Stopp i ventilationen

I morse när jag kom ut i ladugården noterade jag att det var anmärkningsvärt dimmigt i ligghallen. Termometern visade -28 och då bildar ofta kornas utandningsluft tydligare dimma än vid varmare väder, men det var också med beaktande av det mer än normalt. Vid lite närmare granskning visade det sig att öppningen i nocken där ventilationsluften skall gå ut var helt igensatt av snö. Det brukar höra till att den sätts igen ett par gånger per vinter, men det inträffar oftast i samband med snöyra och eftersom vi inte haft nån sån har jag inte kommit på att kolla hur det står till med öppningen. Som jag nämnt tidigare är det viktigt att det inte blir fuktigt i ladugården och det är speciellt viktigt när det blir så här pass kallt.

Att klättra omkring på taket lockar inte, det är betydligt tryggare att skruva ihop ett par ribbor och peta upp nocken inifrån. Visserligen innebär det att man får en del snö i ansiktet men det är ett litet bekymmer jämfört med att ramla ner från 5-6 meters höjd. Dessutom är den nästan skönt med lite svalka eftersom det här jobbet definitivt tar loss svetten, oavsett vad hur kallt det är.

Samtidigt rengjorde jag vindnäten där det också bildats en del rimfrost. Det verkar som om ventilationen inte riktigt skulle räcka till i vinter. Det kan endera bero på  att jag har fler djur än tidigare i ladugården eller på att jag har rätt många kvadratmeter ströbädd som faktiskt producerar en del värme. Det är inte helt otänkbart att jag borde förstora luftutsläppen, men det är ett jobb som definitivt får vänta till sommaren.

Överlag tycker jag det verkar som om vi skulle ha en fuktigare vinter än normalt, även om jag inte har några statistiska belägg för det. Men har vi inte t.ex. mer rimfrost i träden i år än normalt?

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

11 reaktioner till “Stopp i ventilationen”

  1. Träden har varit ovanligt rimfrostiga, det tycker jag också. Kanske beror det på att kylan kom tidigt medan havet fortfarande var relativt varmt och gav ifrån sig fukt.

  2. Vi hade förr “ein divatuut” för ventilationen i ladugården. Den var stor – mer än en meter i fyrkant – och hade tak utanpå. Men den fungerade utan problem och var inte beroende av elström. Eftersom den var byggd av trä så gjorde den fuktiga luften från ladugården att den ruttnade och revs då vi byggde kalluftstorken på vinden år 1975.

  3. I vår landsända används den synnerligen vetenskapliga beteckningen “gåsatratt” för dem. 🙂 Den typen av ventilation är lättare att hålla snöfri än den modell jag har där hela nocken är öppen. Man kan visserligen bygga tak över nocken också, men man slipper ändå inte helt problemet med att de drivar igen. I de ladugårdar som byggs idag använder man ofta nån form av skorstensventilation, också fast det rör sig om kalla lösdrifter.

  4. Den tekniska och enkla lösningen på svårigheten att avlägsna snö från nocken är inte ännu uppfunnen och jag tippar att många djurbönder likt mig skulle kunna betala ganska bra för en enkel lösning en vinter som denna.

  5. Utan att ha en aning om hur ventilationshålet ser ut (ingen bild) så föreslår jag: Varför inte nån form av uppvärmning som smälter bort snön då man trycker på en knapp, ungefär som bakrutevärmaren på en vanlig bil.

  6. Jag har funderat i lite samma banor, alltså nån form av värmekabel. Hålet i nocken är c. 20 cm brett och 25 m långt så att värma upp hela längden är kanske inte alldeles enkelt, men man kunde ha ett par “värmepunkter” med ett par meters mellanrum.

    Om man ordnar ventilationen med nån sorts skorsten skulle uppvärmningen gå jättebra att fixa eftersom man då har en mindre yta som skall hållas snöfri.

    Skall försöka fixa en bild på en ventilerad nock så småningom.

  7. Hittade inte direkt nån kanonbra bild, men den här kanske kan förklara i någon mån http://www.epsbuildings.com/images/dairynew4.jpg

    Man lämnar alltså helt enkelt hela nocken öppen. Sen kan man komplettera öppningen med olika typer av tak och snöskydd, men risken för igendrivning kommer man ändå inte helt ifrån.

  8. Undrar hur det skulle fungera att bygga “väggar” på nocken, dra upp luftutsläppet?

Kommentarer är stängda.