22 december, 2012 av Charlotta

Spåkärringens funderingar

Hon gör så gott hon kan… men ibland slår det stock i systemet!

Om Anders braskar så ska Tomas slaska, så då ska de bli plusgrader i jul, det väntas enligt vädergubbarna om några dagar, men när temperaturmätaren visar runt -10 börjar man fundera, nåja, det kommer väl.

Om planeten ställd sej västerme för nån månad sen, så borde det ha varit milt i december… njäi, det ha det ju inte alls varit, snarare tvärtom, det ha ju bara blåst nordan och östan, fast å andra sidan, med den vinden skulle vi ha kunna haft det kallare än vad det varit, sjön håller ifrån… eller är det ngt med västerplaneten?

Is ha det inte lagt ännu, stämmer enligt röjknoppningen, och ur vattnet stiger det sjörök nu när det nöp till. Det håller dock på och lagar det krångligt för oss där vi kör över ”inderfladan”, men orkar och mäktar man bara bråka den is som lägger nu så det inte lägger nån cm för att sen lägga snö på tills/när det mildnar i, så finns chans till skaplig is. Lägger det is med snö på, som man inte mäktar bråka, ska det nästan stöpa igenom för att isen ska bli något att ha, den blir ju inge bra med bara ihopfrusen snöpårå. Nej, bråka bråka och så invänta skapliga vintergrader när sjön är ”ismogen”.

Det sägs också att vattnet ska skölja alrötterna 3 gånger innan det lägger is, och nu ha högtrycket som cirkulerar på norröver (antar jag) packat ut vattnet ur sjön så det är långt ner till båtarna, så ska det upp ännu någon gång innan det lägger is? Då blir det snart bråttom för det ska ju ske i mitten av januari enligt röjknoppningen. Mej veterligen ha det bara varit upp en ordentlig gång ännu, kanske två, beror på var alen står 😉

Ingenting stämmer, eller?

Ett ”original” här i trakten sade (på riktigt infödingsspråk) ” Tomten gambel märkena stember int na meir, he enda som stembär nuförtiidn, e en e blir gult hål tå man pissar i snön!”

2 svar till “Spåkärringens funderingar“

  1. Janette skriver:

    Jag undrar om tomten gambel märkena ens stämde förr…

  2. Sonja skriver:

    Inatt ha det lagt is här vid oss o nu vräker det ner snö på den. >:( Fåsino va det ska bli, sir int riktigt bra ut me tanke på iskvalitén. Bara att hoppas att vår ”nya” förbindelsebåt klarar isen, annars blir det tänkapå med mjölktransportena…