28 februari, 2010 av Mats

Konamn

Sitter och lyssnar på Lördax på Arena och måste bara skriva en kommentar till funderingarna om kornas namn. På Arlas hemsida har Stan läst att korna ofta har samma namn (Astas döttrar heter Asta och Ullas döttrar heter Ulla o.s.v.). Det här är rätt vanligt i Sverige, och tanken är att man med enhetliga namn enkelt  får en överblick över olika kosläkters karaktärsdrag (t.ex. märker att alla Astorna verkar ha problem med klövarna). Felet  med det här systemet är att det blir lite opersonligt. Man särskiljer ofta korna via öronnummern, så man vet om man pratar om Asta 106 eller Asta 281.

I Finland är det normala att alla kor har ett individuellt namn. Däremot rekommenderas att alla kor som är födda samma år har namn som börjar på samma bokstav och bokstäverna roterar enligt ett bestämt system. I år är bokstaven H, i nästa år blir det I o.s.v. På det sättet får man redan av namnen en indikation av kons ålder. Hilma är äldre än Imma och Mildred är yngre.

Majros och Rosa är klassiska konamn, Rosita och Rosalind är också ganska vanliga. Sen försöker man ibland hitta på namn som hör ihop med kon. Jag har haft kor med namn som Tveksam (var lite tvehågsen till det mesta), Rimfrost (helvit), Vakna (född kl 6 på morgonen samtidigt som jag tände lamporna i ladugården), Yllätys (född två veckor för tidigt) o.s.v.

De kor jag har idag har inte jag inte gett namn åt eftersom de köpts in som vuxna. De lystrar till namn som Fager, Daphne, Cassandra och Juliana. Två kalvar har jag hunnit ge namn åt; Lizzy och Lena Ludd. Lena var väldigt lurvig som kalv så sonen tyckte att hon borde heta Lena Ludd.

Lyssna: Stan Saanila och Pia Hellsten diskuterar konamn – Lördax 27.02.2010 på YLE Arenan

Etiketter:

12 svar till “Konamn“

 1. anna skriver:

  då vi var små brukade vi alltid varje år sporta med att hitta på namn som började på respektive års bokstav, så att mamma & pappa skulle ha en färdig lista att plocka namn från sen 🙂

 2. Mats skriver:

  Låter bekant, Anna. 🙂 Framförallt mot slutet av året brukar inspirationen tryta och då är listor med förslag guld värda. Som sagt är årets bokstav H, om du vill börja fila på årets lista. 🙂

 3. Kalle skriver:

  Du borde ha blivit präst eftersom du är så fyndig på att döpa!

 4. Kalle skriver:

  Förresten om årets bokstav är H, kan man då döpa någon till Häst?

 5. Mats skriver:

  Finns inga regler som begränsar namnet, Häst går bra. Men om man sen vill ha en ko som heter Häst är väl en annan fråga. 🙂 Hilda, Hulda, Hjärtat, Hjulia, Hullet, Hero, Harkimo o.s.v. kommer säkert att användas.

 6. Nisse skriver:

  Harkimo ????

  Vi hade en ko som kallades Gumman och det var inte världens smartaste namn – tänk er vad man ropar då den går i illgärde … ”Gumman, din #¤”&% ….”

  Andra mindre officiella namn var ”Ludiööra” och ”Halta Lotta”.

 7. Mats skriver:

  Vadan denna förvåning angående Harkimo? Jag tycker det vore ett ypperligt tjurnamn. 🙂

 8. s skriver:

  Hagar, Henrika har vi också haft …

 9. Linda skriver:

  Angående konamn så läste jag en undersökning, tror att det var i England, där man kommit fram till att kor är divor som vill bli tilltalade vid sina egna namn och därmed mjölkade bättre. Iaf så hade kor som blev tilltalade vid egna namn bättre produktion än kor som bara blev kallade vid ”öronnummer”.

 10. Mats skriver:

  Det stämmer! Nämndes t.ex. på http://www.atl.nu/Article.jsp?article=51309

  I artikeln talas om en ökning i mjölkproduktion på 250 l. Nu är jag inte helt säker på hur mycket en medelko mjölkar i England, men de brukar röra sig runt 6-7000 l/år, så det blir ju rent av över 3%:s ökning. Inte hela världen, men med tanke på att det inte kostar nåt är det ju jättebra.

 11. Jan-Erik skriver:

  Det enda malt whiskymärket jag kommer på börjande med bokstaven H är Highland Park vilken tillverkas på ön Orkney. Det skulle vara ett passande namn på ”skotten”.

 12. Andreas skriver:

  Herman skulle passa bra på en stor tjur tycker jag