16 februari, 2011 av Mats

Skidtur med energi

Idag var det dags för en liten skidtur i det vackra vintervädret. Visserligen visade termometern -25 men turen var å andra sidan inte så värst lång. På fötterna hade jag ett par lånade armeskidor och vi höll oss helt utanför alla uppdragna spår. Orsaken till utflykten var inte behovet av motion utan att Tom från skogsvårdsförening kom ut för att titta på ett parti slyväxt.

Nedanför vårt hus ligger en flad, en igenväxt vik som bara har en liten och väldigt grund vattenspegel på sommaren. Området har tjänat som kohage eftersom det är för blött för att odla upp. Under årens lopp har området trots det allt mer växt igen vilket är till nackdel både för landskapet och en del fåglar och växter. Strandbetena är väldigt artrika och i takt med att de växer igen försvinner många arter, bl.a. kornknarren.

Växtligheten består i huvudsak av lövsly. Nån enstaka björk hittar man här och där, men summa summarum är det ingen vedskog vi pratar om. Till flis lämpar den sig ypperligt men nu eldar jag ju tyvärr inte med flis. Som tur är finns det ju andra som gör det. I våra trakter finns ett par bioenergiföretag som köper in flis och säljer värme. Lokala skogsvårdsföreningen köper upp och förmedlar flisvirke för deras räkning och det var därför vi gjorde skidturen.

Resultatet blev att skogsvårdsföreningen köper flisvirket av mej och ombesörjer också avverkningen. Jag vill ha jobbet gjort i år eftersom det inte är alla vintrar sankmarken fryser till så att den går köra på. På så vis får jag snyggat upp utsikten, bättre betehage för dikorna nästa sommar och detta utan att göra nåt själv. Priset för flisvirke på rot är inte precis nåt att jubla över, men i just det här fallet är inte pengarna drivkraften till att börja med heller.

6 svar till “Skidtur med energi“

 1. Stefan skriver:

  Är det frusen mark där? I min motsvarande gamla kohage har jag fått trampa körvägarna i flera omgångar för att kunna färdas med skogsvagnen i år.

 2. Mats skriver:

  Borde vara. Avverkningen sköts med bältgrävare, så den borde nog klara sig. Skotaren kör sedan i grävarens spår.

  Vi får se hur det går. Skall vi anordna lite vadhållning? 🙂

 3. Per-Erik skriver:

  Skulle ju onekligen bli veckans händelse om de kör ner skotaren i fladan… Jag tror nog dock att de klarar sig.

  Sådär på ett ungefär hur mycket betalar de för virket?

 4. Mats skriver:

  Prisgaffeln är 1-5 €/m3 på rot, beroende på kvalitet, grovlek m.m. På leverans är priset c. 20 €/m3 vid väg. De 35 €/m3 som jag nångång hävdade i en kommentar till Nisse var tagna ur luften och dementeras härmed å det grövsta. Mea culpa.

  Kör de ner skotaren lovar jag att filma och lägga ut på Bondbloggen. 🙂

 5. Per-Erik skriver:

  Jo jag tänkte det, att det rör sig om några € per m3 på rot. Blir inte mycket pengar, men du får ju snyggat upp skogen. Det är ju en skötselåtgärd som är nog så viktigt i ungskogar där skötseln är eftersatt.

  Oberoende om de kör ner skotaren eller ej så vore det trevligt med några bilder av avverkningen… 🙂

 6. Mats skriver:

  Det blir absolut bilder. Förutsatt att jag hinner, det är så pass lite virke att det knappast tar så värst lång tid.