16 februari, 2011 av Nisse

Stövelknekt

Jag skulle behöva anställa en stövelknekt. Visst är skogskläderna bra nuförtiden men det finns en del saker som jag skulle vilja förbättra. Det mesta går an men stövlarna och byxorna passar inte ihop. Eller så passar de ihop för bra för jag får inte av dem.

Då man är på väg till skogen är man ännu nyter och utvilad och orkar slåss med att få stövelskaften in i byxbuntarna. En del byxor har så smala buntar att det har varit nödvändigt att sy i kilar för att få dem utanpå stövelskaften. Och den som har gått ens en meter i snön i år vet mycket bra att stövlarna SKALL vara inne i byxbuntarna.  Möjligen har byxorna krympt i tvätten men nån gång måste man väl tvätta dem …

Det värsta är då man kommer hem från skogen och är nedkyld, helt utmattad och styv och stel. Det är då man försöker få av sej stövlarna som stövelknekten skulle behövas. Att köpa större stövlar gör dem omöjliga att använda på våren och sommaren – jag har redan nu 46:or. Stövlarna går att ta av om man bara har ett par sockor men i den här kylan går det bara inte utan ordentliga stövelsockor utanpå de vanliga yllestrumporna. Efter tre timmar i skogen är det bäst att komma hem och värma tårna så de inte förfryses.

Så visst finns det utrymme för litet produktutveckling på klädsidan ännu. Tillika kunde man gå över till bättre material i stövlarna. Den nuvarande plasten klarar inte många år innan den börjar gå sönder. Ganska långt från de gamla gummistövlarna som man kunde använda halva livet ifall man inte högg sej i foten. Gummistövlarna kunde man åtminstone lappa men det går inte med plastskräpet.

Etiketter:

3 svar till “Stövelknekt“

  1. Studerande skriver:

    Husqvarna har ju läderkängor som är anpassad för skogsarbete. Dom är troligtvis onödigt låga denna vinter.

  2. Nisse skriver:

    Jo, he-he, nu behövs det närmast filttossor med sågskydd. Och så kunde byxorna ha snabbkoppling till stövlarna – nånting för uppfinnarna att tänka på.

  3. cowboy skriver:

    Farsan hade nästan alltid filttossor i skogsarbete på vintern! När han hade fällt upp en björk i ett annat träd bröt han med fälljärnet ner det från stubben och då fick han en rejäl skjuts ca 10-15m.. det visade sig att än spjälk sticka hade trätt in i filttossan och drog gubben med, blev att stiga ur och dra tossan lös. 🙂