Nä!

Det var inte riktigt såhär det var tänkt att vara. Kastade en blick i almanackan innan jag drog på vinterjackan med teddyfoder och gick ut för att ta en bloggbild. Jodå, den visade 1.juni. Förresten, Jag? Vinterjacka? Det brukar jag ju inte begagna ens på vintern. Ändå är det just precis så det är och har varit i vår. Ordet brukar står aldrig ensamt nu utan följs alltid av ordet inte. “Såhär brukar det inte vara”. Eller möjligen: “I dag brukar jag inte jorden”

DSC_0315

Bilden ovan må tala för sig själv. Dessa dagar på året skall det vara kruttorrt och damma. Inte storma och plaska. Bilden är alltså tagen ikväll första juni och fotografen står i jacka med teddyfoder och fryser i stomen. Åkern som ligger närmast i bild är till nedre hälften sådd med ryps – ett försök med lite tidigare sått ryps som håller på att gå åt fanders – och övre delen är inte ens beträtt av nån maskin på gummihjul ännu. Det går helt enkelt inte. Det gröna på åkern är kvickrot. Av rypsen ser man precis ingenting.

Att det är den sämsta våren som jag kan minnas står helt klart. Som det ser ut nu så gynnade våren de brukare som var ute i tid – eller egentligen i förtid. Själv började jag vårbruket 9 maj med att så vårrågen. Den sådden gick ganska bra, men efter det har det bara stapplats två steg framåt och ett bakåt. En vacker dag, två regndagar och en mulen dag, ungefär så har det hållit på. Vecka ut och vecka in.

DSC_0322

Såhär ser i alla fall Juuso vårrågen ut som då är sådd 9. maj. Jämn är den åtminstone, viss färgskiftning noteras. Bilden visar också problemen med att så med vältkombi när jorden är för torr. Det är närapå omöjligt att se var man kört varvet innan. Det problemet minskade avsevärt längre fram och försvann till sist helt

Kornet sådde jag 22 maj. Planen var fem hektar den dagen och fem till dagen därpå. Resultatet blev 4 hektar och en blöt såmaskin. Den sista hektaren gick att kämpa ner en vecka senare, i jord som var så våt att man inte alls vet hur det blir. Sista kornet åkte i backen i går, 31. maj och där prövade jag också att lägga i rödklöver som fånggröda. Ingenting av kornet har ännu grott överhuvudtaget.

Nu återstår då 1o ha ryps och fem ha solrosor. Vad gäller detta är ingen tid förliden, jag sår oftast rypsen första dagarna i juni även normala vårar, solrosorna ännu senare. Problemet är bara det att nu skall det inte bara sluta regna, det behöver också både torka upp och värma upp moder jord, för ingen ryps gror i källartemperaturer.

Nåja. Nu kan man ju kvida och pipa hur länge man vill om hur eländigt allting är, fast egentligen vet vi ingenting om det ännu. Det är ju sommaren och framför allt hösten som visar hur våren var. Men det är klart, talesättet säger ju att en försenad dag på våren betyder en försenad vecka på hösten, så om den kalkylen håller så behöver jag inte beställa nån sportlovsresa till 2016, för då skall jag tröska korn. Vad kostar en motorvärmare till Claas?

 

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

2 reaktioner till “Nä!”

 1. Hej Kalle.
  Inget fel på din humor, men vad annat kan man göra, med ett “glatt” humör kommer man långt tror jag,, då allt verkar hopplöst så måste man tänka som du. Men kanske de kommande veckorna återställer det som maj-månad hämnades.
  Nog kämpas det här i Borgå trakten oxå.. kom just hem från det sista fältet som jag harvade, ställvis vått ännu, om inget krånglar så har vi vårt klart om nån timme.. Häromkring finns mycket att så ännu, så i samma “båt” sitter väl en stor del av oss bönder.
  Åkern som du har högst uppe ser inte ut som en brukbar åker, mer som en myr.. kan bara konstatera att våren i år inte har anlänt över huvudtaget den uteblev.
  Kallt o åter kallt har vi haft, själv har jag hela tiden haft “heimstickade” sockor på fötterna i “kroxarna” för det är mina harvan skodon .
  Nu lyser solen här efter ett svagt regn igår , hopp finns. Lycka till hälsar vi från Borgå .

 2. Ser ut ungefär som här. Lite fel fauna på fälten med simmande trutar blandat med två präktiga svanar
  som inte tycks göra ngn brådska att flytta på sig. Börjar snart kalendern komma emot med annat än
  korn, men mera regn utlovas (droppar lite redan) till i natt så det lär nog bli en chansning för det skulle
  behövas nästan en vecka att torka upp på utan regn. Apropå tröskning så har vi likadana Claas tröskor.
  Kallstartsegenskaperna är inte så pjåkiga med Perkinsen men det kan ju bli problem med nedisade och
  återfrusna såll! Här ett produktutvecklingsförslag till Bondbloggens egen “Uppfinnar-Nisse” made in Borgå!
  Hur fixar man förvärmning av rensluften utan att bränna upp hela spektaklet!? Eldar man på ordentligt
  kanske det åker ngn %fukt också! Väntar med spänning på lösningen. Har till all lycka värme i hytten!

Kommentarer är stängda.