Semester?

Per undrade i en kommentar här nyss om vi håller semester? Jag vet nu inte vad man ska kalla det men det känns som om inget blir gjort, värmen suger musten ur åtminstone mig. Idag närmade sig kvicksilvret närmare 30 grader  skuggan och vad det nu var i solen på åkern har jag inte kommit mig för att ta reda på. Imorgon lär det bli etter värre med temperaturer över 30 grader. Vi började skörda klockan 6 i morse men redan vid kaffet på förmiddagen började det kännas tungt. Jag föreslog att vi börjar 5 i morgon även om jag befarar att jag inte hinner i säng innan dess men förslaget röstades ner så det får bli 6 då i alla fall. Vi har inte så mycket att skörda i morgon då sallaten far illa i värmen och rinner bort på fältet men ett hörn där dom var lite bättre ska vi gå igenom samt lite broccoli borde vi också skörda.

Ett manusfritt videoklipp från dagens svettbad.

Förutom värmen och torkan så börjar också insekterna bli ett problem. Forskningsrapporterna om insektsdöden ger jag inte mycket för, det börjar ju bli svårt att andas utan att få munnen full med kräk.

Bladlöss i kinakål.

Dansande insekter i kvällssolen.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

16 reaktioner till “Semester?”

  1. Jo, det börjar vara riktigt hemskt. Vi gräver och gräver (för hand givetvis) under ladan och badar i svett. Bråttom är det för vi måste få cementarbetet gjort snart så den hinner torka. Det enda som är bra är att vi åtminstone är i skuggan då vi gräver inne i ladan …

  2. Joonää som som somliga säger, he va no allt anna änn semester hede. Ni hade trots allt tur med vädret, tänk om det regnat under skörden. Det går att söka om bostadsstöd innan somliga skulle ge sig ut i arbetet på fältet. Det var lite som löpande band principen.

    Något om skadedjur så här i hesa just före pojkarnas besök så försvann 99,9% av mås och trutarna över en natt. De var plötsligt bara borta (jag såg två st på hela dagen när de normalt är i hundratal) Inga ansökningsblanketter eller upprivande debatter eller valsande mellan myndigheter i åratal.

    Något för drabbade landsbygdsbor att ta efter eller byta från ord till handling.

    Det gäller att hålla ut i kurvorna så släpet inte genar :
    https://www.youtube.com/watch?v=NyVsWq73syU

  3. Så du menar att måsarna bojkottade toppmötet genom att lysa med sin frånvaro?

    Nån har helt tydligt gjort sig av med lite gammal granskog för att få ihop lite svarvstock 🙂 Tyckte jag fick nöta på hela vintern jag för att få ihop till ett billass.

  4. Roligt att du hinner lägga ett inlägg trots mycket jobb! Bra video! Själv tycker jag om värmen men nog blir det tungt o svettigt för de som jobbar fysiskt. Det är ju inte “bara” värmen på 30 grader det är ju direkt solsken för er på åkern!
    Det märks tydligt på många grödor att värmen inte gör gott. Det blir genväg, andra genvägen för i år. Det ginades också då ax- och strålängden skulle bestämmas Maj. Ni får kämpa vidare! Du får min röst på kl. 5 tills imorgon så hoppas vi att du har bättre förhandlingsmöjligheter.
    Ps. Gödseln verkar ha många pristrappor i år. Kan lönas att se över läget.

  5. Var faktiskt ett par dagar till Kalajoki med husvagnen med barnbarnen och Husmodern. Var riktigt skönt.
    Tänkte oss till Åminne på Lasse Stefanz och Guns Rosor, men det ser nog ut att inte hinnas med. Nästa vecka bir det Jakobs dagar och då kan det hända att vi far och ser “stadens ljus” och möjligen blir det ett par pilsner. Foderindustrin börjar annars bli orolig över spanmålsläget och torkan. Räddda för att den mesta säden blir helsädsensilage eftersom grovfoderbristen, spediellt i södra delen av landet redan nu är påtaglig. Kornet börjar man prata om 180 € +/ton för. Egen tippning att det kan nog stiga ngt till t.om.
    Brukar ha som princip att torken och tröskan ska vara servade och startklara efter Jakobsdagar. Allt var
    fastfruset i höstas när den kördes in efter sista körningen 6 november i -6 grader! Lär bli en rysare att
    få den ren och i farbart skick! Torken redan på G så när som att pannan inte är provkörd. Pannan varit mer
    hållbar. Original ännu sedan 1984. En Jaakko panna.

