3 april, 2011 av Mats

Mera hage

Som jag skrev i ett tidigare inlägg kommer jag att satsa lite extra på beteshagen sommaren 2012. Under årens lopp har strandbetet nedanför vårt hus betats till och från beroende på årsmån och stängselinspiration, men nu är tanken att betet skall bli bestående igen.

Betet består i till stor del av sankmark och våtmark, vilken hur oromantisk den än kan te sig är rätt viktig ur miljösynpunkt. Våtmarken är en av Finlands absolut artrikaste biotoper och bebos av en stor mängd insekter, fåglar och växter som är helt anpassade för den. När man växt upp brevid ett strandbete ser man det lätt som en självklarhet, men den uppfattningen försvinner senast när man upptäcker hur snabbt slyet tar överhanden. När jag var liten trodde jag att storspoven var Finlands vanligaste fågel (näst efter kråkan) eftersom det ju kryllade av dem i hagarna. Staren var lite mer ovanlig, men absolut ingen sevärdhet.

Förutom miljöaspekten är kött som produceras på naturbete klimatmässigt, ekologiskt och etiskt sett en höjdare, eftersom det betyder att växtlighet som annars hade gått till spillo används som foder. Eftersom vi bor i Finland kommer korna förstås inte att kunna hämta hela sitt årsbehov av foder från betet, men allt de hämtar är hemåt.

Själva stängslet som skall omge betet är i det närmaste en hel vetenskap. Det bästa som finns i stängselväg är något som kallas High-Tensile och innebär att man bygger stängslet av impregnerade stolpar och använder 3-4 galvantrådar som spänns som fiolsträngar. Om man bygger stängslet rätt skall det i princip hålla djuren inne i hagen t.o.m. fast det inte är ström i trådarna. Eftersom en stor del av mitt blivande bete är under vatten vissa tider av året måste mitt stängsel monteras upp och ner varje år och då blir High-Tensile lite för arbetsdrygt. Istället blir det rejäla hörnkonstruktioner med impregnerade stolpar och glasfiberstolpar däremellan. På de områden som översvämmas plockar jag bort glasfiberstolparna till vintern, i övrigt får de stå ute året om.

18 svar till “Mera hage“

 1. cowboy skriver:

  Vem är återförsäljare av High Tensile? Jag kör med samma princip som du, glasfiberstolpar och trästolpar i hörnen, men vill satsa på permanenta stängsel i skogen..

 2. Mats skriver:

  Jag vet inte om det finns nån specifik återförsäljare, High-Tensile är mera ett koncept än ett varumärke. Man köper stolpar och galvantråd där man hittar dem, de behöver ju inte ens komma från samma leverantör. De flesta lantbruksaffärer har komponenterna, Grene har, åtminstone Atrias A-kauppa har och jag förmodar att andra slakterier har också. Googla. 🙂

 3. cowboy skriver:

  Lantbruksaffärer vill bara sälja, vill minnas det finns företagare som sysslar med sånt som rådgiver och bygger stängsel! Man vill ju ha det bästa.. 😛

 4. cowboy skriver:

  http://www.fishock.com/advice/all-about/high-tensile#
  Här hitta jag nåt, även guide hur man bygger..

 5. Mats skriver:

  Enda företaget jag känner till i Finland som skulle göra ”nyckel-i-hand”-stängsel är Prim-Aita http://www.prim-aita.fi/.

  http://www.a-kauppa.fi/images/hightensileopasnettiin.pdf finns en beskrivning hur man gör det själv och bland faktaartiklarna på http://www.taurus.mu hittar man också en del.

 6. M skriver:

  Menar ni att på fullt allvar att det behövs en konsult som berättar hur man bygger stängsel åt kossorna? Första april ha vari å fari redan. 😉

 7. antte skriver:

  Vi ha på Heisala byggt med High Tensile sen 6-7 år, där som de går är det absolut bäst! Tråden ha vi köpt från Grene dom har både 2 och 2,5 mm tråd.

 8. cowboy skriver:

  För att få nån att betala stängslet behövs massor papper och planerande, därför kanske en konsult.. 😛

 9. Mats skriver:

  Att säga hur det skall byggas är rätt enkelt, med eller utan konsult. Just High Tensile är däremot rätt arbetsdrygt och speciellt på större gårdar kan stängselbyggande kännas lite betungande under våren när det ju finns en del annat också, varför det inte är helt långsökt att ta in nån som bygger det.

  I USA och Canada är stängselföretag rätt vanliga och även i Sverige borde det finnas ett par ”yrkesstängare”.

 10. cowboy skriver:

  Kanske dom som vet kallar sig för landskapsvårdare.. 😉
  http://www.laidunpankki.fi/Maisemalaiduntaminen_ru.pdf

 11. Antte skriver:

  Nå man behöv kanske inga överdriva, man har nog stor nytta av försträckt (High Tensile) då man använder den på ett mera traditionellt sätt tex för att ersätta taggtråd. Man måst inte spänna den som en fiolsträng, men den håller så mycket bättre jmfrt med band eller mjuk järntråd. Isolatorerna skall dock ha metallkärna och i hörnen e de bra med grövre stolpar.

  Jag ha i tiderna praktisera DownUnder o där blev ngr meter High Tensile stängsel 😉

 12. M skriver:

  Alltså försträckt stängsel är det enda som håller på längre sikt, vi har testat de flesta andra metoderna. Har ca. 10-15 km stängsel för tillfället.
  Men att hitta stängselstolpar som håller mer än 3 år är ett större dilemma, har erfarenhet av stolpar som skulle vara A-klass tryckimpregnerade men efter 3-4 år så har de ruttnat av. Andra med liknande erfarenheter?

 13. Antte skriver:

  Vi har inhemska impregnerade stolpar som köptes nånstans från bakomtakana o dom ha hållit bra, de äldsta e 10 år.

 14. cowboy skriver:

  Markslag har stor betydelse hur länge stolparna håller.Elimäki är säkert bakom takana för dig Atte, därifrån har jag skaffat stolpar ca 10 år sedan. 😛
  Min färskaste information är nu att Prim-aita är att rekomendera! 🙂

 15. cowboy skriver:

  Bara att sända kartan över planerade området för betet, prim-aita planerar resten! 🙂

 16. M skriver:

  Jag blev nyfiken… kan förstå att man kan behöva hjälp med att bygga ett ko-stängsel om den egna arbetskraften inte räcker till.

  Men vad exakt planerar prim-aita? Vad behövs planeras när det gäller ett stängsel, det hör ju till de mest enklaste grundläggande sakerna (som varje boskapsägare borde kunna?)? 🙂

  Så vad ingår i planen? Hur långt det skall vara mellan stolparna? Över hur många stolpar man kan spänna tråden före man gör en s.k. ”vedonpoisto”? Var grindarna skall placeras? Hur långt det skall vara mellan isolatorerna, hur mångra trådar? 🙂

  Menar verkligen inte att vara en besserwisser nu, blev som sagt nyfiken. 🙂 Kanske man borde börja planera kohagar?

 17. cowboy skriver:

  Jag är mest ut efter en offert. 😉

 18. M skriver:

  Jo de förstår jag, de e lugnt. Alla på sitt sätt, brukar bli bäst så. 🙂

  Tror jag också ska be om en offert av dem. Av ren och skär nyfikenhet.

  Bli inte bestörta om det dyker upp en ny ”stängsel-planerar-firma” snart. 😉