20 januari, 2012 av Nisse

Gymmet aktuellt igen

Som svar på frågan “Vad gör en bonde på dagarna ?” kan jag just nu svara att han är på gymmet. Det betyder snöarbete. För att man skall kunna hämta tidningen till morgonkaffet så måste man skotta sej fram till postlådan. För att få ut bilen måste man skotta sej fram till dörren. För att kunna kolla in flispannan så måste man skotta sej fram till uthuset. Och så vidare.

Det var en lång höst men nu börjar det finnas tillräckligt med snö för den här vintern. Man hinner knappt skotta färdigt förrän man får börja om igen. Det kommer ganska litet per dag så man ids inte alltid elda upp stora traktorn utan sopar hellre bort snön för hand – tills snöhögarna blir för stora. Då måste de köras bort med traktorn.  Och vi har husen så placerade att jag måste köra bort snön ganska långt för att få rum för den.

Besvärligt är det också då marken under snön inte är frusen. Den stora frontlastarskopan går snabbt ned i marken och det är alls inte bra. Lyfter man så går den åter utanpå snön. Det har inte varit tillräckligt kallt för att marken skulle frysa och så isolerar den lösa snön mycket bra. Jag kör spår till skogen var och varannan dag men ännu bara så stiger det vatten i hjulspåren vissa ställen.

I skogen börjar det finnas tillräckligt med snö för den här vintern. En måttlig mängd snö är bra för den jämnar ut vägen men nu börjar det räcka. Och med den ständiga snöandet så är det alltid snö uppe i träden som faller ned över en då man sågar.

Men tänk hur mycket snö det hade varit nu om allt sedan november hade kommit i form av snö …

 

Etiketter: ,

Kommentarer inaktiverade.