Nyheter från junior avdelningen

Vi hör till dem som vill ha kalvningar jämnt utöver året, istället för att ha en boom på våren och en på hösten. Det betyder ju då att vi har smått lite hela tiden. Nyaste tillägget i den brokiga skaran kom då Edam kalvade;

Nu har vi dock ett litet problem eftersom kalven helst sku få ett “ostnamn” efter sin mor, men i år ska namnet börja på bokstaven J…. Så förslag på J-ostar mottages 😉

Yvonne, Agata och Ädisa har också kalvat, Ädisa bröt dock vår nyårskalv-tradition genom att försena sig några timmar från midnatt 😉

På bilden vilar Ivonne, Igata och Jädisa efter att ha blivit avhornade. Avhorningen sker under nedsövning och med hjälp av smärtlindring.Efter att de piggnat till igen, är de inte det minsta lilla reserverade emot oss vilket kunde vara fallet om vi hade avhornat dem utan bedövning.

En nyhet inom utfodringen ( i alla fall för oss) är kalvmyslin. De tre musketörerna på föregående bild, stred om maten då de fick påfyllning i mysliskålen. 🙂

Sen har vi ju då vår egen lilla “kalv”. Allt som oftast är han hos fammo och faffa då vi är i ladugården, men ibland har vi honom också med oss. Då får han antingen vara i sin egen lilla kätte eller på tupplur i vagnen 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

12 reaktioner till “Nyheter från junior avdelningen”

 1. Kollade i en bok från 1970 om världens ostar och där nämns Jalojuusto (Finland), Jarlsberg (Norge), Juhla (Finland) och sen Jaroslavski och Jartsevski från dåtida Sovjet.

 2. Här kommer ett namnförslag, nämligen JUUSTO! Ni har kanske hört om f.d. minister Johannes Virolainen, som var på utrikesresa och skulle bli fotograferad. När fotografen sa “say CHEESE!”, undrade Virolainen av sin assistent vad detta betyder. Ni kan föreställa er hur fotot lyckades då Virolainen sa “JUUSTO”!

 3. Enligt cheese.com finns det bara 6 ostar på J (Jarlsberg, Jermi Tortes, Jibneh Arabieh, Jindi Brie, Jubilee Blue och Juustoleipa).
  Vore kanske enklare och nyskapa? Eller?!?
  Typ: Jemmenthal, Jeta, Jalloumi, Jappenzeller, Jozzarella, Jascarpone, Jarmesan, Jouda, Jaura, Jecorino, Jamenbert…
  😀

 4. Enligt cheese.com finns det bara 6 ostar på J (Jarlsberg, Jermi Tortes, Jibneh Arabieh, Jindi Brie, Jubilee Blue och Juustoleipa).
  Vore kanske enklare och nyskapa? Eller?!?
  Typ: Jemmenthal, Jeta, Jalloumi, Jappenzeller, Jozzarella, Jascarpone, Jarmesan, Jouda, Jaura, Jecorino, Jamenbert…
  😀

 5. Hej,
  Fina bilder och grattis till tillökningen! Ostar på J: På sidan http://www.cheese.com finns en alfabetisk lista över ostar från hela världen. Listan tar upp norska Jarlsberg, tyska Jermi Tortes, Jibneh Arabieh från Mellanöstern, Jindi Brie från Österrrike, Nya Zeeländska Jubilee Blue och så förstås inhemska Juustoleipä (ävenom jag tror, att man vanligen brukar använda formen Leipäjuusto). MVH: Micce

 6. Hej! Hur skulle det vara med namnet JUUSTO, helt enkelt! Eller med Jura, efter en god schweizisk ost!

Kommentarer är stängda.