15 april, 2018 av Christer

I stockskogen.

Har en del sparskog som jag plockat lite svarvstock ur i vår och i fredags tog jag ner en av de större granarna. Det gick bra trots det olycksbådande datumet. Det var vindstilla och jag hade fått till en öppning i rätt riktning för att kunna ta ner den utan att förstöra granarna jag försöker utnyttja till föryngring. Därför har jag också sparat denna del av vinterns avverkning till sist då det är mindre risk att man bryter sönder unggranarna  vid fällningen i varmare väder.

Jag tog hem en skiva av stubben för att låta ett par yngre ögon räkna årsringarna för det var tätt mellan dem då granen har tagit god tid på sig att bli fullväxt. Dottern kom till hela 183 år.

Den har sålunda sett dagens ljus år 1835!

Egentligen är det lite synd att ta ner dom här gamla träden men just det här hade redan stockmyrorna tagit i besittning och rötan var på väg att ta över så den hade nog kommit ner av sig själv förr eller senare.

Som synes av årsringarna så har den växt otroligt långsamt i början under 1840-talet och var blott 5 tum grov på stubben vid 60 års ålder. Kring 1915 hade den några år med bättre tillväxt men i övrigt har det gått ganska så sakta men säkert.

Ett snitt från stubben berättar att granen föddes 1835.

Jag har inte räknat kubikinnehållet än men den var 30 cm grov på 15 meters höjd och totallängden 27,5 meter. Den här hade en sprötkvist på 4,5 meters höjd så jag avskiljde den delen från resten så det blev endast 2 svarvstockar om 52 dm och en toppstock på 55 dm. Kan tänkas att jag får ut en 26 dm svarvstock ur rotblocket beroende på hur högt rötan gått och hur mycket jag hamnar att ta bort på grund av sprötkvisten.

Fredag 13 april och ytterligare ett stocklass fixat. Fortfarande fina förhållanden i skogen

Jag har ett par till av samma kaliber på figuren i fråga så jag kan återkomma senare med mera data om det intresserar. Har haft lite bråttom nu när våren gör sig påmind men har mera skogsmaterial att redovisa när tid ges.

 

 

Etiketter: , ,

11 svar till “I stockskogen.“

 1. per skriver:

  Om någon undrar om jag inte har något annat att göra än vara på bondbloggen hela tiden, så kan jag säga
  från fr kl 16 till må kl 8 så har man 74 h och 0 ha till förfogande i storstan. Handla, koka, diska och för ut lite skräp. Husbolaget sköter allt från snöskottning till reparationen så 0 h till underhåll. När man kommer från jobbet är man inte speciellt slut heller. Skall man skämmas eller skryt av sådan må vara osagt men ovanligt mycket ledigt är det. Det blir minst 4 h per dag att läsa tidningar ekonomi, politik och jordbruk.

  Alltid är det någon i något av ”mina” börsbolag som är i finland eller utomlands och ställt till det, tex gett mutor åt någon president dotter mm. Det ger spänning med någon annan får reda upp det, man tar som del på avstånd.

  Vi är mycket intresserad av skogsreportage och andra också !

 2. Christer skriver:

  Ni kan skatta Er lycklig att vi som bloggar inte har dylika ledigheter annars fyllde vi nog bloggen med inlägg. Oftast blir det någon rad just innan man somnar på småtimmarna, ibland lämnar inlägget halvfärdigt då nukkumatti tagit överhanden. Ni har säkert undrat över kvaliteten på mina texter men ibland minns man inte om det blev nåt inlägg eller inte då man vaknar nästa morgon och då blir det därefter. Men roligt att nån fortfarande läser och framförallt kommenterar, dialog är alltid mer givande än monolog.
  Jag har ändå t.o.m. tagit mig tid att trycka igång videoinspelningen på telefon så kanske blir det nån skogsvideo nån dag ifall jag får materialet redigerat.

