3 mars, 2011 av Mats

Lysande affärskoncept

Schweizarna är ett klyftigt folk. Landet har genom historien växt utan erövringar av grannländer och hållit sej utanför två världskrig. De bygger klockor som ingen annan och kan banksekretess på sina fem fingrar. Deras jordbrukare är inte dumma heller.

Familjen Wyler hör till de riktigt uppfinningsrika och har startat ett koncept de kallar Koleasing. Har du ingen egen ko och inte heller möjlighet att inhysa en får du helt enkelt hyra en av deras! För den facila summan av 380 € för en säsong (fyra månader) får man själv välja ut sin ko, en guidad rundtur på gården och optionsrätt på osten som görs av kons mjölk. Kon producerar mellan 50 och 120 kg ost och den som hyr lovar att köpa minst 30 kg/säsong till ett på förhand fastställt pris. Man får fritt besöka sin ko under de månader man hyr henne, men förbinder sig därtill att jobba minst fyra timmar på gården under den tid hyresavtalet löper. I slutet av perioden får man förutom sin ost ett intyg att hänga på väggen.

Jag kan inte säga annat än att jag är imponerad. Det är besöksgårdsverksamhet, direktförsäljning och nytänkande i ett och samma koncept. Att anlita betald arbetskraft är en sak, men att lyckas anlita betalade dito i fyra timmar per år är kreativt.

De är inte så dumma, de där schweizarna.

7 svar till “Lysande affärskoncept“

 1. Linda skriver:

  http://www.bondbloggen.fi/2011/03/lysande-affarskoncept/#respond här är ett lite liknande koncept i Sverige, men här handlar det om att föda upp sin ko till kött istället för ost.
  Tycker om formuleringen om att man kan hålla kvartsamtal om sin ko.

 2. Mats skriver:

  Jag hittade också en italienare som odlar ekologiska grönsaker på distans! Man planerar sin trädgård på datorn, killen odlar och skickar hem grönsakerna i den takt de skördas. Mot extra avgift får man även bilder på hur växtligheten framskrider och en fågelskrämma med kundens eget ansikte! Lite mer information finns på http://www.springwise.com/food_beverage/delmioorto/ och själv odlaren hittas på http://www.leverduredelmioorto.it/.

 3. mårten skriver:

  fiffigt:)

 4. Markus skriver:

  Dethär http://www.atl.nu/Article.jsp?article=65013 låter också ganska smart.

 5. Mats skriver:

  Onekligen intressant. Tanken kan förefalla konstig och styltad, men om man kan handla med utsläppsrättigheter är den där tjänsten också fullkomligt logisk.

 6. Linda skriver:

  http://www.ja.se/?p=36109&m=3433&pt=105&highlight=kohotell
  här är den rätta länken om kohotellet som jag försökte länka till här tidigare.

 7. Mats skriver:

  Wow! Det där gillar jag!! Just gräskött är precis vad jag tänkt sikta på, men att sälja djuret redan som kalv hade jag aldrig tänkt på. Det blir att veva igång kalkylprogrammet och räkna lite … 🙂

  Tack för länken, Linda.