Nya grindar

Hur länge har jag varit bonde egentligen???

De började jag fundera på när jag konstaterade att grindarna som spikades ihop “bara för något år sedan” var murkna och slut. Jag började räkna och konstaterade till lika, att grindarna inte heller var det första som spikades ihop utan de kom till något år senare. Alltså… Det måste ha varit dålig kvalitet på bräderna för så gammal kan jag inte vara!

Nej, jag är ju just och just en liten gnuttabit över 30, fast i och för sej, nog har ju grindarna hunnit fylla 9-10 år för det. Det var inte impregnerade bräder, och gångjärnen blev lite för lågt satta så grindarna släpade efter något år i marken när de skulle öppnas. Snövintrar har de också varit med om, och vänlighet i öppnandet/stängandet har de inte heller varit bortskämda med… Snövintrar då man varje gång man skulle köra in en boll fick stå och måka snö så man fick upp grindarna då jag var lat och inte körde upp tillräckligt med balar till fårhuset. Nej suck va dum i huvudet jag var… Eller lat, eller nåt sånt. Nu är det mer ordning (tycker jag själv iallafall). Nu kör jag upp alla balar till fårhuset så jag har ca 20 meter mellan fårhuset och balarna, så behöver jag inte måka snö varje gång jag ska ha en bal.

Det där snömåkandet höll på att gå mej på nerverna, minns jag. Det va lättsnö, kallt och låg och blåste östan så det sopade fast  vägen varje natt. Ju mer snö jag måkade upp, desto högre kanter blev det, och ju mer hade jag att måka följande morgon…  …   Måka med traktor!!! Ja, men då grindarna går utåt och traktorn är på insidan och grindarna måste vara fast för att fåren inte skall springa över hela holmen, för ut, det ska dom. Man kan göra det lätt, men man kan göra det besvärligt också… Alltså, sådär höll jag på, inte undra på att man blev slut. 😉

Snö.

Håååhå, snart är vintern här och jag tror på en skaplig vinter. ? Jag vet inte om jag hoppas på det, tror på det eller befarar det. Jag gillar vintern. Har alltid gjort. Jag har inget emot att måka lite snö. Inte heller fast det kommer lite mera snö på en gång. Men när det inte gör annat än snöar, blåser och sopar fast allt man arbetat med dagen innan, och det håller på i någon månad. Då lessnar nog även jag lite. Nu har jag iallafall försökt göra lite detaljer inför kommande vinter med ordning. Sånt där som man kan göra, som kan spara lite tid och göra livet lite lättare, sen när och om det kommer skaplig vinter med snö, kyla och hela baletten. Jag har vedlidret fullt. Det är bland det viktigaste. Jag har källaren full med potatis. De flesta balar är uppkörda till fårhuset, och så har jag spikat ihop nya grindar. Så nog ska jag väl reda mej om den omtalade vintern slår till med buller och bång. Inte för att överleva vintern hänger på ett par grindar, men de kommer att spara mej ganska mycket nerver 🙂

Snickare är jag inte, men lite nöjd är jag med dem ändå.

DSC_0976[1]

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Nya grindar”

 1. Hej Charlotta!

  Inte illa utan att vara snickare,, visst är den fin din grind. Du tänker “redan” på vinter o snö, men det kan nog bli när som helst för november är ju snart här. Brukar inte skärgårdsbor kunna “sia” om väder o vind? annat är det med oss “landkrabbor” vi vet inget… lite berättar nog naturen om vad som komma skall,, bara man kan tolka rätt.
  Annars har vi sällan haft en så här fin höst som det nu har varit, tror att de flesta börjar ha skörden under tak, nån “ovanlig” växt kan säkert ännu vara oskördad. Hos oss håller vi nu på med plöjning för vi är “gammalmodiga” o själva är vi gamla … vi plöjer båda , det blir mycket svart på en dag, fast nog tar det flera dagar innan allt är klart.
  En fortsatt fin höst till alla bondbloggare , roligt att ni orkar skriva o förklara, o sätta fina foton från era jobb.
  Vi båda från öst-nyland hälsar.

 2. Du har inte funderat på om grinden borde vara osymmetrisk, så att en mindre del kunde räcka att öppna om man inte skall ha något större igenom, och å andra sidan kunna öppna “bara en” större halva då det behövs för större fordon? Båda delarna kunde sedan öppnas bara då man verkligen behöver hela öppningen. Beträffande yrsnö så kan man ju i viss mån hålla den i schack med sådana “plastnät” som används i skidbackar mm. (orange “grovnät”), kostar förstås något men med vettig placering behövs kanske inte så många meter, samlas en driva någonstans brukar den ju dra till sig mer.

 3. Hejsan Kimmen
  Jo, osymmetrisk grindar har jag också, skall försöka återkomma med mer grindar. Det är en så enkel grej det där med grindar, men en smart grind sparar mycket nerver i vardagen 🙂 Sånt plastnät som du skriver om, har jag faktiskt hemma. Det var en bekant som tipsade om att man kan få hålla grönsakerna ifred med sådant orange plastnät, så i våras införskaffades några rullar sådant, och en spändes upp. Jag fick ha mina grönsaker ifred ganska länge, ända till början av september! Inte vet jag om det var det orange nätet eller nåt annat som gjorde att jag inte hade påhälsning av hjortar bland rödbetorna, men rödbetor fick jag! Första dagen som jag såg att det hade försvunnit rödbetsblast så skördade jag alla grönsaker ur åkern. Så han som hade bespetsat sej på rödbetsmåltider i höst fick tji 🙂 Mycket möjligt att man kunde få snön att fastna i plastnätet istället för vid grindarna. Det är nästan så att allt är värt att pröva 🙂

Kommentarer är stängda.