2 december, 2010 av Mats

Skräp på nätet

Idag var det dags för lite städning. En del av väggytan i min ladugård består av sk. vindnät. Vindnätet påminner om ett myggnät men har finare maskor, d.v.s. mindre hål. Det släpper igenom luft och ljus men bromsar vind effektivt. Faktum är att nätet tar bort upp till 80% av vindstyrkan. Bra ventilation i normala fall och bra lä vid storm och vind, med andra ord. Vid extrem snöyra kan det komma in en del snö, men det rör sig om en eller två gånger per år, så det kan flickorna tåla.

På norrsidan av ladugården hålls nätet rätt bra rent av sej självt. På södra sidan sitter det på c. 5 m höjd ovanför foderbordet och där tenderar det att samla damm. Dammet täpper till hålen i nätet och bromsar ventilationen vilket inte alls är bra. Djuren klarar sig gott i kalla temperaturer, men det förutsätter att luften hålls torr vilket i sin tur förutsätter att ventilationen fungerar. -25 är inga problem så länge det hålls torrt i ladugården, men de fryser redan vid -5 om de blir fuktiga i pälsen. Med tanke på att ladugården är kall skulle man reflexmässigt tänka sig att det är till fördel att hålla ventilationen nere för att hålla utrymmet så varmt som möjligt, men så är alltså inte fallet.

Rengöringen görs med stege och borste, det handlar helt enkelt om att borsta bort det vanligen rätt torra dammet. Det är inget svårt jobb och fodrar inga stora kunskaper, men man blir trött i armarna efter ett tag. För ändamålet använder jag en borste med en par meter lång ribba som förlängning, längden är väl ungefär 4 m. Kalvarna som föddes i höstas hade aldrig sett borsten förr och jag tror aldrig jag sett dem springa så fort som de gjorde när de såg den.

Bilden nedan visar snön strax nedanför nätet, som synes hade det samlats en hel del skräp. Men att det finns mycket skräp på nätet var väl knappast nån nyhet. 🙂

4 svar till “Skräp på nätet“

 1. cowboy skriver:

  Ströar du med torv?

 2. Mats skriver:

  Faktiskt inte, det dammar ändå. Det är mest halmdamm och lite hår, tror jag. ”Felet” är att nätet sitter så högt att ventilationsluften tidvis går ut genom nätet istället för in och då följer damm från inneluften med. På andra sidan ladugården sitter nätet lägre och där gå luften alltid in, aldrig ut.

 3. Nisse skriver:

  Jag skulle behöva ett nät som släpper igenom luft utan problem men tar bort diverse flygkräk (speciellt sparvar). Jag måste ha stora luckor öppna i torkarna eftersom jag använder väldiga luftmängder och fågelkräken smutsar ned. Jag tänkte pröva med löjnät men jag vill inte ha skräp att fastna i det.

 4. Mats skriver:

  Dammet kommer i mitt fall huvudsakligen från djuren och halmen, så i princip är det inte säkert att du behöver ha lika mycket damm i torken. Fast spannmål är ju inte direkt dammfri den heller.