På örat

Idag hade jag glädjen att träffa de andra Bondbloggarna livs levande, öga mot öga . Kan ni tänka er – Sonja, Kalle och Nisse finns alldeles på riktigt, de är inte bara virtuella karaktärer på Bondbloggen. 😉 I ett skede av den trevliga dagen kom samtalet in på ett av de viktigare verktygen i jordbrukarens redskapspalett, nämligen radiohörselskydden.

Radiohörselskydd är i sitt enklaste utförande helt vanliga hörselskydd med inbyggd radio och hur banalt det än kan låta är de faktiskt rätt viktiga för trivseln och säkerheten i arbetet. För det första är det förstås trevligt att lyssna på radio när man jobbar. De flesta har radio i traktorn men dels är de inte så hållbara, dels missar man ju allt som sägs eller spelas när man är ute och ställer om plogen eller plockar stenar och dels finns det ju åtskilliga arbeten som inte görs i traktorn. Kort sagt, med hörselskydden har man alltid radion med sig och det är bra. Man vill ju inte missa israpporten eller nåt annat viktigt.

Att de för det andra också skyddar hörseln är ju en trevlig bieffekt. Moderna traktorer stoltserar med ljudnivåer som ligger ner mot 80 dB vilket inte är skadligt för hörseln, men i praktiska tester brukar ljudnivån i verkligheten ändå vara högre. I äldre traktorer når man garanterart nivåer som inte är bra för öronen. Radioöronskydden har den fördelen framför vanliga “radiolösa” att man faktiskt VILL använda dem. Är man på väg ut på dagens jobb och har glömt öronskydden är det inte säkert att man vänder om för att hämta dem, men är det radioskydd det handlar om svänger man garanterat.

Mer avancerade modeller har förutom radio uttag för mp3-spelare och bluetooth för mobiltelefonen m.m. Har man ingen bluetooth kan man köra med det som åtminstone i min bekantskapskrets benämns Petsmo-handsfree; man stoppar helt enkelt telefonen innanför öronskyddet och jobbar vidare. Benämningen kommer från att en grävmaskinsentreprenör som redan i mobiltelefonens barndom jobbade med luren intryckt under hörselskyddet. Det blir hiskeligt svettigt efter ett tag varför man gärna håller samtalen korta, något som förstås är positivt om man ser till telefonräkningen. Där har vi alltså ytterligare ett argument för radiohörselskydd: de sänker telefonräkningen.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

2 reaktioner till “På örat”

  1. Jag har Blåtandöronproppar inom hörselskydden till mobilen (som också kan spela MP3) för annars hör man garanterat inte om någon ringer i traktorn.

    Tyvärr så fungerar inte radio i hörlurarna hos oss. Signalen är för svag och sändningen bryts hela tiden. Traktorradion fungerar bättre men den hörs sämre inom hörselskydden.

    Men jag har överfört hela min samling rock och pop från 60-talet till MP3. Den ryms på ett mikrokort ! Så nu kan jag höra Beatles Rock’n Roll Music hela dagarna …

  2. Kombinationen radiohörselskydd OCH traktorradio samtidigt (helst då på samma kanal) brukar ge ganska bra ljudbild, men känns ju lite onödigt. 🙂

Kommentarer är stängda.