1 december, 2012 av Mats

Länge sen sist…

Det börjar så småningom bli nästan ett år sen jag senast skrev ett inlägg på Bondbloggen, så det kanske börjar bli dags att plita ner några rader igen.

Som de flesta andra bloggarna redan konstaterat var odlingssäsongen 2012 rätt så regnig, så även för min del. Slutsaldot blev att vallskörden blev mindre än normalt men dock relativt torr, av spannmålen lämnades ett par hektar otröskat och rybsen står fortfarande ute. Den kan i princip tröskas på på frusen mark ännu nästa vår, så helt har jag inte kastat in handduken ännu. Fast sannolikheten att få nån större skörd av den börjar bli rätt liten. Å andra sidan, jag har aldrig tidigare testat att tröska på våren så det är ju värt ett försök bara därför.

Vallskörden blev ett rätt spännande kapitel i sig. Eftersom jag är ekoodlare är jag extremt beroende av temperaturen för att få nån ordentlig grässkörd, avsaknaden av konstgödsel gör att värmen blir ännu viktigare. P.g.a. sommaren 2012 var ovanligt sval växte gräset inte alls som det borde. Att jag dessutom hade mindre vallareal än jag brukar gjorde ju inte saken bättre och jag började redan i juli se att foderlagret inte skulle räcka hela vintern. Som tur är finns det rätt gott om ekoodlare utan djur i våra trakter och de här odlar oftast en del vall för växtföljdens skull. D.v.s. det växer gräs på deras åkrar, men de har inte användning för det. Tack vare att jag fick skörda vall av ett par sådana odlare lyckades jag så småningom skrapa ihop så mycket grovfoder att vintern torde vara säkrad.

Förutom vädret har säsongen varit en av de mest intressanta på länge. Jag har inlett ett mer omfattande samarbete med en granne, börjat sälja kött direkt till konsument och därtill blivit hönsfarmare. Men mer om det i senare inlägg. Hålls på kanalen. 🙂

4 svar till “Länge sen sist…“

 1. Nisse skriver:

  Välkommen tillbaka, Mats. Det blir intressant att läsa om nyheterna.

 2. Dånö Matte skriver:

  Instämmer med Nisse jag. Välkommen tillbaka Mats! 🙂

 3. Janne B skriver:

  På tal om din rybs skall jag berätta att år 83 tröska jag rybs julveckan. De va kallt som rasade men ingen snö, rybsen va färdig och mycket lite klorofyll. Handlaren sade att det var bästa rybsen de året. De va känsligt att tröska att det skulle drösa så lite såm möjligt, men de gick bra ändå fast de såg hopplöst ut.

 4. Mats skriver:

  Tack för det vänliga bemötandet. 🙂

  Det där låter betryggande Janne. Vi har -18 för närvarande och bara lite pudersnö, så vem vet. Kanske det lyckas ännu i år. Och som sagt, jag har aldrig fått pröva på vårtröskning förr så på sätt och vis vore det nästan lite intressant.