Huvudet hit och fötterna dit…

Jaha, så skulle man då ha velat skicka huvudet på möte och fötterna till Nyland…

Som vanligt när man går och anmäler sej till någonting så kör det ihop sej. Det är nämligen som så att imorgon fredag den 30 november, håller Finska hushållningssällskapet och Åbolands svenska lantbruksproducentförbund höstmöte, och till lika 75 års jubileum i form av ett seminarium på Framnäs i Nagu. Så mycket närmare än så kommer knappast någon sån här tillställning och det skulle vara så roligt att fara och höra på vad alla fina föreläsare och festtalare har att säga. Och träffa bekanta naturligtvis. Så jag anmälde mej. Syster lovade vara barnvakt och jag har inget som står på akutlistan … …. Jag antog och trodde att jag skulle ha hunnit hämta mitt rökta kött från rökeriet i Ekenäs tidigare i veckan, men så nej. Temperaturer är till för att noga hållas reda på innan det går att packa köttet i vacum, så på rökeriet meddelade de att på onsdag var köttet ännu någon grad för varmt för att kunna packas, så nu blev det så att : “-på torsdag packas det och på fredag får du hämta det.” Jahaja, och jag som har gått och anmält mej till baluttan på Framnäs. Jag svor en liten stund för mej själv. Jag vet ju att dom inte kan ha mitt kött där i lådorna någon extra tid. Det är fort in och fort ut som gäller. Där är det också säsong nu. Hösten är också köttrökandets tid.

Jag kollade väderleken… fredag – storm och gorm och 10mm nederbörd. Inget väder att ge sej ut i, med bil i 6 timmar, och så hade jag anmält mej till mötet…

Skrot och mårr.

Men, jag hade ett litet kort kvar på handen att spela. Jag har halva släkten i nyland då pappa är därifrån, så jag drog ett kort och ringde farbror gufar och gumor och bad om hjälp. Saker och ting löste sej med en gång, 1000- tack för det, snälla gumor! Nu hoppas jag på mindre storm och gorm till lördagen så kan jag hämta köttet från nyland då istället. På söndagen lovas det riktigt bra väder, men då är det ju första advent och jag skall ha det rökta köttet hemma till försäljning. Dessutom har jag lovat Yttarstholmarena att koka risgrynsgröt den dagen. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Huvudet hit och fötterna dit…”

Kommentarer är stängda.