Förr och nu

Det är full sanering på i sivinhuset. Där finns massor med arbete. Som mål före vårbruket har vi att gjuta ett nytt golv. Under de senast 2 månaderna har vi tvättat allting två gånger, rivit ut all inredning, tvättat fönster, pikat bort mathovar, borsta golvet, skruvat ner skyddsplåten på mellanväggen.

Nedan kan ni se skillnade för tillfället. Bilden tagen 9 januari

Grisarna

I går 11 april så såg det ut som föjande, samma avdelning men fotat från andra hållet. Det finns 3 st identiska avdelningar.

Bilden visar att något har hänt men det konstiga är lugnet på hela gården.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen -Att byta inriktning på en husdjursgård medför stora förändringar.

Den mest betydande delen är personkontakter. Alla veckor var det trafik på svinhusbacken och på vintern var det ju också en liten stressfaktor, det skulle vara plogat och sandat. Chemat för varje vecka var den samma. På tisdagar åkte det slakt, vilket betydde att vi skulle väga på måndag men om Kenneth var på måndagen på jobb så måste vi göra det på söndagen och det betydde ju att vi måste ha barnvakt, för inte klara ju Elin och Franz sig ensamma inne då vi var i svinhuset. Vägningen måste också ske före tisdagen för då skulle följande veckas slakt anmälas. På onsdagen hämta foderbolaget OVR (blötfoder). Var tredje vecka kom Matikainen och malde foder. Däremellan var veterinären på sitt rutinmässiga besök och inte skall jag heller glömma att var 5:te vecka tvättade vi en avdelning före nya grisar anlände.

Allt detta ligger i det förflutna. Måste medge att hitta nya rutiner är en utmaning 🙂

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.

8 reaktioner till “Förr och nu”

  1. På grönsaksgården är inte rutinerna så schematiska, stor variation i dagsprogrammet beroende på väder och årstid men ett har vi gemensamt och det är att det finns att göra varje dag. Vilka är planerna för svinhusen?

  2. Christer-Till hösten skall den första av tre avdelningar stå färdiga. I den kommer vi att kunna erbjuda magasineringsmöjligheter. Personer som har utrymmesbrist kan hyra för en längre eller kortare tid 2,5-10m2:s bås med slutna väggar för sina saker. Därefter kvarstår ännu 2 avdelningar och till dem finns också en hel del framtidsplaner.

  3. Hade lite liknande funderingar i tiderna, alltså att ha ett hyreslager där folk kan t.ex. lagra sin bokföring. 10 €/hyllmeter i bransäkert lager, 80 €/hyllmeter i lager där det garanterat brinner med jämna mellanrum. 😉

  4. Filip.N – lukten är seg, men det blir nog bra då det blir färdigt. Det har ju endast varit tomt sedan slutet av januari.

  5. Har själv sanerat slaktsvinsstall för sjukdom, lukten fanns där fast all skit var borttvättad

Kommentarer är stängda.