Ax-erelation

Outgrundliga äro stråsädens vägar. Det tycks finnas ett samband mellan julaftonen och stråsädens axgång. Det jag menar är att det inte tycks spela så stor roll hur sent eller tidigt ett år är så kommer båda på sin rätta datum i alla fall. Nu har man då gått omkring och gnällt åt alla som orkat lyssna att spannmålen är ungefär 10-15 dagar sen och vad händer? Jo, precis som vanligt infaller axgången och Tomatkarnevalen sama helg. Nu är då följden att jag har kornväxt på 10 cm som gått i ax och vad det blir till, det får vi se i höst. Just nu är det i alla fall en nåd att stilla be om, eftersom kortare säd inte faller omkull vid regn, och regn har vi ju haft tillräckligt av de senaste dagarna.

Vill man ha bevis på att livet sällan är rättvist kan man lägga märke till att det alltid är den bästa säden som blir till liggsäd, lite enligt samma princip som att det är den välskötta skogen som lider mest av stormskador. Tät dåligt skött skog klarar sig bättre.

På tal om att inte riktigt veta vad man hållar på med noterar jag följande lilla fadäs. Inte långt från mina åkrar finns en dirketsådd åker som är någon sorts “reklamåker” för Semeato direktsåmaskiner. Det finns en skylt vid vägen som upplyser om detta. Jag har tittat på åkern i flera veckor nu och inte förstått varför inte skyten tagits bort i ren självbevarelsedrift eftersom spannmålsbordden sett så eländig ut. Jag har haft den uppfattningen att det sett lika illa ut som ryps gör i början på sommaren. Häromdan såg jag hur det låg till. Det VAR ryps och jag skämdes. Jag är således skyldig Semeato en ursäkt för felaktiga tankar och spridande av grundlösa rykten.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

2 reaktioner till “Ax-erelation”

  1. Kom just tillbaks från en sen fältvandring och visst har de senaste dagarnas värme satt fart på växtligheten. Kornet som såddes 28-30 maj är nu till största del på flaggbladsstadiet och visst är det ställvis lite kortare växt även här om än lite varierande från stövelskaftshöjd tilll så långt jag är kluven där det var som bäst. Sorten Edel som jag odlar fordrar nog en stråstyvningsbehandling även om beståndet inte är alltför frodigt ty den knäcks lätt under axet om man lämnar bort behandlingen. Stråstärkaren ger några dagars frist vid tröskningen som kan behövas när nu tröskningen kan bli lite sen.

  2. Värmesumman är helt avgörande för tillväxten – datum betyder inget. Vi hade sen sådd och kallt juni så visst är vi efter i tillväxten. Nu har det varit varmt så det kompenserar en del men de hotar med +13 grader till söndag …

    I det stora hela är växtligheten oväntat bra med tanke på den eländiga vårsådden även om det är gult i svackorna för jorden är ännu stenhård och regnvatten blir liggande där. Svaga regn (under 10 mm) med värme däremellan vore idealiskt men få nu se. Vi får bara vara glada att vi inte haft likadana skyfall som i Sverige. I senaste Land stod en bonde från Mälardalen i en åker där växtligheten ruttnade bort.

Kommentarer är stängda.