11 oktober, 2010 av Mats

Varma koppen

Att morgnarna blir kallare och ibland t.o.m. rimfrosttäckta är en påminnelse om att man borde kolla att gården är klar för vintern. Av den orsaken testade jag idag att de eluppvärmda vattenkopparna fungerade. Eftersom  korna går i kall lösdrift är det vintertid samma temperatur inne som det är ute och vanliga ouppvärmd koppar skulle frysa i ett nafs.

Vattenkopparna består av en gjutjärnskopp med  en rörlig tunga i. När kon vill dricka trycker hon ner tungan och öppnar på så sätt en ventil så att vatten kommer åt att rinna in i koppen. Under koppen finns ett 180 W:s värmeelement som skall se till att koppen hålls isfri också på vintern. Sommartid kopplar man förstås bort strömmen, men när temperaturen går mot -5 är det dags att koppla på den igen. Om nånting skulle ha gått sönder eller ärgat under sommaren är det ju irriterande att märka det först när värmaren borde tas i bruk, så därför knäppte jag på strömmen och lät kopparna värmas upp. Alla tre blev varma, så vad vattnet anbelangar får vintern komma genast om den vill.

Kopparna är monterade i rör som går 1,5-2 m ner i marken.  Det innebär att det t.o.m. under den smällkallaste vintern sipprar upp lite ”jordvärme”. Den är inte tillräcklig för att hålla koppen isfri, men verkar däremot räcka till för att hålla vattenledningarna öppna. För säkerhets skull har vi också monterat in en värmekabel i ledningarna för att kunna tina upp ledningarna vid behov, men den har inte behövts ännu.

2 svar till “Varma koppen“

  1. Professorn skriver:

    Det är väl många som använder värmelampor ovanför kopparna har jag för mig att jag läst i nån bok? Eller är det bara på fårfarmer och åt höns som det används värmelampor?

  2. Mats skriver:

    Värmelampor ovanför koppen har jag faktiskt aldrig hört om. Värmelampor används för det mesta för att värma nyfödda eller väldigt späda djur. Kalvar och lamm behöver sällan tilläggsvärme, åt smågrisar används det däremot rätt ofta.

    Däremot har jag en gammal fårbok sett ett tips om att man kan fixa en uppvärmd kopp genom att sätta en vanlig glödlampa under vattenkoppen och kapsla in den. Jag minns tipset för jag tyckte det var så rackans intressant, men har inte våga testa det själv än. 🙂