28 november, 2012 av Charlotta

Smarrigt ensilage

Antingen så är det gott…

fåren äter gott

Eller så är det inte det…

inga får äter

Det är skillnad på ensilage och ensilage, och vilken sort som är godare än den andra behöver man inte vara stjärnfysiker för att räkna ut…

På ena sidan är det ensilage från fjolårets lite fuktigare balar, inte sådär jättesmarrigt… Men helt ok i kvalitet. På den andra sidan är det ensilage från en av årets balar. Mycket godare! 🙂

Ponnyna VET att det finns gotta innanför ensilageplasten och kan lätt gnaga hål på en bal. Fåren är inte riktigt lika smarta och så får de inte riktigt tag med tänderna om de smällrunda balarna med sina tänder. Det har hänt att fåren på egen hand fått hål på balar också, så därför har jag alla balar inne i en egen hage inne i fårhushagen. Nu hade jag (småkorkad som jag var) lämnat grinden in till ”bollhavet” öppen, kom ju inte ihåg att ponnyna också var inne i fårhushagen och så simsalabim så hade de gnagat hål på 6-7 av årets balar. Vartefter som ponnyna gnager hål på balarna tränger sej fåren dit och ponnyn får gå på nästa bal… Därför måste jag börja ge några av årets balar åt fåren redan nu fast jag har rätt mycket kvar från ifjol. Hål på en bal, betyder en förstörd bal med tiden. Ännu hade det inte börjat hända någonting i dem, men med tiden blir balarna till ena enda stora mögelbollar som inte duger till alls.

Att det blev av ena sorten på ena bordet och andra sorten på andra bordet tänkte jag inte på när jag var uppe på vinden och kastade ner. När jag sen hade delat ut allt där nere och såg hur tokigt som det blev fick jag lov att gå upp och kasta ner lite gott ensilage till, så att det andra bordet också skulle få någon besökare.

2 svar till “Smarrigt ensilage“

  1. Antte skriver:

    Korna e åxå riktiga experter på att sortera ensilage, men tackvare mixervagnen får man de så blandat att dom inga mera kan plocka ut bara godbitarna.

    Men de undra jag att va gör en stjärnfysiker? 😉

  2. Charlotta skriver:

    Ja, du Antte, Iingen aning, men det låter märkvärdigt 😉