Erkännandet….

eller historien om hur den erfarna rypsodlaren gick på en blåsning, eller kanske bara lurades tro att han var lurad!

Ca 15 odlingssäsonger med ryps, och med både succeer och fiaskon i bakfickan har lärt mig en sak. SÅ INTE RYPSEN FÖR TIDIGT! Jag har experimenterat med lite olika såtider och kommit fram till att första dagarna i juni är den optimala såtiden för ryps. Alltså var jag envis och gjorde så i år också, trots att vädret nog sa nånting annat. Någonting annat sa också alla bondekollegor som sådde sitt ryps runt den 15 maj. Skrattar bäst som skrattar sist tänkte jag – och hade fel. Det kändes lite malört att se andras rypsåkrar blomma medan jag själv fortfarande gick och väntade på att det skulle gro ordentligt.

Men så gör allt det lappkastet som är så vanligt med ryps. Helt plötsligt formligen exploderar växtligheten och kastar sig in en kapplöpning med alla andra rypsodlingar. Nu dag för dag närmar jag mig och just nu är jag inte alls säker på att det var så illa att vara envis. Dock tror jag inte jag vann något på det i år, såpass bra ser nog rypsen ut som såddes i början på maj.

Men det jag trodde för två veckor sedan, nämligen att jag skulle tröska ryps i julveckan, det tror jag inte längre. Eller kanske, möjligen eventuellt inte, eller på något annat sätt. Jag vet inte och blir inte klok!

Det är spännande att vara bonde……

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

3 reaktioner till “Erkännandet….”

  1. Med endast 1,5 säsongers erfarenhet borde jag väl ha vett att vara tyst, men det där fenomenet är faktiskt intressant och också årligen återkommande. Rybsen verkar vara oerhört beroende av varm såbädd. En odlare berättade att han en gång sådde nästan två veckor efter rågrannen och skörden mognade samtidigt.

  2. Jag har inte alls rybs i år. Vi måste hålla upp ett par år eftersom vi fått sjukdomar på åkrarna. Det är rybsens problem att man måste ha ganska många års uppehåll efter en skörd. Men jag har odlat rybs i närmare 30 år och det är precis som Kalle beskriver. Man skall ABSOLUT så i VARM jord – annars står rybsen stilla medan ogräset växer. Det är inga problem med växttiden om det kommer värme för då formligen exploderar rybsen.

    Det största problemet är bomullsmöglet. Rapsbaggarna är inte alls lika destruktiva och de äter mest upp kanterna men möglet kan dra ned skörden till 100 kg per hektar !

    Här börjar rybsen ha blommat ut – utom där man inte hann så före regnet i slutet på maj.

  3. När jag skulle så rybs första våren gjorde jag en del efterforskningar på nätet och hittade bl.a. en garvad rybsveteran som delade med sig av sina metoder. Beträffande såddtidpunkt var hans recept: “Gå ut på åkern, ta ner byxorna och sätt dej direkt på marken. Svider det ens det allra minsta är det för tidigt att så.” 🙂

    Nu bor vi lite för tätt i vår by för att jag skall använda samma tillvägagångssätt, men jag tvivlar inte på att han har rätt.

Kommentarer är stängda.