13 december, 2010 av Mats

Rapp i truten

I Finland hålls nötkreatur traditionellt ganska stationära. Många djur föds upp på den gård de fötts på och även de kalvar som säljs till förmedling klarar sig med en flytt under en livstid (förutom resan till slakteriet). I en del andra länder är handel med livdjur betydligt vanligare, exempelvis i Storbrittanien är s.k. cattle markets rena folkfesten.

Rent principiellt är jag inte så förtjust i system som bygger på att man flyttar djuren, eftersom de inte fattar vad som händer och flytten därför blir ett onödigt stressmoment för dem. Systemet med livdjursmarknader behöver enligt mitt tycke definitivt inte importeras till Finland.

Däremot kunde vi gärna importera de amerikanska auktionsförrättarna, för de är onekligen rätt underhållande! Klippet nedan visar finalisterna i en tävling om vem som är den bästa auktionsutroparen, så de här killarna är väl lite rappare i käften än medeltalet. Trots det går det rasande fort även på en vanlig marknad, en amatör ramlar lätt av vagnen. Eller råkar köpa en besättning i misstag bara för att man petar sig i näsan vid fel tillfälle. 🙂

2 svar till “Rapp i truten“

  1. Ingela skriver:

    Det här var nog lite krejsigt. 🙂 Oj vad snabba de måste vara i tanken också, inte bara rapp i mun!

  2. Mats skriver:

    Förutom att hålla reda på siffrorna (vilket inte är så enkelt efter några timmar i den där stilen) skall de läsa publiken och på olika sätt trissa upp prisen.

    Ett knep är det där abrupta avslutet. Det finns inget “första, andra, tredje” utan utroparen klubbar av när han tycker det börjar dröja för länge mellan buden. Tanken är att hålla köparna på alerten och att ett forcerat tempo gör att man bjuder ivrigare.