17 januari, 2011 av Mats

Vinterkalvning

På söndagsförmiddagen kalvade Cheryl, det blev en pigg kvigkalv. Rent definitionsmässigt är hon den sista kalvaren av höstkalvarna 2010 men tidsmässigt ligger hon faktiskt närmare vårkalvningarna 2011. Av den orsaken var det ganska bra att det råkade bli en kvigkalv. Förmedlarna vill helst inte hämta en kalv åt gången utan ser gärna att man levererar dem i lite större grupper. Min senaste kalvning var i oktober och första vårkalvningen kommer sannolikt i mars. En tjurkalv som föds nu mitt i januari kommer att vara på för ung för att åka med höstgruppen och lite för gammal för vårgruppen. En kvigkalv som sannolikt stannar på gården är mera flexibel ur den synvinkeln.

Cheryl kalvade ensam och har inte haft några problem vare sig med modersinstinkter eller digivning. Kalven är också pigg och verkar må bra. Trots att det är lite kylslaget brukar kalvningar mitt i vintern oftast fungera lika bra som under den varma årstiden. Kon slickar kalven torr rätt så snabbt och kalven föds med en fullt utvecklad vinterpäls. Trots det är jag glad att hon inte kalvade i i lördags när temperaturen kröp ned mot -25. På söndagen låg vi kring -10 och det är helt normalt, kalvningar som sker i februari-mars kan ske i samma temperatur.

Cheryl är en charolaisko, så kalven skall ha ett namn på c. Av vädertekniska skäl känns namn som Chill, Cool eller Cold är goda alternativ, vi skall se vad det blir.

Kommentarer inaktiverade.