 3. Johnny skriver:

  Jag och måååånga andra läser nog flitigt även ommeltu blir sällan att kommentera! Intressant med stora träd. Tog själv en kalyta på rot. En stor gran som var så grov i roten att han som högg tvingades lämnade en 50cm lång Stubbe. Det som var intressant var att sista årsringar var ca 1 cm ännu sista åren. Så nog finns det potential. Figuren blev ordentligt gödslad (för hand) för exakt 10 år sen. Håller med om Nisses kvalitetsvirke är bra men själv tänker jag mest på snabb tillväxt och att få Skogen att så snabbt som möjligt ge stock. Tycker resonemanget är lite likadant inom Lantbruk. Oavsett hur roligt det än är så är lönsamheten en av de viktigaste sakerna. Visst Önskar man att vi ännu får uppleva tider då inhemska, rena och fina produkter och råvaror uppskattas högre. Om den dagen kommer eller inte tar inte jag ställning till. Tänker i alla fall försöka att få ut en passlig årsinkomst så gott det går. Själv ser jag ingen större orsak att så hela hemmanet med spannmål i år. Blir nog att satsa på mer säkra kort istället.

 4. Christer skriver:

  Joo, de e lite synd att låta dem gå till de stora bolagen där inte kvaliteten värderas bättre. Förr eller senare måste man ändå ta bort de gamla sparträden. För egen del görs det med vördnad, de e nästan så att man håller en tyst minut efter att de fallit. Den här va nu lite rutten så alternativ fanns inte. De som är kvar ser friskare ut så jag hoppas de ger några svarvstockar till. Fattas väl en 10 fastkubik ännu för att få ihop minimimängden så det blir knappast något förbundsmöte för min del på tisdag om det nu inte börjar regna förstås.

 5. per skriver:

  När man vid morgonkaffet sitter i hesa och lyssnar på något motsvarande till radio österbotten, stockning på någon infartsväg, krock på någon ringväg, vägbygge här och där, allt som det skall vara med andra ord tills reporter räknar upp vad olika partier har för agenda och kommer till SFP ”BYGGA UT VIKS ÅKRAR TILL BOSTADSOMRÅDE” och bevara malms flygplats. Jag håller på och sätter kaffe i vrångstrupen. Först togs en del av sibbo sedan byggdes metron västerut men nu skall det byggas på viks åkrar. Finlands bästa åkrar med den högsta värmesumman i landen, Nära till arboretum och otroligt många fågel arter häckandes på ett och samma ställe.I förra veckan slutade vandas sista kobonde och nu blir kossorna utan revir på vik.Det här området är en spegling vad hälften av alla svensksspråprkiga håller på med till vardags. Området kan ha tusentals besökare en varm sommardag när familjer och motionärer tar en sväng förbi och ser på djuren, allt innanför ring 1. Det är som en ny rekryt i armèn. Den halvkända undersergeanten är den värta plågaren som borde förstått varandra bäst.

  Nåja jag ringde genast till slc och sade de får mota olle i grind, nåt jäkla huka får e va.

 6. Christer skriver:

  Nog borde det finnas utrymme för några riktiga kor (och inte bara Äkkijyrkkäs plåtkossor) i huvudstaden också tycker man. Synd om allt läggs under asfalt och betong. Åkermarken är en ändlig resurs som jag också skrivit om tidigare i mitt ”av jord” inlägg.

 7. Herra74 skriver:

  Det ser ut som om golfströmmen kommit igång igen och vårvärmen anlänt, 😉
  Men nu stiger vattennivåerna i åarna och risken för översvämningar ökar ..

 8. Christer skriver:

  Jo det blir nog brått att tömma mossen på virket i morgon. Regn hela dagen här men nu till kvällen klarnade det upp, kanske fryser det t.o.m. på lite mot morgonen.

 9. per skriver:

  Dalen är inte så stor så inte trollen möts, brukade min mor säga.

  Plötsligt satt micke och jag vid samma bord på samma båt till samma lant och skogsmässa till Estland.
  Den för mig okända micke fanns nu livs levande vid samma bord.

  God fortsättning på er alla !

 10. Christer skriver:

  Jovisst ibland är världen liten 🙂
  Det hade varit roligt att få höra Era diskussioner om bondbloggen för det var väl mest det Ni ventilerade? Intressant hade det varit att kolla in lant och skog i Estland men nu har våren satt fart så nu finns just ingen tid för dylika utsvävningar. Hoppas att Ni kan ge oss nån form av resumé i någon kommentar.
  God fortsättning…..

 11. per skriver:

  Efter en hel del nyheter är det trevligt att se tillbaka någon gång.

  https://www.youtube.com/watch?v=7UjnFJOFDIs

  Det där att ta rätt beslut kan betyda mer eller mindre.

  Om nu inte alla orkade se filmen så kanske namnet på den som laddat upp den säger något.

Lämna ett svar

OBS! Om du skriver en kommentar som innehåller länkar kommer den att granskas innan den publiceras.

Läs vår kommentarpolicy