16 mars, 2019 av Sonja

Nya utsikter

Om allt går enligt planerna kommer det i slutet av året att stå en ny lagård på kullen bakom åkern. Vi hade för avsikt att göra en tillbyggnad till den befintliga ladugården, men efter att man undersökt markens beskaffenhet beslöt vi oss för att flytta byggnaden till ett helt skilt ställe. Marken vid den nuvarande lagården är ganska ojämn, allt från sand till lera medan det är praktiskt taget bara sand på den plats dit vi flyttar bygget.Eventuellt blir vi tvungna att spränga lite berg, men det är ändå betydligt billigare än att påla eller att först gräva bort mark och sedan fylla det på nytt.

Transporterna är ju givetvis det största problemet för vår del eftersom allt ska transporteras över vattnet hit. Även ur transporternas synvinkel är det mer än väl motiverat att flytta bygget till en stadigare plats. Ju mindre som behöver grävas bort, desto mindre behöver fyllas till och desto färre transporter blir det.

Som det nu ser ut kommer byggarbetet av själva lagården att komma igång om den dryg månad. I stora drag ska det ta ungefär ett halvt år att bygga lagården, så om allt går bra kan korna flytta in i den nya lagården i november. Vi kommer att ha kvar och i bruk den nuvarande lagården åt ungdjuren och sinkorna. Småkalvarna har redan flyttat till sitt nya kalvhus.


4 svar till “Nya utsikter“

 1. Stefan skriver:

  Roligt att någon vågar satsa! Det är ingen självklarhet inom jordbruket i dagens läge.

 2. Nisse skriver:

  Det låter mycket intressant. Hoppas du orkar skriva om bygget (fast det kan bli stressigt). År 1975 hade vi två alternativ: att bygga ny ladugård eller sluta med kossorna. Vi gick då över till sädodling eftersom varken jag eller brorsan hade möjlighet att sköta kossor på heltid men jag minns bra våra kossor och jag gillade dem. Men det kanske var bra att vi slutade för den nya ladugård som vi då hade byggt skulle ändå inte ha klarat dagens krav som ju är väldigt annorlunda. I alla fall så har jag fortfarande en känsla av att en bonde utan kor inte är en riktig bonde :-).

 3. Sonja skriver:

  Nå , bonde som bonde. Inte är det kuddona som bestämmer det 😄 Vi måste besluta mellan att grundrenovera nuvarande o nöja oss med kompromisser eller satsa fullt ut o få en ordentlig lagård som är från början byggt till robotlagård. Bättre arbetsplats för både djur o skötare.

 4. Nisse skriver:

  I Land Lantbruk fanns den 6 februari en artikel om en ung mjölkbonde som tog bort mjolkningsroboten eftersom han ansåg den vara olönsam och hela tiden krånglade. Kolla

  https://www.landlantbruk.se/ekonomi/har-far-mjolkrobot-lamna-plats-for-mjolkgropen/

  Jag vet inte vad som är bättre men det var intressant att läsa artikeln.