Skidtur med energi

Idag var det dags för en liten skidtur i det vackra vintervädret. Visserligen visade termometern -25 men turen var å andra sidan inte så värst lång. På fötterna hade jag ett par lånade armeskidor och vi höll oss helt utanför alla uppdragna spår. Orsaken till utflykten var inte behovet av motion utan att Tom från skogsvårdsförening kom ut för att titta på ett parti slyväxt.

Nedanför vårt hus ligger en flad, en igenväxt vik som bara har en liten och väldigt grund vattenspegel på sommaren. Området har tjänat som kohage eftersom det är för blött för att odla upp. Under årens lopp har området trots det allt mer växt igen vilket är till nackdel både för landskapet och en del fåglar och växter. Strandbetena är väldigt artrika och i takt med att de växer igen försvinner många arter, bl.a. kornknarren.

Växtligheten består i huvudsak av lövsly. Nån enstaka björk hittar man här och där, men summa summarum är det ingen vedskog vi pratar om. Till flis lämpar den sig ypperligt men nu eldar jag ju tyvärr inte med flis. Som tur är finns det ju andra som gör det. I våra trakter finns ett par bioenergiföretag som köper in flis och säljer värme. Lokala skogsvårdsföreningen köper upp och förmedlar flisvirke för deras räkning och det var därför vi gjorde skidturen.

Resultatet blev att skogsvårdsföreningen köper flisvirket av mej och ombesörjer också avverkningen. Jag vill ha jobbet gjort i år eftersom det inte är alla vintrar sankmarken fryser till så att den går köra på. På så vis får jag snyggat upp utsikten, bättre betehage för dikorna nästa sommar och detta utan att göra nåt själv. Priset för flisvirke på rot är inte precis nåt att jubla över, men i just det här fallet är inte pengarna drivkraften till att börja med heller.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

6 reaktioner till “Skidtur med energi”

 1. Är det frusen mark där? I min motsvarande gamla kohage har jag fått trampa körvägarna i flera omgångar för att kunna färdas med skogsvagnen i år.

 2. Borde vara. Avverkningen sköts med bältgrävare, så den borde nog klara sig. Skotaren kör sedan i grävarens spår.

  Vi får se hur det går. Skall vi anordna lite vadhållning? 🙂

 3. Skulle ju onekligen bli veckans händelse om de kör ner skotaren i fladan… Jag tror nog dock att de klarar sig.

  Sådär på ett ungefär hur mycket betalar de för virket?

 4. Prisgaffeln är 1-5 €/m3 på rot, beroende på kvalitet, grovlek m.m. På leverans är priset c. 20 €/m3 vid väg. De 35 €/m3 som jag nångång hävdade i en kommentar till Nisse var tagna ur luften och dementeras härmed å det grövsta. Mea culpa.

  Kör de ner skotaren lovar jag att filma och lägga ut på Bondbloggen. 🙂

 5. Jo jag tänkte det, att det rör sig om några € per m3 på rot. Blir inte mycket pengar, men du får ju snyggat upp skogen. Det är ju en skötselåtgärd som är nog så viktigt i ungskogar där skötseln är eftersatt.

  Oberoende om de kör ner skotaren eller ej så vore det trevligt med några bilder av avverkningen… 🙂

 6. Det blir absolut bilder. Förutsatt att jag hinner, det är så pass lite virke att det knappast tar så värst lång tid.

Kommentarer är stängda.