21 juni, 2010 av Sonja

Gödselspridning

Vi har under dagens lopp haft en ganska stark lukt över vår gårdsplan. En del skulle ha sagt att det doftar vår, andra att det luktar pengar. Men största delen tycker nog att det luktar rakt ut sagt s*it! Det var alltså dags för sommarens gödselrally! 🙂

Vi har en entreprenör som sköter om det jobbet. Dels därför att det tar tid och dels därför att vi inte har tillräckligt effektiva redskap.
Vår entreprenör har en vagn som är utrustad med slangspridare. Med hjälp av den blir gödseln placerad direkt på marken och inte över hela grödan. Detta minskar risken för föroreningar i ensilaget och hindrar gödseln från att rinna bort från åkern.

Dessutom har vagnen en egen pump som suger upp gödseln från brunnen till vagnen.

7 svar till “Gödselspridning“

 1. Mårten skriver:

  Rejäla grejer 🙂

 2. Nina skriver:

  Fina aromer passligt till midsommaren och till sommargästernas ”glädje”

 3. Gitta skriver:

  Håller med föregående skrivare. Och egentligen, vem bryr sig om lite odörer. Detta hör till då man arbetar med djur. Och övergående.

 4. Professorn skriver:

  Det första som avundsjuka stadsbor brukar gnälla eller påpeka om då man talar om landsbygden är att det luktar skit på landsbygden.

  Har hört det så många gånger redan så jag orkar inte längre ge en vettig förklaring åt dessa storstads-människor med sina fördomar som verkar tro att pisslukten finns kvar i luften året runt.

 5. Stefan skriver:

  Stadsborna är lyckligt lottade, ifall de inte står ut med lukten kan de ju åka tillbaka till stan. Den som bor på landet får vackert vänta tills lukten dunstat. Nuförtiden är det inte många dagar per år som det sprids gödsel, det ser miljöbestämmelserna till.

 6. cowboy skriver:

  Märkligt att inte skit skall få lukta skit ?
  Finns nog skadligare gaser i stan som inte luktar så mycket..:P

 7. Nisse skriver:

  Allting är relativt. Förr tyckte jag det luktade hemskt då jag varit hemma och åkte till Helsingfors och möttes av lukten av kålsoppa i trappuppgången. Doften av kossor är ännu riktigt hemtrevlig för mej.

  (Däremot är jag inte så förtjust i svinlukten 🙂