2 januari, 2019 av Sonja

Nytt år, nya utmaningar

Så här då året bytt hör det ju till att lite fundera över året som gått och året som startar. 2018 var på många sätt utmanande, inte minst på grund av vädret. För vår del blev det ingen total katastrof vad gäller fodret eftersom vi varje år lagar en del extra så där “just in case” att det behövs följande år. Hur mycket vi kan laga extra beror ju givetvis på växtförhållandena, men 2017 var ett bra år på det sättet att vi har just så mycket foder i lager att vi klarar oss utan några större bekymmer också denna vinter. Dessutom fick vi skörda sk.höpöheinä av hjälpsamma odlare här i trakten, så vi har kunnat sova lugnt våra nätter och veta att djuren får tillräckligt med mat och ingen behöver slaktas p.g.a. foderbrist heller vilket är fallet hos en del gårdar.

2018 var också ett ganska olycksdrabbat år. Antte genomgick en knäoperation med påföljande 3 månaders sjukledighet och jag fick min andel av ledighet då kon sparkade mig så att jag fick en hjärnskakning. Sparkarna träffade inte i huvudet utan i benet men jag tog en lite flygtur och i samband med det knyckte det till i nacken och det orsakade hjärnskakningen. Som husdjursproducenter är vi ju berättigade till daglig vikariehjälp mot ersättning, men i praktiken blev det inte riktigt så. Att jobba med skador är inte det slugaste men ibland nödvändigt och det drar ju ut på tillfriskningen. Visst hade vi avbytare här nu och då, men inte ens närapå varje dag. Förhoppningsvis fungerar det lite bättre nu då Anttes följande knäoperation blir av de närmaste veckorna…

Men det nya året då? Det största som händer för vår del är utan tvivel det att vi ska utvidga. Vi kommer att bygga en ny lösdrift i samband med den gamla och totalt ska det bli plats för 120 kor plus ungdjur. Den gamla lagården kommer att utnyttjas för kvigor och sinkor medan kalvarna och de mjölkande korna får nya utrymmen. Två robotar kommer att sköta mjölkningen. Byggandet av lösdriften kommer igång nu på våren då tjälen släpper. Lite utmanande kommer det självklart att bli med alla transporter av byggnadsmaterialet ut till holmen, men med god planering ska det nog ordna sig.

Så nu är det väl bara att önska er alla ett gott nytt år och ta emot allt vad det hämtar med sig! 🙂


2 svar till “Nytt år, nya utmaningar“

  1. Johnny skriver:

    Ni verkar ha klarat året bra trots torka och operationer/skador! Det är bra att någon visar framtidstro. Investeringar är en del av lantbrukets framtid. Inom djursektorn är det speciellt viktigt att få en bra konkurrenskraft. Kommer ni att klara er utan tilläggsarbetskraft efter utvidgningen? Gott nytt år!

  2. Sonja skriver:

    Nää, nog kommer vi att anställa en arbetstagare i något skede. I princip är lagården planerad så att två personer ska klara av den nya delen, men vi har ju som sagt också kvar den gamla. Visserligen blir det mindre djur i den i framtiden än nu, men arbetsdryg är den. Dessutom är det ju ett faktum att våra “VD;n” (=verkställande drängar = våra pappor) börjar bli till åren, så inom en relativt överskådlig framtid är vi tvungna att på tumanhand sköta båda gårdarna så senast då måste vi anställa nån utomstående.