20 oktober, 2010 av Mats

Kontroll

Häromveckan hade Sonja EU-inspektörer på besök och idag var det min tur. Hos Sonja kollade de upp pappersexercisen i ladugården, i mitt fall var det växtodlingen som synades. De ringdepå tisdag eftermiddag och granskningen genomfördes onsdag förmiddag, alltså mindre än ett dygn efter att de tagit kontakt. Följaktligen är det till fördel om man har sina papper i ordning, natten blir lite väl kort om man skall ordna fram allting först efter att man vet om att en granskning är på kommande.

De började genom att på egen hand gå igenom mina åkrar och kolla att det som växte på dem motsvarade vad jag uppgett i min stödansökan. Det momentet tar ett par timmar i anspråk och vi kom överens om att det är onödigt att jag svansar efter dem hela den tiden. Man har rätt att närvara vid en granskning, men det är ingen skyldighet.

När de var klara med den genomgången träffades vi och gick igenom pappersdokumentationen. Odlingsplan, skiftesvisa anteckningar, näringsbalans, markkartering och annat prickades av. Odlingsplanen görs upp före odlingssäsongen och är en plan för vad man tänker odla och hur man tänker gödsla, de skiftesvisa anteckningarna är en uppföljning av hur det sen blir i praktiken. Precis som på andra håll i samhället är det inte alltid verkligheten går helt enligt planerna och därför dokumenterar man både plan och förverkligande.

Det enda de hade att anmärka på var att mina skyddsremsor vid vattendrag var lite på smalare sidan på ett par ställen. Det var inga grava fel och ledde inte till några ekonomiska sanktioner, men visst sved det i stoltheten att konstatera att jag nog missat på de där ställena. För 15 år sedan arbetade jag nämligen med att göra upp miljövårdsplaner för jordbrukare och just de där nedrans remsorna var en rätt central del av de planerna. Att nu få en anmärkning för just dem är lite pinsamt.

Fast å andra sidan, en f.d. polis kan ju åka fast för kortkörning så kanske det inte är hela världen att en avdankad miljöbyråkrat har brister i sina skyddsremsor. För säkerhets skull avstod jag dock från att bjuda på kaffe, sånt där kan ju lätt misstolkas. 😉

Kommentarer inaktiverade.