20 november, 2010 av Sonja

Är man söt eller är man söt?

Jag sku nästan våga påstå att man nog är söt, Ylva och Hylva alltså:

Vår lilla svarta fläck Ylva af Kabböle kalvade på torsdag förmiddag (Jag kom hem först igår på kvällen, därför har inte det kommit några bilder tidigare). Allt gick bra och hon fick en mycket liten svart/brun fläck H.Hylva af Kabböle. Hylva är en rätt så pigg och företagsam liten tös. Hon är den första av sitt slag i vår ladugård, då hon är en korsning av frisisk, västfinsk och jersey raserna. Därav kommer hennes speciella färg. Ni får en bild av färgen, då ni jämför med västen som är helt svart. Om ni dessutom tittar hur löst västen sitter så får ni en uppfattning om Hylvas storlek. Västen ska givetvis inte spänna, men den sitter som ”gjuten” på kalvar i normal storlek.

Varför då korsa olika raser på detta vis? Jo, för att utnyttja den s.k. heterosis effekten. Det betyder att man försöker avla fram de bästa egenskaperna av alla raser. Så i Hylvas fall torde hon bli en ko med mycket mjölk (frisiska), bra fett- och proteinhalter (jersey) och god hälsa (västfinska). I teorin ska hon alltså bli en drömko, hur hon blir på riktigt, får tiden utvisa. 😀

5 svar till “Är man söt eller är man söt?“

 1. Antte skriver:

  Jo de blir väl att korsa Hylva med Brown Swiss eller nån dansk RDM-tjur som har Montbéliard i sig, så får vi en rikti blandning! 😉

 2. Nina skriver:

  Hon ser ut att ha skinn på näsan den unga damen!

 3. Sonja skriver:

  Sådan mor, sådan dotter! 😉

 4. Anonym skriver:

  är det vanligt att man korsar ?

 5. Antte skriver:

  Hos mjölkkor i allmänhet och i synnerhet i Finland korsar man inte men hos köttraserna är det vanligare också här.

  Ute i stora världen korsar man också mjölkraser åtminstone korsar man Holsteinkor för råda bot med deras försämrade fertilitet och för att få dem mer långlivade.