26 oktober, 2010 av Mats

Bra tänkt, men…

Efter att den här veckans program började utkristallisera sig kunde jag konstatera att det var lika bra att låta Trisse flytta in på måndag. Eftersom de varit ifrån varandra nån månad vill jag gärna vara till hands när han återförs till gruppen så jag kan följa med att allt går bra. Egentligen hade jag tänkt vänta några dagar till, men nu bidde det enklast så här.

Trisse har bott i en rasthage bredvid ladugården. Jag tänkte ursprungligen schasa bort korna, öppna dörren och fösa in honom i ligghallen. Samtidigt som jag drog på mej ladugårdshalaren kom jag på att det ju vore kul att släppa ut korna i snön också. Snö är kul att springa i och dessutom bra för klövarna. De får ha lite kul i hagen och sen i kväll när de söker sig in kan jag stänga dörren om dem. Tanken var god men det visade sig inte vara en så bra idé sist och slutligen.

Under veckorna som gått har Trisse rört sig minimalt i hagen. Han har haft en 40 cm bred stig mellan liggplats och matplats och utanför den har han inte rört sig (han har tydligen inga stora behov av att ströva omkring desto mera). Följaktligen har hagen sett torr och fin ut, speciellt sen det snöade i helgen. När man däremot släpper ut ett drygt tjugotal kor och lika många kalvar som rusar runt som besatta visar det sig snabbt att marken inte alls är så torr och fin. De förvandlade hagen till ett veritabelt lerbad på bara några minuter. Kor och kalvar rumlade runt, stångades och snubblade i leran och jag kunde bara med stigade fasa se hur de blev smutsigare och smutsigare. Alla försök att få in dem igen visade sig fåfänga, jag fick helt enkelt lugnt vänta tills de sprungit av sej den värsta yran innan vi började diskutera möjligheterna att gå in i ligghallen igen. Nån katstrof är det inte, de putsar nog sig rena med tiden men på måndagskvällen var de kanske inte helt representativa. Fast det  kan det vara värt, för kul hade de. 🙂

Dagens lärdom: vänta tills marken fryser till innan korna börjar leka i snön. Noterat allom till varning och varnagel.

Kommentarer inaktiverade.