Direktförsäljning

I dag levererade jag en låda kött till en av mina köttkunder. Att sälja kött direkt till konsumenten är en verksamhet jag börjat med under 2012, tidigare har allt kött gått den vanliga vägen via slakteri och butik.

Själva upplägget är rätt enkelt; slakt och grovstyckning sker på Snellmans slakteri i Jakobstad och därefter flyttas köttet till Jeppis Liha, en lokal köttbutik där det finstyckas och förpackas. Köttbutiken ägs av Pentti, som är en både pensionerad och passionerad köttarbetare. Kunderna får sedan hämta sina varor direkt från butiken. Min uppgift är snarast att hålla i trådarna, hjälpa till med förpackning och fakturera. Jag säljer köttet via vänner och bekanta, lite nätkontakter m.m. Hittills har jag inte haft nån egentlig marknadsföring, främst därför att mängden kött varit ganska liten.

Själva finstyckningen är rätt hantverksmässig, det sker på en bänk som är c. 80×80 cm och enda verktyget är kniv. Jag blandar mej inte det minsta i den delen av arbetet,  en klåpare kan i det närmaste förstöra ett annars kurant kött med dålig styckning. Det är dock faschinerande att få följa med arbetet, det är alltid roligt att se riktig hantverkarskicklighet i arbete.

Den här hanteringen har delvis visat en ny sida av produktionen för mej, jag har fått veta en hel del om slakten och förädlingen som jag inte visste förr. Därtill har jag lärt mej om kötthantering, lagring, hur man kan välja att stycka på ett sätt eller på ett annat o.s.v.

Att kunna stycka och sälja själv öppnar också en del intressanta frågeställningar i andra riktningar. I Finland har vi t.ex. ingen stark tradition med att äta kött från kalvar eller unga djur medan man i t.ex. Sverige ofta hittar recept som innehåller kalvfärs, kalvinnerfile o.dyl. Tänk om det skulle gå att få fram en större efterfrågan för de produkterna också hos oss?

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

4 reaktioner till “Direktförsäljning”

  1. Jag köpte själv kött från en gård via en bekant ganska nyligen. Jag gillar det verkligen, för man får en annan relation och respekt för maten. Det är inte bara en vara, det ligger genuint arbete bakom. Jag kan tänka mig att det blir samma sak för dig med styckningen lite grann.

    ps. jag har byggt ett faktureringsprogram som du gärna får kolla in om du får många fakturor att hålla reda på. Kolla länken ovan.

  2. Precis, det blir en ny dimension på maten, TROTS att jag i princip sysslat med djuruppfödning mer eller mindre hela livet.

  3. Visst är det underligt att det inte är så vanligt med kött från ungdjur? Mor och far tog nyligen tillbaka en kviga från Snellmans och det är nog sällan jag ätit något så mört!

  4. Jo, jag håller med. Antagligen handlar det om att industrin värderar mängd högre än ätkvalitet. Finsmakare brukar säga att det godaste nötkött som finns är halvgammal ko (sisådär 3-5 år) och kviga (c. 1-2 år). Sen kommer stut (som man i praktiken inte får tag i hos oss) och sämsta köttet ger tjurar. Intressant är dock att när vi säljer kött till slakteriet är det tjuren som får det bästa priset! Men de är också vanligen större än de andra, d.v.s. det är mera kött på dem än på kor och kvigor.

Kommentarer är stängda.