6 april, 2010 av Mats

Vårtecken

Påskhelgen bjöd på ett par riktigt pålitliga vårtecken. Jag knäppte av strömmen till de eluppvärmda vattenkopparna, stöpslade i urinpumpen som varit avstängd i vinter (eftersom urinen ändå fryser innan den hinner till brunnen) och rullade ihop skarvsladden till traktorns motorvärmare.

På påsklördagen observerades också  liten grupp koltrastar, en hackspett som börjat göra provborrningar i dungen bredvid huset och vårens två första tranor. Jag undrar om tranparet kan vara vår singeltrana som hittat en livskamrat. Vi har ett par vårar observerat en trana som alltid dyker upp ensam, stannar ett par dagar och sedan drar vidare innan de stora tranflockarna kommit.  Vår teori är att det är fråga om en som har tröttnat på gruppcharter och föredrar att resa på egen hand. 🙂

6 svar till “Vårtecken“

 1. Erik skriver:

  All den där urinen som frusit under vintern och nu tinar, kan vara ett ganska illaluktande vårtecken, tänker jag mig :-).

 2. Mats skriver:

  Erik: förvisso, men det är det oaktat ett vårtecken. 😉

  “Alltid smakar det lite karl”, sa flickan som pussade galten. 😀

 3. Stefan skriver:

  Singeltranan torde vara unge till det tranpar som i många år har häckat i “Skadaholmsviken”. Den brukar spatsera omkring ensam på åkrarna och vända torvor efter sådden. Den höll ocså ihop med föräldrarna ännu flera år efter att den blivit vuxen, men har kanske flyttat hemifrån och skaffat egen familj nu.

 4. Mats skriver:

  Låter tänkbart. Den återkom åtminstone på egen hand flera år i rad enligt det nämnda mönstret (ett par dagar innan alla andra) och därför gissar jag att det var samma fågel varje år.

 5. Ulrika skriver:

  Har för mig att tranor är varandra evigt trogna trots att döden skillt dem åt… är det kanske samma trana som spatserar runt på åkrarna några kilometer från Östensö ?

 6. Mats skriver:

  Fullt tänkbart, de verkar ha ganska stort distrikt. Om beteendet är det samma, dyker upp ensam och försvinner före flockarna kommer, är det säkert tänkbart. Vi borde kolla med nån ornitolog. 🙂