätverket. Den (backupdisken) börjar också bli till åren så jag borde väl fundera på att förnya den också i och med att den innehåller data från mina numera “skrotade” databurkar.

  4. Efter många om och men och stapplande start har jag nu konverterat helt till Mac. Telefonen och surfplattan från Apple är jag inte så begeistrad i (har heller inga sådana) men bärbara macBook och stationära iMac är jag helt frälst i numera. Varje gång jag kommer till jobbet och slår mig ner vid PC känns det så tungdrivet. Nu vet jag ju förstås att Nisse inte tänker så, och på den tiden när jag sysslade mer aktivt med datorer hade jag tänkt lika, men numera när man bara vill “använda” datorn så är mac helt underbar. Inte på något annat sätt, men den fungerar i alla väder.

  5. Jo, jag är allvarligt bekymrad över vart nätet är på väg. Med “gratis”tjänster lockar de folk att lagra och avslöja precis allting och man skall inte underskatt hur uppfinningsrika skurkarna är att missbruka den till synes mest ofarliga information. Nu har tidigare anställda vid Google och Facebook gått ihop för att motarbeta det de själva varit med om att skapa – efter det de insett vartåt det barkar. Så jag uppmanar till yttersta försiktighet !

  6. Du inser väl att Apple har tillgång till all din information inklusive bankkoder ?

    Nuförtiden måste man utgå ifrån att alla har satt in bakdörrar i alla sina system – utom de öppna systemen (som Linux). Apple är den värsta firman för där kan man absolut inte kolla om de har bakdörrar. Även om jag är mycket misstänksam så blir också jag överraskad många gånger då man får reda på hur illa det verkligen är. Få se om EU:s datadirektiv får till stånd nån förbättring (det träder i kraft i maj). Google och Facebook är i skottlinjen och högst troligt tillsammans med Aplle.

  7. Nisse, nja både ja och nej. Jo, jag har respekt för datorerna men jag försöker sköta det på så sätt att mina mest känsliga uppgifter aldrig skrivs in i nån dator. Men en sak får du förklara, att Apple har tillgång till bankkoderna? Hur kan dom ha tillgång till något som bara finns på ett papper på hemligt ställe och används en i gången?

  8. Bra att du har bankkoderna på papper ! Bankerna försöker få bort det systemet men det är säkrast för kunderna. Jag har s.k. Bank-ID i svenska Nordea för man klarar sej inte mera i Sverige utan det … Men jag gillar inte systemet. Det är bekvämt men osäkert – vad bankerna än påstår. Tyvärr är det bara en tidsfråga innan det systemet kommer hit också. Aktia har redan sin “Wallet” men jag har papperskoderna så länge det går.

  9. Vilken bank kan man lita på?
    Man vill ju inte gå till en “skräpbank”? ; – )

  10. Det är en av de svåraste frågorna i dagens läge. De gamla bankerna är på väg nedåt riktigt ordentligt. Man vet inte vad som kommer i stället. Kanske bäst att inte lägga alla ägg i samma korg ?

  11. Har otroligt bra erfarenheter av Bank Norwegian. Inga avgifter överhuvudtaget och otroligt snabb och smidig funktion i allt. Behöver man en bankkod så piper till i mobilen och där finns en engångskod som gäller bara en kort tid. Blev strandsatta på Kastrup i våras. När vi försökte lösa biljett till H:fors med tre olika Visa-kort frågades efter bankkoder. Vem f-n har dom stämplade i pannan när man är ute och reser?
    Inte heller kontanter dög. Blev övernattning i Köpenhamn och följande morgon gick det helt plötsligt att
    hyvla kortet när jag hotade med att resa hem på konsulatets bekostnad och flygbolaget får stå för kostnaderna. Hade jag haft Norwegian-kortet då hade det varit no problem. Deponerar man pengar på det så är räntenivån som i Nisses cyber moln jfr de 0-räntor vi får här!! Drar åt skogen efter matpaus!