  6. Det jordbrukas ännu till en stor del med gamla medel, torkar, tröskor, traktorer mm. När produkten och eventuellt lite stöd som blir kvar efter alla saneringar skall börja betala hela kalaset då blir det spännande.

    Atria. Fortsatt samma visa, förlust i öst och förlust i väst, tur att vi(ni) finns i mitten och kan balansera upp det hela. Någon skall ju betala för experimenten.

    HK. Mycket illa.

    Stora Enso. Brist på virke, pga regn, torka och nu börjar skogsbränderna också förbruka virke.

    Altia. Ingen sprit om det inte finns korn.

    Det är andra dagen nu som det kommer ett stilla regn efter det fruktansvärt varma vädret.

  7. Håller på och döstädar mellan varven på jobbet. Det skall renoveras så allt skall bort ur ena flygeln. Långvarige vaktmästaren har samlat på sig en hel del trä men också metallverktyg. Vingelskaft, elborrmaskin och akkuborrmaskin. Akkun är slut och ny finns inte som passar. Vad var då egentligen bäst. Allt har sin tid men vingelskaftet är som nytt bara man hittar någon som orkar kan och vill vingla. Kolsänkan som alla pratar om. Vingelskaft i hundra år eller ny akkuborrmaskin vart annat år.

    Skruvar. Det var vanligt mejselspår till mitten av sjuttiotalet. Sedan kom stjärnspåret och stjärnmejsel och det var stor förbättring. Nu skall det vara minst 20 bitsar och den riktigt rätta hittar man aldrig, den är på vift.

    Hyvlar och slipmaskiner av alla de slag. Från ikea är ytan klar och man slipper mycket damm och svett.

    I dag har folk fullt upp med sina smarttelefoner och paddor av alla det slag.

  8. Per har alldeles rätt om Atrias utveckling. Har ett litet (obs litet) antal aktier i nämnda firma. Trodde öppningen mot Kina möjligen skulle ge ett litet kursuppsving vilket det också gjorde, men ner kom det fort och betydligt mer än upp. Man kan inte, som man gjorde vid Rysslandsetableringen komma med samma inställning som på Etelä-Pohjanmaa “isäntä käskee”. Då väntar man t.ex i St. Petersburg 2 år på vattenanslutningen. Av ngn anledning mår ägarandelslagen djävligt bra och dit samlas pengar hur mycket som helst, men det räcker inget till producenterna. Sista spiken i producenternas likvidkista var börsnoteringen. Dividenden till aktieägarna och kvartalsrapporten blir då det viktigaste och råvaran (köttet från producenterna) ett problem som inte får kosta. Vem som helst kan ju läsa kvartalsrapporterna, och med jämna mellanrum konstaterar VD:n (dom har varit många genom åren) “att på grund av höga råvarupriser belastas resultatet”! Olycklig korsning mellan planekonomi med andelslag i botten och
    marknadsekonomi med ett börsnoterat marknadsföringsbolag. Jfr Valio som icke är börsnoterat och sköter marknadsföringen där resultatet delas ut varje år i form av tilläggspris+hyggligt avräkningspris och mjölkproducenterna har klarat sig bäst. (även om nu gnälls över en minimal prissänkning)

  9. Naturresursinstitutet har nyligen meddelat vad vi kommer att skörda i höst, idel minustecken framför det mesta förutom baljväxterna som ser ut att öka.
    – Spannmålsskörden totalt 2,8 miljarder kilo (-18%)
    – Korn 1,3 miljarder kilo (-13%)
    – Havre 0,9 miljarder kilo (-12%)
    – Vete 0,6 miljarder kilo (-30%)
    – Råg 0,05 miljarder kilo (-57%)
    – Rybs och raps totalt 82 miljoner kilo (-11%)
    – Potatis 544 miljoner kilo (-11%)
    – Sockerbeta 327 miljoner kilo (-24%)
    – Ärter 22 miljoner kilo (+143%)
    – Bondböna 43 miljoner kilo (+28%)

