Gymmet aktuellt igen

Som svar på frågan “Vad gör en bonde på dagarna ?” kan jag just nu svara att han är på gymmet. Det betyder snöarbete. För att man skall kunna hämta tidningen till morgonkaffet så måste man skotta sej fram till postlådan. För att få ut bilen måste man skotta sej fram till dörren. För att kunna kolla in flispannan så måste man skotta sej fram till uthuset. Och så vidare.

Det var en lång höst men nu börjar det finnas tillräckligt med snö för den här vintern. Man hinner knappt skotta färdigt förrän man får börja om igen. Det kommer ganska litet per dag så man ids inte alltid elda upp stora traktorn utan sopar hellre bort snön för hand – tills snöhögarna blir för stora. Då måste de köras bort med traktorn.  Och vi har husen så placerade att jag måste köra bort snön ganska långt för att få rum för den.

Besvärligt är det också då marken under snön inte är frusen. Den stora frontlastarskopan går snabbt ned i marken och det är alls inte bra. Lyfter man så går den åter utanpå snön. Det har inte varit tillräckligt kallt för att marken skulle frysa och så isolerar den lösa snön mycket bra. Jag kör spår till skogen var och varannan dag men ännu bara så stiger det vatten i hjulspåren vissa ställen.

I skogen börjar det finnas tillräckligt med snö för den här vintern. En måttlig mängd snö är bra för den jämnar ut vägen men nu börjar det räcka. Och med den ständiga snöandet så är det alltid snö uppe i träden som faller ned över en då man sågar.

Men tänk hur mycket snö det hade varit nu om allt sedan november hade kommit i form av snö …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.