28 februari, 2010 av Sonja

Ännu mera namn

Läste Mats inlägg om konamn, här kommer lite mera info ännu angående tjurnamn.
Det är ju så att största delen av mjölkproducenterna, inklusive vi, säljer bort sina tjurkalvar så fort som möjligt. Detta p.g.a. utrymmes brist i ladugården och helt enkelt därför att man har specialiserat sig på enbart mjölkproduktion. Tjurkalvarna åker då vidare till en sådan gård som föder upp dem.

Då man namnger sina tjurkalvar gäller samma ”regler” som då man döper kokalvarna. En del struntar dock helt i att döpa sina tjurkalvar och kallar dem bara enligt eu-signumet. Vi brukar nog döpa dem enligt gällande bokstav, i år har vi t.ex. haft Heisala Hilding och Heisala Hodem. ”Heisala” är ett såkallat uppfödarnamn som en gård kan registrera åt sig och på så sätt göra det lättare att koppla samman djur och gård. Kokalvarna döps med samma princip, alltså t.ex. Heisala Helga.

Då en tjurkalv blir vald till en avelstjur gäller sedan andra regler. Då skall kalven döpas med ett namn som börjar med samma bokstav som hans fars namn börjar på. Dessutom skall fars namn synnas i kalvens namn.
Till exempel har vi nu en tjurkalv vars far heter Lagace Ristourn. Kalven är inte godkänd som semintjur ännu, men han skall testas så vi får reda på om han godkänns till det. Men, i varje fall så heter kalven nu Heisala Ristourn Robert. Blir han godkänd kommer där dessutom att stå VR framför namnet. Nej, VR kommer inte från ett visst tågbolag utan från VikingRed. 😉 V kommer från avelsbolaget Viking Genetics och R från red, alltså röd ras, dit ayrshiren hör.

3 svar till “Ännu mera namn“

 1. s skriver:

  Oj – det var en nyhet med tjurnamnen.
  Då mina föräldrar var bönder och vi sålde tjurkalvar till semintjurar
  räckte det nog med gårdens namn + ett egennamn som började på årets bokstav. Tjurarna tycks ha ”blivit isländska” numera.

 2. Millan skriver:

  Hej ! Vad roligt att kunna få följa en bondeblogg från Finland & det på svenskaspråket =)
  Jag kommer titta in flera gånger hos dig.
  Det är intressant med konamn tycker jag & olika länder har olika traditioner.
  Ha det bra !
  Hälsn. Millan

 3. Sonja skriver:

  Vad roligt att du hittat oss kolleger! =) Du har en jättefin blogg, jag kommer nog i min tur att titta in hos dig!

  Hälsningar Sonja