13 juni, 2014 av Nisse

Tofsviperapport

Tofsvipor gillar jag skarpt. Tuffa fåglar som inte ger upp fastän man harvar sönder deras ägg. Visst försöker man undvika dem men de smälter så in i naturen att man bara ser dem om man följer med varifrån vipmamman flyger upp. I år lyckades jag hitta och undvika fyra bon. Det fanns ägg i alla så vi är betydligt senare än Österbotten där Christer hittade tofsvipeägg redan 14 april … Viporna kom väldigt sent till Hindersby av någon anledning.

Men nu är det full rulle. Då jag går för att se på åkrarna så är det ofta åtta vipor runt mej som skriker ut sin protest och gör störtdykningar mot mej. Orsaken är förstås ungarna som struttar omkring på åkern. Det höll på att gå riktigt illa vid ett bo men så stannade jag eftersom vipan var så orolig. Då jag steg ur traktorn så var boet med två små ungar bara 20 cm från framhjulet. Ungarna var nykläckta och två orkade ännu inte springa omkring.

DSCN3738

Den ena ungen finns i nedre hörnet till vänster och den andra i övre hörnet till höger. Ganska bra skyddsfärg – inte sant.

Men på en annan åker är ungarna redan betydligt större.

DSCN3741

Det här är en ganska kraftigt beskuren bild för jag kom inte så nära. Den här sprang redan med god fart.

Nu regnar det igen. Jag borde skära av en fibercementskiva men det går bara utomhus för det dammar så förfärligt. Med fibercementskivor och 6 mm nät lagar jag nu trossbotten på golvet. Nu skall inte en halv gnagare komma in i isoleringen mera. Och isoleringen är ekoull (cellulosa). Nån glasull läggs inte mera på det här stället. Det är eländigt att arbeta med men mössen trivs i den och lagar gångar så det inte är mycket kvar av den. Plasttätning är också fullständigt onödig för mössen äter fullt med hål i den första vintern.

Jag har sprutat det mesta men måste vänta en vecka förrän jag kör preparatet mot flyghavre. Vädret var perfekt då jag sprutade mot ogräs men få se nu hur det blir … Söndag kväll kanske går. Men det har kommit 30 mm regn den här veckan så det kan bli klåssått (ungefär lerigt på svenska). I morgon fyller sondottern  Lovis tre år och då skall det firas. Men inte har jag råd att enbart fira så vi åker och köper en släpvagn samtidigt. I den skall jag frakta bränsletanken till Ylihärmä för översyn. Jag tröttnade fullständigt på att hämta bränsle i små tunnor i vintras. Hädanefter skall det finnas enbart vinterdiesel i en stor tank.

Småviporna lever ännu farligt vid flyghavresprutandet. Det värsta är att de börjar springa i sprutspåren. Jag måste se var de stora viporna håller till för ungarna är vanligen inte långt därifrån. Och vipor vill jag gärna ha på åkrarna. Småfåglar med för den delen. De håller efter insekterna.

Etiketter: ,

10 svar till “Tofsviperapport“

 1. solveig skriver:

  Hej. Följer sporadiskt med din blogg och tycker det är intressant att läsa om smått och gott i den. Naturnära och hänsynsfullt liv samtidigt som jobbet ska skötas så att det ger avkastning. Fint med tofsviporna, pigga fåglar. Men ungarna borde ha röda flaggor som små barn som cyklar omkring så att de syns. Hoppas de inte tar skada av besprutningen mot allsköns ovälkommenhet i odlingarna. 🙂

 2. Per-Erik skriver:

  Brukar “säga” åt tofsviporna (när jag harvat söder något bo)att de skall börja komma hit en månad senare så lyckas de bättre med häckningen.

 3. Christer skriver:

  Det har annars varit rikligt med tofsvipor i år. På de områden dom gillar bäst har jag i snitt haft ett bo per ha, och äggläggningen kom ovanligt tidigt i gång ( se http://www.bondbloggen.fi/?p=12404)

 4. Per-Erik skriver:

  Mitt inlägg kom fram till hälften av någon anledning

 5. Per-Erik skriver:

  Och inte nu heller!

 6. Peik skriver:

  Är det ändå inte litet överoptimistiskt att tro sej kunna stänga mössen ute ens med sådana där metoder? Eller kanske det bara är jag som är pessimist… 🙂

 7. Nisse skriver:

  Nä, du är realist. Men jag kapslar in isoleringen i nät och fibercementskivor där det går. Om mössen kommer in under trossbottnen så kan katterna komma åt dem via källaren. Jag bara minskar på antalet gömställen – inte tror jag de tar slut.

 8. Nisse skriver:

  Jag läste nyss att man börjat testa värmekameror för att hitta tofsvipornas bo. Låter kanske överdrivet men snart kan man köpa vilken elektronik som helst för ett tiotal euro på eBay.

 9. Christer skriver:

  Kanske kunde det gå att få med utrustning för spårning av tofsvipor och andra fåglar i nästa programperiod? 🙂

 10. harvarn skriver:

  jag såg för några år sedan en tofsvipa som låg på plogskivorna och förstod ju att där var ett bo så jag gick ur traktorn och flyttade boet ungefär en meter så att det hamnade i dikes kanten och inbillade mig att dom nog skulle återvända till boet men när jag nästa dag kom till åkern kände jag på äggen och de var kalla :/ så jag lärde mig då att man skall aldrig röra i boet, sedan den gången lägger jag alltid ut en kvist en par meter från boet så att man ser det. 🙂