Kläder med kvalitet

Fast kläder är av god kvalitet blir dom slut. Jag använder mina kläder tills dom är slut och sen ännu en tid. Men, nu börjar kanske den här jackan vara lagom sliten för att småningom kunna slängas, eller så lappar jag ihop den lite till och använder den ändå. Så tänkte jag ifjol på våren, och nu har jag gått med den hela vintern till fåren igen.

DSC_0774[1]

DSC_0773[1]

 

Bra har den varit, men nu börjar den vara så gles och sliten att det inte riktigt håller att lappa i den mera. Mellan tyglagren har det funnits stoppning och grejjer, de är nu helt ihopsäckat nånstans, eller så har det helt tagits bort genom något hål. Att ha hål i kläderna är förresten inge bra, man kan lätt fastna med kläderna och skada sej om man fastnar någonstans, så det skulle va att få fast hålen i kläderna. Ett par av mina utebyxor är inte heller sådär “jätte-wow” mera. Jag använde de något år som “bättre byxor”. Värmebyxor att dra på sej när man ska bort, åka och handla eller ut och gå eller vad som helst. När de blivit lite drygt slitna för att användas till de, klassas de ner och fungerar bra i fårhuset och till vardags. Men nu börjar de vara så möra att jag nog med gott samvete tänker slänga dem. Småningom.

DSC_0772[1]

Man ska använda sina kläder tills dom är slut. Det är svårt, men det går. Visst skulle jag gärna köpa nya kläder lite oftare, men många gånger tänker jag att jag ska försöka slita slut de jag har först, och det tar länge… VÄLDIGT länge… Att få slut på en jacka tar, beroende på kvalitet förstods, mellan 1 och 10 år, kanske mer, kanske mindre. Denhär grå jackan minns jag inte riktigt när jag köpte. Den kostade i runda slängar 70e, dyrt tyckte jag då, men nu, med facit i hand, när jag använt den kanske 200 dagar/år, använder den både sommar och vinter, i … ja, många år, kanske 5-7år, så blir det inte en så stor kostnad/dag. Har jag köpt någon ny jacka? – jadå. Jackor har jag. Men ändå så envisas jag med att använda den gamla, slitna, grå jackan. Den är den bekvämaste och fungerar nog något år till. Jag ser ju ut som en riktig lurjus med hål i kläderna och fårskit och träck uppåt knäna, men, vad spelar det för roll egentligen? Jag har bekväma, varma kläder på mej som jag trivs i, och, som jag brukar tänka när jag möter någon med denna utstyrsel + med en mössa som har brännhål i sej, och så riktigt skitiga stövlar, man ska inte döma hunden efter håren! 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Kläder med kvalitet”

 1. Hej !

  Det du skriver o visar om kläder med kvalitet det är sant, för billigt o bra finns inte, det har jag lärt mej genom åren. Men lite försiktig ska du vara , då det finns “flaggande” lösa tygbitar så du inte hamnar i nån roterande axel eller nåt annat. Vet inte hur detta med nya klädbyten på gårdarna sköts, vi här på vår gård har arbetskläderna så länge som de är i “arbets-skick” precis som sko-donen. Inte köper jag bättre kläder nya bara för att nån har sett mej med denna “uppsättning” några gånger förut. Försöker de få gånger jag köper nytt så ska det vara av kvalitet o inhemska sko-don för de håller o är bekväma på mina “elefantfötter”. För vem tror att “lyckan” sitter i nya dresser titt som tätt,, men vi lantisar är kanske ett annat “släkte” , alla måste få göra som man känner nya kläder eller sina bekväma äldre plagg, allt är rätt. Samma är det med andra prylar hos oss, så länge dom “funkar” så stannar dom hos oss, men söndriga “grunkor” sparar vi inte, då inköps nya.
  Ditt inlägg är faktiskt tänkvärt för många tror jag, vem kommer ens på o berätta om så vanliga saker som arbetskläder, jag tycker du är superbra som kan o vågar visa hur vi lever på landet. Hälsar öst-nyländska bondmoran.

 2. Å,va jag känner igen mig… Oftast är väl använda kläder bekvämast att jobba i. Tidigare använde jag halare/overal men mera obekväma kläder än just de,får man leta efter.Gillar inte heller byxor med många fickor som sitter löst,samlas allt för mycket halm i dem,(blir en onödig börda) 🙂 Svårast att hitta lämpliga och bekväma skor.

 3. För uteaktivitet brukar det ju alltid förespråkas lager på lager principen, alltså inga kläder med foder. I det här fallet skulle ju det har fördelen att bara det yttre lagret slits, och väljer man då kraftiga arbetskläder, så brukar det sällan vara hållbarheten som begränsar livslängden! Nackdelen är ju att det blir lite omständligare, om man t ex skall springa in och ut.

 4. Jag har en bekant fyllda 70 nog men alla dagar i skogen inkl. lördag och söndag men då planerar han mest för nästa vecka. Han godkänner bara arbetskläder ifrån Skogma åt sig själv och sina anställda, han påstår att kläderna sitter rätt och att hållbarheten är oöverträfflig hittills. Från det ena till det andra var jag och påskhandlade bla fårkött (bog) á 8,89 @ kg, är det skäligt pris, jag vet inte.

 5. En tid använde jag farmarbyxor i stadsjobbet och sedan hemma i bondarbetet. De blev ganska gamla på det sättet. Men så hittade jag svenska arméns restlager och började använda dem. Det bästa är att de har massor med stora fickor så jag får halva verkstaden med mej. Och jackan av vadmal m/39 är helt enkelt bättre än allt som kan köpas nuförtiden. Den är för varm på sommaren men då går jag med grötrockarna (arméslang) :-).

  Skogskläderna är ett skilt kapitel. De är bra men inte riktigt bra. Byxorna har fått massor med hål från vassa torra kvistar men jag limmar lappar på dem eller syr nånting utanpå så jag ser ut som en lappgubbe. Litet problematiskt är det för man får inte sy fast skyddsfibrerna – då slutar de fungera som skydd. Stövlarna är ett rent elände eftersom de är av plast och hållbarheten är urusel så man är ganska våt om fötterna.

  Jag har lager på lager men vi har relativt svalt inomhus så det räcker att klä av sej det yttersta lagret :-).

Kommentarer är stängda.