Statistik

Statistik hör inte till mina favoriter. Det kan vara en bidragande orsak till att jag glömt bort att svara på en statistikförfrågan som skickats till mig för en tid sedan. Nu är det gjort och den blev “bara” två dagar försenad, så ingen panik. 😛
Undersökningen handlar om hur många personer som jobbar på gården, hur många timmar varje person jobbar per år, har man någon annan inkomst etc. Skulle man nu ens få göra den anonym, men då den dessutom är bunden till lägenhetssignumet har man ingen sekretess överhuvudtaget.

Säkerligen är det en behövlig undersökning, men jag kan inte tåla att sitta och fundera över t.ex. antalet arbetstimmar som går åt. Jag brukar nämligen inte skriva ner hur länge jag har gjort och vad. Man gör det som ska göras och det tar den tid det tar.
Jag vet, barnslig attityd ;). Men hellre sitter jag nog och fyller i stödansökningar än sådana här undersökningar. Jag har dessutom de senaste par-tre åren “hamnat” med på en lista på jordbrukare, som måste uppge sina såningsarealer och lager för spannmål till lantbruksstatistikcentralen. Befogad undersökning, men mina uppgifter och mängder spelar nog inte så stor roll där heller för de är ju ganska små.

Nåväl, jag har gjort min del. Nu får man väl då bara vänta på följande undersäkning. 😛

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

10 reaktioner till “Statistik”

 1. suck för statistik, måste ha varit samma som jag fick för någon månad sedan, hur många renar har du? själv har jag nog ett par tusen här i österbotten 🙂 tror jag….

 2. Jag fick ett bra tips av en granne. Som spannmålsbonde jobbar man ju mest med traktorn och då kan man avläsa sina arbetstimmar direkt från mätaren på traktorn.

 3. Den där statistiken är ganska omöjlig. Här jobbar man från morgon till kväll varje dag så det är ganska svårt att dela upp det på jordbruk och skogsbruk. Maskiner och byggnader är det jag mest jobbar med men de används ju både för jord- och skogsbruk.

  Jordbruk är inte bara de dagar man sår och skördar …

 4. cowboy, säkert men varför finns det på blanketten? dom svenskspråkiga renägarna i detta land måste vara snabbräknade, troligen inte en ända,

  största delen av frågorna är bullshiit, bredbandsfrågorna räknar jag dit.

 5. Jo, “bredbands”frågorna var helt löjliga eftersom där inte fanns alternativet fibernät alls – det enda verkliga bredbandet …

 6. Jag missade nog helt frågan om antalet renar, men jag har nog inte så många att det skulle rubba statistiken åt något håll. 😛
  Att räkna traktortimmarna är ju en god idé, förutsatt att man har koll på dom sådär i största allmänhet. Men nog är det ju ändå en del arbeten som görs utan traktorn, så lite måste man ändå fundera o räkna över det.
  Som sagt, jag tycker inte om statistik.

 7. “Huru många kålhuvuden…” kallas den här statistiken i detta hus. Och prioriteras icke särdeles högt.

 8. Det blir fullständigt fel om jag sätter arbetstimmarna enligt traktorn. De timmar jag sitter i traktorn är bara en liten bråkdel av allt arbetet. Nån procent på sin höjd. Men så gör jag också allting själv. Senast någon “yrkesman” var här var på 70-talet …

  Men då hade jag också tidigare god hjälp av farsan och svärfar och brorsan och svågern och (litet senare) barnen. Nu börjar det vara svårt att ensam hinna med allt.

  “Statistikbonden” är ju alldeles fel – någon sådan finns inte. Alla gårdar är så olika att statistik bara ger helt felaktiga uppfattningar. Det är som då “föra bisin” förklarade vad “medeltal” var: “Åm du staar me eina beini opa helln å ana i fryysbåxn så haar du i meedeltaal braa ti va” (Om du står med ena benet på spisen och andra i frysboxen så har du i medeltal det bra).

Kommentarer är stängda.