Systemfel

Efter en ruskig deklarationskamp så skulle jag skicka iväg blanketterna elektroniskt vilket Skatteverket gjort reklam för så in i Norden. Men tji fick jag – skogsblanketten gick inte att skicka för det var fel i systemet. Hela tiden kom det upp ett felmeddelande om något underligt fält som inte alls fanns.

Det är just sådana klåpare som ger datasystemen dåligt rykte. I Otnäs hade gamla Statens datacentral en grundmurat rykte om att vara en plats för hopplösa oduglingar som gjorde oanvändbara system. Tyvärr är de inte de enda. Kanske det är arvet från tsarens byråkrater som spökar ännu där grundtanken var att de själva var ofelbara och alla andra alltid var de skyldiga. En inställning som inte är ovanlig i dag heller.

Jag använder också Sveriges skatteverks elektroniska system och vilken skillnad ! Men så har de också utnämnts till bästa IT-myndighet vilket är välförtjänt. Det bara bevisar att det inte är omöjligt att göra bra system om man utgår ifrån användarnas synvinkel. Ett bra system är idiotsäkert och det är ingen lätt sak för idioterna är så smarta. De hittar på att göra sånt som ingen vanlig människa någonsin skulle ha kunnat tänka sej ens.

Och vad är det för ide att skicka in en blankett elektroniskt då man inte kan skicka alla ? Om man ändå måste posta nån blankett så varför inte posta alla. Då behöver man åtminstone inte slåss med idiotiska systems fåniga och felaktiga felmeddelanden.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Systemfel”

 1. Här är det på sin plats med en eloge till MAVIs ViPu tjänst, dvs den för elektronisk ifyllnad av stödansökan. Den var helt underbar att jobba med i fjol

 2. Jag håller med. Den fungerar bra – vilket man absolut inte kan säja om skattetjänsterna.

  Det bevisar bara att det GÅR att göra bra system.

 3. Bra att höra att jag inte var den enda som “tonttade”! Trodde ju i min enfald det. Jag hade då aldrig vågat skylla på systemet! 🙂
  Nu blev det färd till skattebyrån med blanketterna. Tänk vad allt man kan göra som lantis….

 4. Nå, jag har slagits med datamaskiner sedan början på 70-talet så jag har inga illusioner om att de är ofelbara på något sätt. Tvärtom är de ännu på barnstadiet – ungefär som bilarna i början på 1900-talet. Det är ännu LÅÅÅNG väg innan datasystemen börjar bli användbara för alla. Men så småningom …

  Det är nog bara att vara kritisk till systemen. Det är ett mycket välmotiverat krav att systemet skall fungera utan problem och ge RIKTIGA felmeddelanden som folk förstår också då de gör fel.

 5. När man installerar ett program vill Windows att man skall välja “Jag vet varifrån programmet kommer och litar på utgivaren” eller “Jag vet inte vad det här är eller vem som är utgivare”. Lantbrukets Datacentral hade i tiderna så mycket strul på vissa program att användarna önskade ett tredje alteranativ: “Jag litar INTE på utgivaren, men vi chansar och kör i alla fall.” 🙂

 6. Jep

  Födde upp slaktdjur ännu i början på det nya årtusendet och Lantbrukets datacentrals program var ganska långt ifrån användarvänligt och felen var många. Ibland tänkte jag att förmedlingsbilen lika bra kunde ka kört via Datacentralen där någon kunde ha skrivit upp numren på kalvarna. För besvärligt? Nej nej. Mycket smidigare än dåvarande system! Antar att det går bättre idag.

 7. ja suck, och de buggar som fanns i programmen var ju också helt absurda – t.ex. att programmet krashade om man inte skrev in informationen i en viss ordning.

 8. Jag har först nu “upptäckt” Bondbloggen. Trevligt med en sådan blogg. Det behövs röster från landsbygden nu när allting kretsar kring tätorterna. Trevlig fortsättning (i väntan) på våren till er alla fyra!

Kommentarer är stängda.