Långa armar.

Efter att ha skyfflat nåt tiotal ton krossgrus börjar armarna kännas lite långa men jag tar det som välbehövlig träning inför skidsäsongen. Och den är närmare än vad man egentligen önskat men det har varken funnits tid eller möjlighet till nån form av träning förutom vattengymnastiken en gång i veckan.  Så nu när förkylningen äntligen håller på att ge med sig så det passar det bra att skyffla lite grus.

Nå nu skyfflar jag inte bara för träningens skull det är nog lite nytta med skyfflandet också. Jag har förstående arrendatorer som begriper nyttan med god arrondering så dom låter mig lägga igen några tegdiken för att få lättare brukbara åkrar. Förstås så är det nu inte att bara att så där fylla igen utan det skall ju läggas dräneringsrör också och kring dem fyllas grus och det är där som skyfflandet kommer in i bilden.

Rörläggning av tegdike.
Rörläggning av tegdike.

Och joo, jag vet att det går att göra maskinellt också fast då blir man ju tvungen att boka tid till ett gym eller nåt dylikt 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Långa armar.”

  1. Nu måste det kvickt bli kallt så man kommer till skogen. Annars äter man sej däst och fördärvad under helgerna …

  2. Njaa, snarare blir det varmare. Det utlovades en vit jul för en tid sen men det ser nog onekligen lite osäkert ut även om det just nu är 1-2 cm snö på marken. +6-7°C utlovas för söndag-måndag och kommer det lite regn därtill så kan det bli svart igen. Eventuellt blir det att plöja lite ännu i höst.

  3. Det är nog synd att det blir en svart jul. Speciellt barnen och skidådkarna har nog säkert snö ganska högt upp på önskelistan. Men vi ska kanske inte klaga. På maaseudun har någon skickat insändare där det står: blir en spännande jul då man inte vet vem som hinner först, utsökningsmannen eller jultomten.

  4. Joo, här är det nu svart igen efter nattens regn. Konstsnö hann tillverkas på en del ställen under senaste köldperiod och den torde klara några dagars värme. Skidentusiasterna hittar väl snö nånstans även om det säkert blir långa resor men för barn och ungdom som vill slinta på nån stund för dagen är läget sämre.
    Men de är som du skriver, det finns säkert större bekymmer här i världen. Jag vet att läget är bekymmersamt för många bönder och i förlängningen kommer det säkert att bli svårt för de kommuner med jordbruksdominerande företagsverksamhet då skatteintäkterna minskar. Vi får se.
    Från Amerika hörs det ändå lite positivare konjunktursnyheter så kanske det svänger till det bättre så småningom.

  5. PTT förutspår en nedgågn på 25% i år då det gäller lönsamheten i lantbruket. Problemet med spannmålspriserna är det att många europeiska bönder kan producera spannmål till dagens priser och ändå göra lite vinst. Det gör att konjunkturen kan hålla i sig länge. Det blir inte bättre av att oljan är förmånlig heller. Då det gäller mjölk så är det annorlunda. Där finns det faktorer som kan göra att läget ändras inom några år.

    Men det finns ju ljusglimtar, t.ex.Närproducerat. Idag hämtade jag tomater, mjölk och rökta ängskalkoner som var närproducerade. Vi hade redan Christers goda rotfrukter och en annan producents ägg hemma. Så jag tror att vi klarar julen 🙂 Visst är det roligt att det här med Närproducerat har tagit fart i Finland. Som konsument så uppskattar man kvaliteten som hittils har varit på en mycket hög nivå.

  6. Joo, tyvärr tror jag att vi får dras med ännu ett svagt år, att stöden sjunker bidrar också till nedgången speciellt för de produkter där stödandelen är hög. Vad gäller grönsakerna så är stödens andel inte så hög i förhållande till omsättningen så att stöden sjunker har inte lika stor inverkan. Men det är nog illa ställt inom de flesta sektorer för tillfället.
    Roligt att höra att kvaliteten uppskattas speciellt efter ett dylikt år då det varit besvärligt att uppnå den goda kvaliteten. Det verkar dessutom som om trenden vad gäller närproducerat håller i sig och ökar alltjämt. Ibland blir nya trender kortvariga modeflugor men jag tror att konsumenterna börjar sätta större värde i att veta varifrån maten kommer och vem som producerat den. Jag ämnar återkomma till ämnet när mera tid finns så “stay tuned” tills dess 🙂

Kommentarer är stängda.