Nu har vi jul….

Jag är en medborgare med några principer. Inte många, för det mesta tittar jag bara på och förundrar mig, men några saker är upplever jag som utomordentligt viktiga. En av dom är julen. Inte själva julen som högtid, utan när den firas. Personligen firar jag  jul den 24. december på kvällen. Efter detta kommer juldagen, och sedan julannandagen och sedan är julen slut. Detta betyder bla att trots att jag sätter stor vikt vid julprydnader och dito belysning i trädgården, så skall allt detta tändas den 23 december på kvällen. Detta enligt gammal god tradition och hävd. Annars riskerar man urholka julstämningen.

För några dagar sedan besökte jag Närpes enda varuhus för att inhandla en lampa istället för en som jag lyckats slå sönder. När jag anlände till lampavdelningen var det någon som stod och stirrade på mig. Inte bara en utan flera……tomtar! Röda stora många tomtar. I OKTOBER! Till råga på allt elände så stod dom prydligt bredvid en hylla med glitter och julgransbollar. I OKTOBER! Om detta tycker jag verkligen inte. Alls.

Enligt samma logik skall jag hädanefter fira min födelsedag under tiden 1.8 – 23.10. Påsken kan börja i slutet på januari och struvorna kan väl börja vridas till runt tjugondag-knut. Förresten, vi kan förenkla det hela ytterligare, vi kan fira jul hela vinterhalvåret och midsommar resten av året. Detta om något skulle väl gynna den alltöverhärskande handeln.

Det är väl inget fel i att var ute i god tid och handla julklappar med framförhållning, men julsånger, glitter och renar och tomtar kan gärna sova ett tag till. Ingen jul före Lucia!. Det enda man uppnår med detta beteende är att själva julen mer upplevs med någon sorts frystorkad fromhet när den väl kommer, inte som den fina högtid den skall vara. Julen borde ju vara en höjdpunkt och inte att mål i änden av en sanslös konsumtionsrallybana där alla stupar dödströtta och uthandlade i mål på julaftonskvällen.

Detta innefattar också att man inte borde skriva gnälliga texter med jultema den 27.oktober, men det är inte mitt fel, utan dom där tomtarnas……

GOD JUL. Om knappt två månader!

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

5 reaktioner till “Nu har vi jul….”

  1. En av de stora fördelarna med att bo ute i skogen är att man slipper se eländet …

  2. Håller helhjärtat med. Ingen jul före Lucia! Jag brukar bli trött på julen redan i november.

  3. Häromåret grundades det faktiskt en Facebook-grupp just på det här temat. Den hette “Inget julpynt i oktober” eller nåt liknande.

Kommentarer är stängda.