Gödselspridning

Vi har under dagens lopp haft en ganska stark lukt över vår gårdsplan. En del skulle ha sagt att det doftar vår, andra att det luktar pengar. Men största delen tycker nog att det luktar rakt ut sagt s*it! Det var alltså dags för sommarens gödselrally! 🙂

Vi har en entreprenör som sköter om det jobbet. Dels därför att det tar tid och dels därför att vi inte har tillräckligt effektiva redskap.
Vår entreprenör har en vagn som är utrustad med slangspridare. Med hjälp av den blir gödseln placerad direkt på marken och inte över hela grödan. Detta minskar risken för föroreningar i ensilaget och hindrar gödseln från att rinna bort från åkern.

Dessutom har vagnen en egen pump som suger upp gödseln från brunnen till vagnen.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

7 reaktioner till “Gödselspridning”

 1. Fina aromer passligt till midsommaren och till sommargästernas “glädje”

 2. Håller med föregående skrivare. Och egentligen, vem bryr sig om lite odörer. Detta hör till då man arbetar med djur. Och övergående.

 3. Det första som avundsjuka stadsbor brukar gnälla eller påpeka om då man talar om landsbygden är att det luktar skit på landsbygden.

  Har hört det så många gånger redan så jag orkar inte längre ge en vettig förklaring åt dessa storstads-människor med sina fördomar som verkar tro att pisslukten finns kvar i luften året runt.

 4. Stadsborna är lyckligt lottade, ifall de inte står ut med lukten kan de ju åka tillbaka till stan. Den som bor på landet får vackert vänta tills lukten dunstat. Nuförtiden är det inte många dagar per år som det sprids gödsel, det ser miljöbestämmelserna till.

 5. Märkligt att inte skit skall få lukta skit ?
  Finns nog skadligare gaser i stan som inte luktar så mycket..:P

 6. Allting är relativt. Förr tyckte jag det luktade hemskt då jag varit hemma och åkte till Helsingfors och möttes av lukten av kålsoppa i trappuppgången. Doften av kossor är ännu riktigt hemtrevlig för mej.

  (Däremot är jag inte så förtjust i svinlukten 🙂

Kommentarer är stängda.