6 oktober, 2010 av Mats

On the road

Kalvbilen kom helt enligt tidtabell på onsdag morgon. Lastningen gick snabbt och smidigt, pojkarna skötte sig exemplariskt. Jag hade byggt en box åt dem alldeles innanför dörren och försett dem med hö och vatten så de skulle klara sig över natten. Nu i morse var det bara att öppna dörren och låta dem gå in i bilen.

Med sig på resan fick Hagrid och Harri förutom allmänna lyckönskningar sina registerkort. Alla djur har ett individuellt nummer (som också står på de gula öronmärkena) och till varje nummer hör ett registerkort som alltid skall följa med djuret när det flyttar mellan olika besättningar. På kortet anges vissa grunduppgifter om djuret; mor, far, födelsegård m.m.

Jag för min del fick ett kvitto på vilka djur jag levererat och vad de vägde. Djuren vägs vid lastningen och priset bestäms enligt vikt.

Nu återstår att registrera försäljningen i det nationella djurregistret. Alla förändringar i djurbesättningen på gården, t.ex. kalvningar, köp eller försäljningar, skall meddelas till registret. Orsakerna till det är flera. Genom att alla flyttningar av djur registreras kan man om det skulle utbryta nån besvärlig djursjukdom (t.ex. mul- och klövsjuka) följa upp hur djuren från de drabbade besättningarna rört sig och stoppa smittan effektivare. Dessutom används registret också för att räta ut vissa krokar i byråkratin. Jag behöver exempelvis inte meddela hur många dikor jag har under året, eftersom myndigheterna kan kolla det från registret.

7 svar till “On the road“

 1. Kalle skriver:

  Vet du var Hagrid hamnar?

 2. Mats skriver:

  Faktiskt inte. Inte heller den köpande gården vet varifrån han kommer. Förra ägarens EU-gårdssignum står på registerkortet, men inget annat.

  Egentligen vet jag inte om något direkt skulle förbjuda förmedlaren att berätta vart kalvarna flyttar, men det meddelas inte automatiskt.

 3. Kjell skriver:

  När jag sålde senast fick jag nog veta vart de åkte.

 4. Annika skriver:

  Från det ena till det femte, hur gick det med eko-rybsen?

 5. Mats skriver:

  Annika: Jovars, egentligen gick det väl bra. Jag fick c. 1,3 t/ha vilket är en helt ok ekoskörd. Men med den kanonfina sommaren hade jag väl i min girighet hoppats på lite mer…. Förhandsprover är insända, men dem har jag inte hört nåt av ännu.

  Kjell: Via registerprogrammet (jag använder TehoElmer) syns det inte, men förmedlaren vet förstås vart de för dem.

 6. Annika skriver:

  Det var ju ganska bra skörd. När man tänker hur mycket växtskyddsåtgärder vi konventionellt odlande lade in och fick bara några hundra kilo mera raps per ha så blir man lite fundersam.
  Bussigt.

 7. Mats skriver:

  Rybsen är egentligen rätt tacksam som ekogröda, sålänge man inte får klumprotsjuka eller alltför mycket rapsbaggar. För att klara baggarna brukar man rekommendera ekoodlare att köra med rejäl utsädesmängd, jag har kört med 10-12 kg/ha. Men rybsens stora och djupa rotsystem gör att den tar upp näring rätt bra och det är en stor fördel.