20 januari, 2012 av Sonja

Nyheter från junior avdelningen

Vi hör till dem som vill ha kalvningar jämnt utöver året, istället för att ha en boom på våren och en på hösten. Det betyder ju då att vi har smått lite hela tiden. Nyaste tillägget i den brokiga skaran kom då Edam kalvade;

Nu har vi dock ett litet problem eftersom kalven helst sku få ett ”ostnamn” efter sin mor, men i år ska namnet börja på bokstaven J…. Så förslag på J-ostar mottages 😉

Yvonne, Agata och Ädisa har också kalvat, Ädisa bröt dock vår nyårskalv-tradition genom att försena sig några timmar från midnatt 😉

På bilden vilar Ivonne, Igata och Jädisa efter att ha blivit avhornade. Avhorningen sker under nedsövning och med hjälp av smärtlindring.Efter att de piggnat till igen, är de inte det minsta lilla reserverade emot oss vilket kunde vara fallet om vi hade avhornat dem utan bedövning.

En nyhet inom utfodringen ( i alla fall för oss) är kalvmyslin. De tre musketörerna på föregående bild, stred om maten då de fick påfyllning i mysliskålen. 🙂

Sen har vi ju då vår egen lilla ”kalv”. Allt som oftast är han hos fammo och faffa då vi är i ladugården, men ibland har vi honom också med oss. Då får han antingen vara i sin egen lilla kätte eller på tupplur i vagnen 🙂

12 svar till “Nyheter från junior avdelningen“

  1. Emi skriver:

    Juusto är ju en ost på J 🙂

  2. Monica skriver:

    Jarlsberg 🙂

  3. Kajsa skriver:

    Kollade i en bok från 1970 om världens ostar och där nämns Jalojuusto (Finland), Jarlsberg (Norge), Juhla (Finland) och sen Jaroslavski och Jartsevski från dåtida Sovjet.

  4. Heidi Savander (f. Andersin) skriver:

    Här kommer ett namnförslag, nämligen JUUSTO! Ni har kanske hört om f.d. minister Johannes Virolainen, som var på utrikesresa och skulle bli fotograferad. När fotografen sa ”say CHEESE!”, undrade Virolainen av sin assistent vad detta betyder. Ni kan föreställa er hur fotot lyckades då Virolainen sa ”JUUSTO”!

  5. Anonym skriver:

    Enligt cheese.com finns det bara 6 ostar på J (Jarlsberg, Jermi Tortes, Jibneh Arabieh, Jindi Brie, Jubilee Blue och Juustoleipa).
    Vore kanske enklare och nyskapa? Eller?!?
    Typ: Jemmenthal, Jeta, Jalloumi, Jappenzeller, Jozzarella, Jascarpone, Jarmesan, Jouda, Jaura, Jecorino, Jamenbert…
    😀

  6. Sussi skriver:

    Enligt cheese.com finns det bara 6 ostar på J (Jarlsberg, Jermi Tortes, Jibneh Arabieh, Jindi Brie, Jubilee Blue och Juustoleipa).
    Vore kanske enklare och nyskapa? Eller?!?
    Typ: Jemmenthal, Jeta, Jalloumi, Jappenzeller, Jozzarella, Jascarpone, Jarmesan, Jouda, Jaura, Jecorino, Jamenbert…
    😀

  7. Jenny skriver:

    Juustoportti tillverkar Julia- och Julius- ost, ifall Jag inte misstar mig.

  8. Micce Färdig skriver:

    Hej,
    Fina bilder och grattis till tillökningen! Ostar på J: På sidan http://www.cheese.com finns en alfabetisk lista över ostar från hela världen. Listan tar upp norska Jarlsberg, tyska Jermi Tortes, Jibneh Arabieh från Mellanöstern, Jindi Brie från Österrrike, Nya Zeeländska Jubilee Blue och så förstås inhemska Juustoleipä (ävenom jag tror, att man vanligen brukar använda formen Leipäjuusto). MVH: Micce

  9. Eva skriver:

    Hej! Hur skulle det vara med namnet JUUSTO, helt enkelt! Eller med Jura, efter en god schweizisk ost!

  10. Stefan Mannsén skriver:

    Juustoportti har en ost som heter Julia – visserligen utan mjölkfetter.

  11. Marianne skriver:

    Järna ost görs i Järna mejeri i Sverige.

  12. Sonja skriver:

    Ojojoj, tack ska ni ha för alla förslag! 🙂