  12. Vi hade Sparbanken i byn och Iris skötte om alla våra betalningar utmärkt. Ibland betalade hon på eget bevåg och bad att man skulle komma in då man var i butiken (bredvid) och underteckna betalningen. Sedan blev det Merita och Nordea och allt började gå åt fanders och nu senast fösvinner Nordea i Lovisa och vi flyttar till Aktia – så länge det nu finns … Därefter blir det Åland eller Sverige.

  13. När det riktigt begav sig hade vi Sparbankens bankbil som kom utanför dörren 1 gång i veckan. Även 2 butiker, en kiosk och två butiksbilar fanns i denna lilla by mittemellan två städer! Snacka om att det var bättre förr! Man behövde inte flytta sig en meter om man inte ville. T.om mjölklikviden kom fastklämd i locket på tomhinkarna till den gemensamma “mjölklavan” vid stora landsvägen där likviderna bläddrade i vinden. Aldrig försvann något. Tippar att det skulle vara vittjat ganska snabbt idag!!

  14. Hej Micke. Lite brått här med redovisningar, skogsarbete, skidåkning och OS så man hinner inte ens kommentera på bloggen 🙂
    Intressant uttryck det där med att det var bättre förr, jag brukar också dra till med det nu som då i olika sammanhang. Märkligt nog så börjar en del prata om svält, ofärd och sjukdomar i dom fallen. Det där “förr” är ju ett relativt begrepp men egentligen kan man väl inte referera till saker man inte upplevt så i mitt fall är det där förr oftast 70-80 -tal eller åtminstone före EG / EU-tiden.
    Och visst var servicen ute på landsbygden precis som du nämnde bättre förr.
    På tal om likviden så börjar det snart vara svårt att handla med kontanter eller överhuvudtaget hantera kontanter. Bankerna har inte längre några kontanter åtminstone inte en del av dem tydligen eftersom jag hördes berättas att en kund som ville lyfta pengar från kontot blev uppmanad att gå ut till bankomaten i hörnet av kvarteret för inne på kontoret fanns inga kontanter. Största orsaken till ointresset för kontanter i bankvärlden är väl att det inte går att plocka serviceavgifter om det görs affärer med kontanta medel.

  15. Nu skall Sverige gå över till e-krona (så småningom). Inte för att det är stor skillnad till dagens läge där det mesta bara är bitar i en dator. Men det kommer andra “cybervalutor” som bankerna inte har kontroll över så kanske vi får se helt nya betalningssystem – utan banker. Jag är bara rädd för att vi hamnar tillbaka till ett system där man måste ta en påse vete från torken då man skall köpa nånting ifall förtroendet för all sorts “cyberpengar” går ned till noll …

  16. Håller med den bästa tiden var före EU. Allt lönade sig och folket var nöjda. Synd bara man inte förstod det då.

    För sänke man ned såmaskinen så började farten minska men nu skall det dessutom vara broms på den.

    Bokstavsmacken har varit upp i 11 cent dyrare diesel än neste. Kom då och dra av 5cent vid 900€ (Östermyra) eller Elanto 1500€ månadsköp.

    Det har varit ovanligt lugnt på slottet men kanske det är mera fart på hemmafronten.

    Österbottningar har igen varit på båtmässan och visat vad de kan åstadkomma. Min huvudman var imponerad.http://www.nautorswan.com/en/home/
    mfl

  17. Roligt om Per fått stifta bekantskap med segelbåtarnas Rolls Royce, Swan! En bekant som är försäljare av Swanbåtar sa en gång att det är aldrig priset som är föremål för diskussion, men ibland kan det vara av största vikt om kranarna i badrummet är av 18 eller 24 karats guld! Svårt att fatta att det finns folk som har så
    gott om fickpengar att man kan lägga miljontals € i en fritidsbåt. Här uppe finns flera båtvarv som tillverkar
    båtar i världsklass t.ex Baltic Yachts, Marino + många fler. För tillfället tycks de även ha så att säga vind i seglen och ropar efter mera yrkeskunnigt folk.

Kommentarer är stängda.