Eltråd!

Det är elen som räknas, inte stabiliteten i stängslet.

Mina baggar går för tillfället på bete på åkermarken jag slog först ensilage på, sedan tog jag torrhö där och nu är det baggbete. Att några trådar kan hålla så stora djur på rätt! Det är lite roligt när man ser de stora baggarna backa flera meter när man skall flytta dem från ett bete till ett annat och lagt ner tråden på marken. De går INTE över tråden! Den är farlig, det har dom kanske testat sej fram till, och har de fått sej på nosen en gång kommer de inte i närheten av den flera gånger.

Tar man bort tråden helt kan det ändå finnas de som inte går över där tråden varit. Den SKA finnas där, nånstans och kanske den också är där fast vi inte ser den verkar de tro, för det kan vara hopplöst att få dem att gå över ställen där tråden varit.

Jag håller på och drar tråd. Först slår jag gräset där tråden skall gå. Sen går jag ett varv med stolparna, kastar ut dem ungefär där de ska vara. Sen går jag tillbaka och ställer upp dem och trampar ner dem, och ser att det blir någorlunda bra i förhållande till markens höjd, ner i diken, grästussar och annat som man lite måste tänka på för att få det bra. Sen börjar jag gå med tråden, drar ut och sätter fast, hämtar mer tråd, fortsätter där det slutade, drar ut, hämtar mer tråd… osv, tre trådar högt, gärna mer om jag har tråd och om jag orkar. så för varje sträcka där det går ett elstängsel har jag gått den sträckan 5-8ggr, beroende på hur lång sträckan är och om jag måste skarva tråden många gånger osv…

elstängsel

Tid tar det, men behändigt är det när det finns gräs i överflöd och man inte har fast stängsel. I övrigt föredrar jag fast stängsel. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.