    Minskningarna kan delvis förklaras av arealförändringar men det står nog klart att skörden decimeras på grund av torkan.
    – spannmålsarealen, 1 040 000 hektar, utgör fortfarande hälften av hela
    arealen – men minskar med 31 000 hektar
    – kornarealen, 463 000 hektar, ökar med 6 %
    – havrearealen, 325 000 hektar, minskar med 3 %
    – vetearealen, 190 000 hektar, minskar med 13 %
    – rågarealen, 17 300 hektar, minskar med 46 %
    – kumminarealen, 27 700 hektar ökar med 15 %
    – bondböna arealen, 20 000 ha, minskar med 10 %
    – ryps- och rapsarealen, 58 000 ha, minskar med 10 %

  10. Joo, det är väl lite som jag konstatera vid diskussionerna med försäkringsbolaget då åldersavdragen på verktygen åt upp det mesta av ersättningen “att varför göra åldersavdrag på gamla verktyg, har dom hållit i 50+ år så håller dom nog 50 år till”
    Men visst föredrar jag ändå ackuborrmaskiner framom vingelskaft, “ackun” i den senare har också begränsad uthållighet.
    Att man inte kan få till nån vettig standard med mindre alternativ på bitsen förstår jag inte, numera får skruvandet föregås av en resa till verktygsbutiken trots att lådorna här hemma är fulla av bits.

  11. Vad arealerna beträffar, så har knappast (syns åtminstone inte i N-institutets siffror)) att vallskörden på vissa håll är väldigt borttorkad och svag inte beaktats så “spensalvans vänner” och slaktnötsproducenterna kommer säkerligen att ta en hel del som helsädsensilage (vilket även hände i fjol men då regnade det bort.) för att kompensera bristen. Troligen kommer även ekogrovfoder att bli bristvara och priserna pressas upp. Även den penningstarka hästsektorn kommer att höja prisbilden.

    Vad bitsen beträffar så har jag i många år använt endast torx vilket förenklar betydligt. Däremot gamla grejor med “stjärnskruvar” med alla dess olika krav på spetsar med ett evigt sökande efter den som passar, inte ditåt utan excat ibland ett rent h-e. Stjärnskruven med alla dess olika spetsar till t.om samma dimension anser jag vara Vår Herres svar på människans synd!

    Laddningsbara borrmaskiner är förträffliga vid rätt storlek. Har även en pytteliten ackudriven vinkelslip som
    jag brukar ha i verktygslådan när jag far till skogs. Det tar ju ibland i något fast och då vässer man behändigt. Var tusans dyr, men värt sitt pris och varit med i yr och skur. smaltrissa (ca 1 mm) och liten diameter, men ett otroligt varvtal gör att den skär som vilken stor slip som helst. Finns på Würth.

  12. Så är det säkert vad gäller statistiken, tänkte lite i samma banor jag när medelfinländarens grönsakskonsumtion presenterades. Antar att materialet härstammar från handeln siffror så då kan statistikmakarna svårligen veta vad jag häver i mig undre arbetet i grönsaksodlingarna. Medelförbrukarens lite på 60kg / år tar det nog inte många veckor att sätta i sig.

    Raka spår används just inte mera och tidevarvet för krysspår/stjärnmejslar var en bedrövlig upplevelse, torxen och insexen känns stabila blott man hittar exakt rätt storlek och spårgropen är fri från skit sen finns det ytterligare alternativ som jag inte har desto större erfarenheter av.

    Jag funderade lite kring mutterdragare vid ett av mina hjulbyten för en tid sen och slängde ut en liten förfrågan på föjsboken, enligt svaren jag fick så är ackudrivna maskiner helt gångbara. Som på beställning kom en test i senaste koneviesti. 🙂

  13. Provstartade Claasen idag på em. Drog runt ca 1 varv och sedan var den igång! Åskat och regnat och levat till har det gjort i kväll och mer lär vara på kommande 23-tiden.

  14. Nu är det inte de nyanlända det är fel på ! Snarare de “nyhjälplösa” 5 polisbilar men de kan ännu sitta i bilen men det skall vara någon som stiger ut också och gör grovjobbet.

    https://www.youtube.com/watch?v=iGAtqFa3ttU

    Stora Enso var ned 13,5% bla virkesbrist och brand var orsak. Nu får skattebetalare betala och rädda en del av dividenden.

    Källa civila media.

    I s-ö kom det 26mm åskregn för någon dag sedan och plantorna klar sig och skogsbrand uteblir peppar peppar.

  15. UPM har neråtgående trend också. Om det sedan beror på bränder eller annat…

Kommentarer är stängda.